Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Rakelam vārti, Latvijas izlase joprojām nespēj uzvarēt

© f64

UEFA Nāciju līgā trešo punktu piecās spēlēs izcīnīja Latvijas futbola izlase, kas izbraukumā Astanā spēlēja neizšķirti pret Kazahstānu – 1:1. Latvijas rindās vienīgos vārtus guva Deniss Rakels, kuram tas bija pirmais precīzais sitiens valstsvienības kreklā. Savukārt mājinieki izdarīja 29 sitienus.

Salīdzinot ar iepriekšējo spēli, kurā Latvija pirms mēneša savā laukumā piedzīvoja kaunu pret grupas uzvarētāju Gruziju (0:3), galvenais treneris Miksu Pātelainens veica trīs izmaiņas. Savainojuma dēļ komandai nevarēja palīdzēt Aleksandrs Fertovs un Vladislavs Gutkovskis, bet Vadims Žuļevs tika atstāts rezervē. Viņu vietu ieņēma Vladislavs Gabovs, Igors Tarasovs un Vjačeslavs Isajevs.

Kā jau to varēja gaidīt, iniciatīva no pirmās minūtes piederēja Kazahstānas futbolistiem, kuri bija gatavi izmantot jebkuru iespēju apdraudēt Andra Vaņina sargātos vārtus, izdarot sitienus no jebkuras distances. Tiesa, lielākoties bumbas lidoja augstu debesīs, taču 27. minūtē mājiniekiem izdevās radīt pirmo ļoti bīstamo vārtu gūšanas iespēju. Pussargs Bauržans Islamhans noguldīja Isajevu un tika pie netraucēta sitiena no 22 metriem. Bumba lidoja augšējā stūrī, bet sitienu iespaidīgā lēcienā atvairīja Vaņins.

Spiediens pieauga, un desmit minūtes vēlāk Kazahstānas valstsvienība atklāja rezultātu - 1:0. Gafuržans Sujumbajevs tika garām Andrejam Cigaņikam, kurš sāka tikai otro maču Latvijas kreklā, un no soda laukuma robežas raidīja bumbu apakšējā stūrī. Mūsējo kapteinim Vaņinam izdevās bumbu aizķert, taču ne atvairīt, un Sujumbajevs guva savus otros vārtus izlasē. Ko vien vērts bija fakts, ka Kazahstāna pirmajā puslaikā izdarīja 16 sitienus, tiesa, vārtu rāmī lidoja tikai četras bumbas.

Puslaika pārtraukumā Pātelainenam izdevās atrast pareizos vārdus, jo Latvija 49. minūtē panāca izlīdzinājumu, gūstot tikai otros vārtus piecās Nāciju līgas ietvaros aizvadītajās spēlēs. Pēc stūra sitiena gaisa divcīņu uzvarēja Kaspars Dubra, bumbu nogādājot līdz Tarasovam, kurš tālāk piespēlēja Denisam Rakelam. Viņš bija nepieskatīts pie tālā staba un trieca bumbu zem pārliktņa, gūstot savus pirmos vārtus Latvijas izlases rindās, - 1:1.

Roberts Savaļnieks, kurš laukumā nāca uz maiņu otrā puslaika sākumā, ne tikai izpildīja laimīgo stūra sitienu, bet arī varēja izcelties pats. Izgājienā no vārtiem ne pārāk veiksmīgi spēlēja mājinieku vārtsargs Nenads Eričs, un Savaļnieks centās pirmajā pieskārienā pārmest bumbu pāri vārtsargam, taču tā lidoja pāri arī vārtiem.

Latvijai bija pāris pusmomenti, bet krietni vairāk un bīstamāk uzbruka laukuma saimnieki, turpinot kolekcionēt izdarītos sitienus - spēles beigās skaits tuvojās 30 sitieniem. Izgājienos pārliecinoši darbojās Vaņins, kuram nācās atvairīt arī pārīti bīstamu sitienu - mūsējo kapteinis un vārtsargs bez šaubām bija redzamākais futbolists laukumā. Kazahstāna centās izraut uzvaru, bet latviešu aizsardzība izturēja - 1:1.

Kazahstāna - Latvija 1:1 (1:0)

Vārti: Sujumbajevs 37` - Rakels 49`
Brīdinājumi:
Kazahstāna: Eričs, Sujumbajevs, Malijs, Logviņenko, Beisebekovs, Žukovs, Islamhans, Mužikovs, Zainutdinovs (Tungišbajevs 87'), Murtazajevs (Fedins 79'), Turisbeks (Ščotkins 74')
Latvija: Vaņins - Maksimenko, Jagodinskis, Dubra, Gabovs - Tarasovs - Cigaņiks (Savaļnieks 46'), Isajevs - Rakels - Karašausks (Rugins 63'), Šabala (D.Ikaunieks 72')
Galvenais tiesnesis: Jans Māe (Dānija)

UEFA Nāciju līga, D līgas 1. grupa

V. Izlase S U N Z Vārti P
1. Gruzija 4 4 0 0 9:0 12
2. Kazahstāna 5 1 3 1 7:5 6
3. Latvija 5 0 3 2 2:6 3
4. Andora 4 0 2 2 1:8 2