Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Sandis Kleins: "Būsim godīgi, fanu Latvijā Briedim ir palicis mazāk"

Mairis Briedis un Sandis Kleins © f64

Lāčplēša diena Latvijā sākās ar Maira Brieža uzvaru pār Noelu Gevoru Pasaules boksa Supersērijas ceturtdaļfināla cīņā. Pēc tās Sportacentrs.com sazinājās ar Maira bijušo treneri Sandi Kleinu, kuru aicināja izteikt savu viedokli par redzēto. Treneris, kā allaž, ļoti kompetenti izskaidroja ringā notikušo, kā arī dalījās pārdomās par to, kādēļ pārtrūkusi abu sadarbība.

Esi noskatījies cīņas atkārtojumu. Kādi ir tavi secinājumi par redzēto?


Tā bija cīņa. Tas nebija bokss, bet tā bija cīņa. (Smejas) Protams, apsveicu Mairi ar uzvaru. Tiesneša lēmumus neesmu kompetents izvērtēt. Varu skaitīt punktus pēc saviem uzskatiem, bet uzvara ir uzvara. Un tas ir ļoti labi, jo atkal varēsim sekot līdzi augstākā līmeņa boksam. Iespējams, tas atkal notiks Rīgā. Ja Mairis šo cīņu būtu zaudējis, tad justos bēdīgs, jo bokss Latvijā uz kādu brīdi apstātos. Ja vērtēju tikai boksa izpildījumu, tad… Pēc Maskavas cīņas pret Brendonu Delorjē nekādas kļūdas jau nebija izlabotas. Šajā ziņā nekas nav mainījies.

Vai vari precizēt, par ko tu runā?

Mairis lec virsū, iet virsū ar galvu. Viņš sit džebu, bet tam nav turpinājuma. Mairis labi strādā ar džebu, taču nesit ar labo roku. Bet iemesls tam jau ir daudziem zināms - labā roka bija savainota. Tāpēc var teikt, ka šo cīņu viņš vinnēja ar džebu.

Gevors izdara sitienu, Mairis iet divus soļus atpakaļ, bet no šādas pozīcijas sitienu pats vairs nevar izdarīt. Sanāk, ka Gevors viņam nav bīstams, bet arī viņš pats nav bīstams Gevoram.

Negribu pārāk iedziļināties, jo Maira kļūdas jālabo viņa treneriem. Kājās viņš kustējās, Dmitrijs Šiholajs jau iepriekš bija teicis, ka kāju darbību ir izdevies pacelt. Kāpēc Mairis nevarēja trāpīt? Tāpēc, ka pārāk tālu gāja prom. Gevors izdara sitienu, Mairis iet divus soļus atpakaļ, bet no šādas pozīcijas sitienu pats vairs nevar izdarīt. Sanāk, ka Gevors viņam nav bīstams, bet arī viņš pats nav bīstams Gevoram. Ejot klāt, stili bija ļoti līdzīgi, Gevoram bija tādas pat kļūdas - kreisā roka bija lejā un viņš gāja uz priekš ar galvu, tāpēc abi vairākas reizes sasitās ar galvām. Tāpat abi grieza viens otram muguru. Mairim vienmēr teicu, lai ringā nekad negriež muguru pretiniekam, jo sekos sitiens pa pakausi. Tam mēs gatavojāmies jau cīņā pret [Marko] Huku. Pretiniekam muguru vispār nedrīkst uzgriezt nevienā brīdī.

Bet vienreiz Gevoram par sitienu pa pakausi punktu noņēma.

Jā, noņēma. Bet pēc tam noņēma punktu arī Mairim, jo viņš turēja padusē iespiestu Gevora galvu un sita aperkotu. Tas bija nesportiski. Ko es no šīs cīņas gaidīju? Jau pirms tās teicu - ja Mairis uzvarēs pārliecinoši, tad noņemu viņa priekšā cepuri, jo viņš ir bokseris ar lielo burtu.

