Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Hokeja slavas zālē jauns iesaukums

© scanpix.ee

Aizvadītajā naktī Toronto pirms spēles starp vietējo ''Maple Leafs'' komandu un Ņūdžersijas ''Devils'' svinīgi prezentētas tika hokeja leģendas, kas šogad uzņemtas Hokeja slavas zālē. To vidū bijušie NHL hokejisti Martins Brodērs, Martēns Senluī un Villijs O`Rī, kā arī Aleksandrs Jakuševs, Džeina Heforda un Gerijs Betmens.

Martins Brodērs uzskatāms par, iespējams, visu laiku izcilāko hokeja vārtsargu. Kanādietis ir NHL rekordists aizvadīto spēļu ziņā (1266), uzvaru skaita ziņā (691) un sauso spēļu ziņā (125). Brodērs trīs reizes izcīnījis Stenlija kausu, četras reizes ieguvis Vezinas trofeju, kas pienākas līgas labākajam vārtsargam, kā arī četras reizes ticis pie Dženingsa trofejas, ko piešķir vārtsargam ar vismazāk ielaistajiem vārtiem vidēji spēlē.

Brodēru 1990. gadā ar 20. numuru NHL draftā aizrunāja Ņūdžersija, un tieši ''Devils'' rindās leģendārais hokejists aizvadījis 21 sezonu, bet karjeru noslēdza 2014./15. gada sezonā Sentluisas ''Blues'' sastāvā. Brodērs divreiz kļuvis par olimpisko čempionu, bet ''Triple Gold'' klubiņam tā arī nav pievienojies, jo kanādieša kolekcijā iztrūkst vien pasaules čempionāta zelta godalgas.

Slavas zālē uzņemts arī ilggadējais Tampabejas ''Lightning'' uzbrucējs Martēns Senluī. Tikai vienu 1,73 metrus garajam kanādietim, neskatoties un NHL hokejistam netipiski mazo augumu, izdevās pierādīt, ka tas nav šķērslis, lai izlauztos līdz virsotnēm. Senluī netika izvēlēts NHL draftā, tomēr vēlāk aizvadīja izcilu NHL karjeru, kļūstot par sesto nedraftēto spēlētāju līgas vēsturē, kurš sakrājis 1000 rezultativitātes punktus.

Labākos karjeras gadus Senluī aizvadīja Tampabejas ''Lightning'' rindās, par izcilāko uzskatāma 2003./04. gada sezona. Toreiz kanādietis izcīnīja gan Stenlija kausu, gan kļuva par līgas vērtīgāko un rezultatīvāko spēlētāju, gan saņēma Teda Lindsija balvu, ko piešķir NHL spēlētāju asociācija. Kanādieša formas krekls ar 26. numuru tagad piekarināts pie ''Lightning'' arēnas griestiem, un ar to vairs nespēlēs neviens Tampabejas spēlētājs. ''Visiem bērniem, kas šobrīd klausās - sekojiet saviem sapņiem. Ticiet sev,'' uzrunā teica Senluī. ''Pat tad, ja liekas, ka visas durvis aizveras - atrodiet logu, pa kuru tikt iekšā. Iemesls, kāpēc cilvēki nesasniedz to, uz ko ir spējīgi, ir tas, ka viņi par agru padodas.''

Villijs O`Rī 1958. gadā kļuva par pirmo tumšādaino hokejistu NHL vēsturē. Kanādietis NHL netika draftēts, taču 1958. gada sezonā aizvadīja divas spēles Bostonas ''Bruins'' sastāvā, pie punktiem netiekot. Trīs gadus vēlāk O`Rī Bostonā atgriezās, aizvadot 43 spēles un sakrājot 14 (4+10) punktus. Tomēr, neskatoties uz šiem rādītājiem, atstājis neizdzēšamas pēdas NHL vēsturē. Starp hokeja leģendas sveicējiem bija arī visu laiku izcilākais hokejists Veins Greckis. ''Villijs O`Rī ir ļoti īpašs cilvēks. Viņš nepārspēja Gordija Hova vai Bobija Hala rekordus, bet tas, ko Villijs ir paveicis, lai iedrošinātu bērnus visā Ziemeļamerikā sapņot par spēlēšanu NHL...dažkārt statistika nav noteicošais. Dažreiz svarīgāk ir tas, ko tu dod, lai uzlabotu šo spēli,'' teica Greckis.

Krievijas hokeja leģenda Aleksandrs Jakuševs gan nevienu spēli NHL nav aizvadījis, tomēr palicis kanādiešu labā atmiņā. 1972. gadā, kad savstarpēju turnīru aizvadīja PSRS un Kanādas izlases, Jakuševs kļuva par rezultatīvāko spēlētāju. ''Man un Markam Mesjē bija iespēja pirms pāris gadiem Maskavā pavadīt lieliskas pusdienas ar Jakuševu,'' pirms slavas zāles ceremonijas atklāja Greckis. ''Mēs viņam teicām, ka 1972. gada sērijā viņš bija mūsu favorīts starp krievu spēlētājiem. Vēlāk Edmontonā, kad treniņā kāds izdarīja kādu iespaidīgu manevru, mēs teicām, ka tas bijis gluži kā Jakuševam. Kad stāsījām šo stāstu viņam, Jakuševs sāka raudāt. Viņš mums neticēja. Bet mēs tiešām domājām, ka viņš bija labākais krievu hokejists.''

Kanādas sieviešu hokeja izlases uzbrucēja Džeina Heforda izcīnījusi četras olimpiskās zelta godalgas, kā arī septiņas reizes kļuvusi par pasaules čempioni. Šobrīd Heforda pilda Kanādas sieviešu hokeja līgas komisāres pienākumus.

Vietu Hokeja slavas zālē izpelnījies arī ilggadējais NHL komisārs Gerijs Betmens. Amerikānis šo amatu ieņēma 1993. gadā, un Betmena vadībā 25 gadu laikā līga paplašinājusies no 24 līdz 31 komandai. Kad apstiprināta tiks Sietlas komandas dalība, tās būs jau 32 komandas. Tāpat NHL ieņēmumi, kas 1993 gadā bija mērāmi tikai 400 miljonu dolāru apmērā, tagad sasnieguši 4,54 miljardus dolāru.

Daudzi Betmena lēmumi gan bijuši visai pretrunīgi. Līgā šo gadu laikā bijuši veseli trīs lokauti, tāpat Betmenam bieži pārmet nerūpēšanos un nedomāšanu par NHL spēlētāju mentālo un fizisko veselību pēc karjeras beigām, kā arī par NHL spēlētāju nelaišanu uz olimpiskajām spēlēm. ''Mani izsvilpj, kad pasniedzu Stenlija kausu vai atklāju NHL draftu. Mani izsvilpa pat Vegasā, pirms tur tika aizvadīta kāda NHL spēle. Tad nu es gribētu dzēst šaubas un pārpratumus par maniem izteikumiem, ka tikšana Hokeja slavas zālē ir popularitātes sacensības,'' paziņoja Betmens. ''Un tiem, kas domā, ka šajā emocionālajā brīdī, kad atskatos atpakaļ, būšu gatavs pamest savu amatu - par to aizmirstiet.''