Ja godīgi, tad šādas cīņas parasti nemaz neskatos. Pēc Brieža un Oleksandra Usika cīņas šādu cīņu skatīties bija vienkārši drausmīgi.

Tā teicu tādēļ, ka šoreiz viņam bija ļoti daudz faktoru, kas neļāva parādīt to boksu, kādu viņš zina un kādreiz boksēja. Jo šis nebija pat tuvu pasaules līmeņa boksam. Ja godīgi, tad šādas cīņas parasti nemaz neskatos. Pēc Brieža un Oleksandra Usika cīņas šādu cīņu skatīties bija vienkārši drausmīgi. Taču, zinot blakusapstākļus, uz to jāraugās citādi. Līdzi viņam nebija Šiholajs, bet gan treneris Dmitrijs Jaroščuks, ar kuru viņš strādā tikai divus mēnešus. Tik īsā laikā treneris vēl nepazīst sportistu tik labi un nevar iedot pareizos norādījumus. Tas, ka uz ASV viņi aizbrauca tikai desmit dienas pirms cīņas, arī nebija gluži profesionāli, jo bija jābrauc krietni agrāk. Tad vēl labā roka, kurai bija veikta operācija un ar kuru Mairis ilgu laiku nevarēja strādāt. Bija daudz faktoru, kas neļāva noboksēt labi. Tādēļ cīņa bija tāda, kāda tā bija. Es no Maira neko vairāk arī negaidīju. Drīzāk es vairāk gaidīju no Gevora. Cerēju, ka Gevors strādās. Man bija stāstījuši, ka viņš Amerikā izgājis pamatīgu nometni, smagi trenējies 12 nedēļas. Taču, ja iepriekš no viņa, ieskaitot cīņu pret Vlodarčiku, redzējām sešu sitienu kombinācijas, tad šeit es neko tādu neredzēju. Bija kustības ar kājām, bet trāpījumu nebija ne vienam, ne otram.

Jo vairāk nekā puse sitienu bija garām. Nevar salīdzināt trāpīto sitienu procentu ar cīņu pret Usiku. Šī cīņa pret Gevoru man pat atgādināja sparinga cīņu.

Trāpījumu procents bija ļoti zems. Visi jau runāja, ka Gevoram nav sitiens, bet cerēju, ka viņš vismaz metīs ārā rokas - būs divi, trīs, četri sitieni. Bet pa visiem 12 raundiem neviens tā īsti neuzsita trīs, četru sitienu kombinācijas. Nebija domas, neviens nelasīja cīņu. Te viens lec uz priekšu un otrs lec atpakaļ, te otrādi. Tāpēc jau teicu, ka tas vairāk izskatījās pēc cīņas, nevis boksa. Viens, divi sitieni un klinčs. Neviens nemēģināja apspēlēt, parādīt boksa IQ. Varbūt viņi abi nebija sapratuši viens otra vājās vietas. Pēdējos raundos Mairis saprata, ka Gevoram roka ir lejā un sāka sist ar labo roku, taču, manuprāt, viņš šobrīd ar labo roku īsti nevar iesist. Vismaz tā izskatījās. Jo vairāk nekā puse sitienu bija garām. Nevar salīdzināt trāpīto sitienu procentu ar cīņu pret Usiku. Šī cīņa pret Gevoru man pat atgādināja sparinga cīņu.

Elvis Mihaiļenko izteicās, ka nav saskatījis plānu šai cīņai. Kā izskatījās tev?


Pirms cīņas man bija interesanti redzēt, kāds būs plāns pirmajiem sešiem raundiem un turpmāk? Taču nekas jau nemainījās. Pirmie raundi bija tādi, kādi tie bija. Bet pēc ceturtā, piektā raunda, manuprāt, iniciatīvu pārņēma Gevors. Viņš palika aktīvāks un pat trāpīja pāris sitienus. Protams, plāna nebija, bet tāda nebija arī Gevoram. Vai arī Gevoram plāns bija, bet viņš to nespēja izpildīt. Nezinu, var jau būt, ka Mairim tieši tāds arī bija plāns - kustēties kājās, neiet klāt, tā lai viņam nevarētu trāpīt.

Es nevaru pateikt, ka Mairis šo cīņu zaudēja. Viņš nezaudēja, jo Gevors neko neizdarīja. Tāpēc nevaru arī pateikt, ka uzvarēja Gevors.

Taču arī viņš pats tādējādi nevarēja trāpīt, jo gāja nost pārāk tālu. Pēc tam jau klāt jāiet ar sitieniem, jātaisa kombinācija. Tā vietā viņš izsita divus džebus. Bet esmu vienmēr teicis Mairim - ja izsit divus džebus, tad pretinieks jau ir gatavs un trešais sitiens tik un tā jāizsit ar labo roku. Mairis to nedarīja. Nevar vinnēt cīņu skaisti un pārliecinoši ar vienu roku. Šis tomēr ir profesionālais bokss. Lai nu kā, uzvara ir uzvara. Katram ir savs viedoklis. Arī man viens atsūta īsziņu ar vienu viedokli, bet citam ir cits viedoklis. Es nevaru pateikt, ka Mairis šo cīņu zaudēja. Viņš nezaudēja, jo Gevors neko neizdarīja. Tāpēc nevaru arī pateikt, ka uzvarēja Gevors. Viņam bija jāizdara vairāk, jo ar tādu boksu vinnēt Supersērijas pirmo numuru nevar. Nezinu, vai Mairis izdarīja to, kas viņam bija jāizdara. Man un Elvim var likties tā, bet varbūt bija citādi. Varbūt viņam liekas, ka tas arī ir pasaules līmeņa bokss. Ja tā tas ir, tad viss ir kārtībā. Bet, tad lai paskatās Usika cīņu pret Toniju Beljū. Maira un Gevora cīņa neviens neko neizdarīja, bet tiesneši atdeva uzvaru Mairim. Viss kruta - Latvijai Lāčplēša dienā ir uzvara. Varbūt redzēsim Rīgā vēl vienu Supersērijas boksa cīņu. Redzēsim, kā Mairim klāsies ar Glovacki, kurš vairs nav Gevora līmeņa bokseris.

Pēc cīņas varēja lasīt arī atziņas, ka Mairim acīs vairs nav uguntiņas. Varbūt tas skaidrojams ar tevis minētajiem faktoriem, kas liedza parādīt labāku boksu.


Ar Briedi neesmu kontaktējies kopš jūlija, tāpēc par to man grūti spriest. Raimonds Zeps vasarā man vēl zvanīja un aicināja trenēt, bet es pats atteicos. Kas notiek viņu nometnē, par to neko nezinu. Neesam par to runājuši un apsprieduši. Televīzijas ekrānā nekas nebija redzams. Redzēju tikai veco latviešu boksu, ko Mairis vienmēr ir boksējis. Nebija tās iestrādes, kuras sāku taisīt Spānijā pirms Usika cīņas un kuras viņam ieteicu turpināt. Nekas no tā boksa vairs nebija - ne bloku, ne pieņemšanas, ne atbildēšanas, ne soļu kustības ar pussoļiem. Par uguntiņu nezinu. Ja jau viņš grib vinnēt jostas, tad uguntiņai jābūt. Varbūt viņš vienkārši tagad tā izskatās. Lai nu kā, bokss ir lieta, kas man patīk, un tas, ko es daru. Tāpēc es nekad neapdirsīšu ne Mairi, ne boksu. Viņš izdarīja tā, kā varēja.

Nekas no tā boksa vairs nebija - ne bloku, ne pieņemšanas, ne atbildēšanas, ne soļu kustības ar pussoļiem. Par uguntiņu nezinu. Ja jau viņš grib vinnēt jostas, tad uguntiņai jābūt.

Uzvara jāpieņem tāda, kāda tā ir. Sliktāk būtu tad, ja viņš būtu zaudējis. Jo tad mums Latvijā bokss šodien beigtos. Es tagad strādāju ar jauno bokseri Milanu Volkovu, bet visi jaunie vēl ir zaļi. Tikmēr Nikolajs Grišuņins strādā kā otrais numurs. Taču cilvēki nekad neies un nemaksās par viņu naudu. Lai to panāktu un jāstrādā kā pirmajam numuram, jābūt agresīvam. Aizvadītajā cīņā Mairis tāds nebija. Tāds bokss cilvēkiem nepatīk, par tādu boksu cilvēki nemaksās naudu un neies uz "Arēnu Rīga". Ja grib savākt pilnu arēnu, tad ir jāboksē citādi. Atgriežoties pie uguntiņas tēmas, vienmēr esmu uzsvēris, ka ļoti daudz kas notiek pēdējā nedēļā pirms cīņas. Tevi var ietekmēt kaut kādi ģimenes faktori, bet var arī vienkārši rasties problēmas ar vēdera izeju. Ir ļoti daudz faktoru, kas var ietekmēt cīņas gaitu un rezultātu. Zinu, ka Mairim Amerikā noteikti nebija viegli. To visu zina tikai komandas iekšienē un to nekad neviens neatklāj.

Bet, vai vari novērtēt, cik Mairis bija gatavs šai cīņā tieši fiziskajā ziņā? Vai viņš šobrīd ir gatavs demonstrēt citādu boksu nekā to, kādu redzējām pret Gevoru.


Mēs zinām, ka Mairis ļoti labi skrien. Viņš to vienmēr liek arī savā Instagram profilā, tādēļ sāk jau šķist, ka viņš ir skrējējs, nevis bokseris. (Smejas) Es pats jau viņam šo izturības bāzi esmu ielicis. Sešu gadu laikā viņam ir savākts tāds apjoms, ka, ja viņš tagad sāktu trenēties mazāk, viņš joprojām varētu noboksēt 12 raundus. Tāpat kā maratonā - ja esi saskrējis apjomu, tad vēl gadu vari skriet uz bāzi, ko esi savācis. Šo apjomu viņš nevar pazaudēt ne divos, ne piecos mēnešos.

Lai to panāktu un jāstrādā kā pirmajam numuram, jābūt agresīvam. Aizvadītajā cīņā Mairis tāds nebija. Tāds bokss cilvēkiem nepatīk, par tādu boksu cilvēki nemaksās naudu un neies uz "Arēnu Rīga".

Zinu, ka Mairis turpina trenēties pēc manis sastādītā plāna. Tas tika sastādīts tieši viņam, lai gan tas bija uz citu cīņu. Tas viss strādā. Viņš turpina pieturēties pie šī plāna. Vienā no intervijām jau izteicos, ka savā ziņā viņam treneris vairs nav vajadzīgs. Taču, ja tev vairs nav treneris, tad ir tā, kā ir - boksē tā, kā māki. Tagad viņš tā arī dara, jo nav apakšā tās domas. Lai būtu šī doma, tev ir jālasa pretinieks, jāzina, ko viņš nākamajā brīdī darīs. Gevors sit tikai divus sitienus, viņš nebija pārāk sarežģīts. Viņu varēja vairāk piespiest, papresēt. Bet tas ir mans skatījums. Mairis boksēja mazliet citādāk nekā boksu redzu es. Agrāk viņš jau tā boksēja, bet tad viņš varēja stipri sist ar labo roku. Tas taču vairs nav nekāds noslēpums. Visi Rīgā zina, ka viņam roka bija izoperēta un ka viņš atsāka boksēt pārāk ātri.

Nezinu, kādēļ viņš to dara, bet tādā veidā viņš tikai parāda savus vājumus. Brīdī, kad vajag parādīt, cik stiprs tu esi, viņš parāda vājumu. Un tas atsaucas uz visu. Arī uz to, kā cilvēki viņam seko līdzi.

Tādēļ ar labu roku viņš tagad nevar iesist. Sapratu, ka tikai nometnes beigās viņš sāka normāli sist ar labo roku. Nezinu, kāpēc viņš pats to slēpj, jo cīņā tas ir redzams. Ar vienu roku noboksēt ir drausmīgi grūti. Iedomājies, ka trenē cilvēku, kurš nevar sist ar labo roku. Tu gatavojies 12 raundu cīņai, bet zini, ka nevarēsi sist ar labo roku. Ja normāli ieliksi ar labo riku, tad principā vari to vietu sasist vai pat salauzt un atkal ilgu laiku nevarēsi ar to boksēt. Otra lieta - ja roka sāp, tad lieto pretsāpju līdzekļus, kas noņem reakciju un bojā kuņģi. Tas viss būtiski ietekmē. Tāpēc es priecājos par Maira uzvaru. Jo atkal būs cīņa, atkal būs ažiotāža. Ārpus ringa notiekošais - tā jau ir viņa personiskā lieta. Pats nebiju Latvijā, bet man jau stāstīja, ka viņš esot izdzinis no treniņa Sportacentrs.compārstāvjus. Nezinu, kādēļ viņš to dara, bet tādā veidā viņš tikai parāda savus vājumus. Brīdī, kad vajag parādīt, cik stiprs tu esi, viņš parāda vājumu. Un tas atsaucas uz visu. Arī uz to, kā cilvēki viņam seko līdzi. Būsim godīgi, fanu Latvijā viņam ir palicis mazāk. Vakar biju aizgājis uz "A.R. sporta studiju", kur viņš trenējas. Parunājos ar klātesošajiem un secināju, ka par Mairi vairs nefano tā, kā to darīja agrāk. Lielākā daļa pēc Usika un Beljū cīņas aizbrauca mājās gulēt.

Klau, bet, kā tev šķiet, cik godīga ir pēdējā laikā novērotā vēršanās pret Mairi un cik daudz ir patiesības tajā, ko par viņu stāstīja bijušais menedžeris Als Siesta.


Ja godīgi, tad tas ir Maira un Siestas privāts konflikts. Nevaru teikt arī, ka Siesta ir baigi godīgs. Ir viens gadījums, kuru nemaz negribu atcerēties. Daudzi man prasījuši, vai ar Mairi sastrīdējos Siestas dēļ? Absolūti nē. Runa vispār nav par kādu citu. Ar Mairi es vairs nestrādāju viņa attieksmes pret mani dēļ. Viņš ar mani ir norēķinājies, viņš vienmēr visā ir bijis korekts. Bet attieksme, kāda tā bija 2011. gadā, kad sākām strādāt, kad viņš bija parasts čalis… Un, kāds viņš palika pēc cīņas pret Huku. Man tas nepatika. Jau tad mums sākās nesaprašanās.

Ar Mairi es vairs nestrādāju viņa attieksmes pret mani dēļ. Viņš ar mani ir norēķinājies, viņš vienmēr visā ir bijis korekts. Bet attieksme, kāda tā bija 2011. gadā, kad sākām strādāt, kad viņš bija parasts čalis… Un, kāds viņš palika pēc cīņas pret Huku.

Pēc cīņas pret Huku viņš ar mani nekontaktējās mēnesi, lai gan neko sliktu viņam nebiju izdarījis. Viņš atbrauc uz sporta zāli, pusdieno kopā ar čaļiem, bet pie manis nemaz neienāk sasveicināties. Pēc tam viņš saka - nedomāju, ka tu esi zālē. Lai gan manu mašīnu pie sporta zāles viņš nevarēja neredzēt. Citā reizē sēdēju restorānā ar draugiem, bet viņš nekāpa laukā no mašīnas un pasūtīja, lai ēdienu viņam iznes un nebūtu jānāk ar mums sveicināties. Bijis daudz tādu lietu. Nezinu, kas ar viņu notika un kāpēc viņš tāds kļuva. Ir grūti ar tādu čali kopā strādāt. Īpaši tad, ja tev ir nepārtraukti sportists jāmotivē. Es no tā visa noguru. Līdz cīņai pret Huku Mairis bija pavisam cits cilvēks. Līdz tam visi bijām reāla komanda, viss bija patiešām kruta. Ar Huku viņš noboksējās labi, jo Huks tiešām ir baigi „netīrs” bokseris. Pēc tam viss mainījās.

Vai tu pats esi sapratis, kāpēc tā notika?


Mairim jau pašam šķiet, ka nekas nav mainījies, ka viss ir normāli. Bet ne jau man būtu kāds jāaudzina. Labs piemērs bija ar treniņu sporta zāļu maiņu. Viņš sāka reklamēt citu ātro kredītu kompāniju, lai gan iepriekš trenējās "SMScredit.lv" zālē, kuru viņam nebija jāreklamē un kas viņu vienkārši atbalstīja. Kad viņš gribēja nākt atpakaļ trenēties, viņam pateica, ka būs jāmaksā par abonementu. Neviens viņam neaizliedza tur trenēties, tikai pateica, ka būs jāmaksā 70 eiro par abonementu. Viņš izlēma to nedarīt. Ja tev nav lieku 70 eiro, tad ej un trenējies par velti "A.R. sporta studijā". Iepriekšējā zālē biju visu iekārtojis tā, lai būtu ērtāk uzņemt sparinga partnerus un varētu profesionāli darboties. Taču, ar "SMScredit.lv" halles īpašnieku nevienojoties, viņš sāka reklamēt citu kompāniju, bet pēc tam brīnījās, ka viņam tur vairs neļāva trenēties par velti. Neviens jau viņu laukā nemeta. Iespējams, Mairis vienkārši nepadomāja par sekām.

Bet škrobe tev ir?


Nē, škrobes man nepavisam nav. Pie manis pirmdien brauc divi džeki no Maskavas. Vienu puisi trenēju cīņai par Starptautiskās boksa federācijas (IBF) titulu svara kategorijā līdz 63 kilogramiem. Aizvadīsim sešu nedēļu nometni Latvijā, tad lidosim uz Lasvegasu, bet 2. februārī Dalasā būs [Saula] Alvaresa undercard cīņa pret [Sergeju] Kovaļevu. Škrobes man nav nekādas. Trenēju arī Milanu Volkovu, kurš paliek mazliet labāks.

Punktus jau var saskaitīt dažādi. Ja Mairim jau pirms cīņas pret Usiku būtu līgums ar Zauerlandu, tad Mairis būtu vinnējis. Tad Zauerlandam būtu izdevīgi, lai finālā sitās Mairis, jo arī promouters saņem noteiktus procentus no honorāra.

Darba man pietiek. Pat nezinu, kā ar to visu tikt galā. Ir jauna pieredze. Patiesībā viss ir ļoti kruti. Bet par to nevienam nestāstu. Tāpēc man uz Mairi nekādas škrobes nav. Iespējams, ka tā ir Siestam, bet tās ir viņa problēmas. Kad Mairis izlēma, ka ies pie Kalles Zauerlanda, tas bija viņa lēmums. Tagad var just, ka viņš ir Zauerlanda komandā un viņam ir lielāks atbalsts arī no tiesnešu puses. Punktus jau var saskaitīt dažādi. Ja Mairim jau pirms cīņas pret Usiku būtu līgums ar Zauerlandu, tad Mairis būtu vinnējis. Tad Zauerlandam būtu izdevīgi, lai finālā sitās Mairis, jo arī promouters saņem noteiktus procentus no honorāra. Tādēļ no Maira puses šis gājiens bija pareizs. Tagad pie līdzīgas situācijas arī tiesneši nostāsies Maira pusē. Tie ir boksa aizkulišu gājieni, par kuriem nevienam nav ko pārmest. Jā, cīņa pret Gevoru nebija skatāma. Otrreiz es to neskatīšos, jo no tās nav ko paņemt priekš sevis. Jācer, ka nākamā cīņa pret Glovacki būs labāka.