Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Turnīrs Minskā pabeigts ar uzvaru pār baltkrieviem

© lhf

Latvijas hokeja izlase Boba Hārtlija, Edgara Masaļska un Arta Ābola vadībā noslēgusi pārbaudes turnīru Baltkrievijā. Pēdējā spēlē, kurā izšķīrās turnīra uzvarētāju liktenis, pēcspēles metienu sērijā ar 2:1 uzvarēja Latvijas izlase, sarūgtinot mājiniekus baltkrievus. Latviešu vārtos teicams sniegums Jānim Auziņam, kurš atvairīja visus pēcspēles metienus.

Latvijas izlasei padevās teicams spēles sākums - ar nelielas veiksmes palīdzību viesi jau pirmajā minūtē izvirzījās vadībā. Edgars Kulda izpildīja metienu no asa leņķa, baltkrievu vārtsargs Dmitrijs Miļčakovs aizgulējās, un ripa virs vārtsarga pleca ielidoja vārtos (1:0). Mājinieki uzreiz metās atspēlēties, taču Jāņa Auziņa sargātajiem vārtiem lielu apdraudējumu neradīja. Perioda vidū pie pirmā vairākuma tika Latvija. Laba iespēja gūt vārtus bija Mārtiņam Dzierkalam, taču uzbrucējs tukša vārtu stūra priekšā nespēja ripu apvaldīt. Aktīvs bija arī Kulda, kurš vienatnē izlauzās līdz Miļčakova vārtiem, bet vārtsargs glāba savu komandu pēc Kuldas metiena no neērtā satvēriena.

Vēlāk atkal rupju kļūdu pieļāva Miļčakovs, kas gan šoreiz nepārvērtās Latvijas izlases vārtu guvumā. Vārtsargs aiz vārtiem centās atspēlēt ripu aizsargam, tomēr ripu nogādāja uz vārtu priekšu, kur jau pēc tās pie tukšiem vārtiem traucās Juris Upītis, tiesa, baltkrievu aizsargi spēja briesmas novērst. Perioda pašā izskaņā baltkrieviem padevās vairāki ļoti bīstami uzbrukumi, bet pārliecinoši vārtos darbojās Auziņš.

Arī otrā trešdaļa sākās augstā tempā, taču iniciatīva bija pārgājusi mājinieku pusē. Ar vairākiem labiem uzbrukumiem gan izdevās atbildēt arī Latvijai. Precīzi vārtos gan darbojās abu komandu vārtsargi. Pēc latviešu pozicionālās kļūdas divatā pret vienu Kristapu Jākobsonu izrāvās divi Baltkrievijas uzbrucēji, bet aizsargs nospēlēja teicami, kritienā izsitot pretiniekam ripu. Soļigorskas ''Shakhter'' uzbrucējs Viktors Turkins centās gūt vārtus ar individuālu spēli, veicot skaistu māņkustību un no aizvārtes tiekot vārtu priekšā, bet Auziņš joprojām neļāva sevi pārspēt.

Baltkrievu spiediens pieauga, un pēc Artjoma Kislija metiena Latvijas izlasi no vārtu zaudējuma glāba vārtu stabs. Pretinieku ofensīvu trešdaļas izskaņā izdevās pārtraukt ar ilgstošu uzbrukumu, Miļčakovam atvairot bīstamus Paula Svara un Edgara Homjakova metienus. Vairākumā lieliskā metiena pozīcijā nonāca Vladislavs Adeļsons, tomēr uzbrucējam no tuvas distances neizdevās dubultot pārsvaru. Trīs minūtes pirms otrā perioda beigām baltkrievi beidzot panāca savu. Viduszonā viesi aizrāvās ar ripas atņemšanu, pēc tās dodoties veseliem četriem hokejistiem, bet ripu ieguva mājinieki, un trijatā ar piespēlēm izraustīja gan aizsargu Hugo Jansonu, kurš vienīgais bija palicis aizsardzībā, gan Auziņu, un Vladimiram Deņisovam atlika raidīt ripu tukšos vārtos (1:1).

Sākoties trešajam periodam, laukumā joprojām dominēja mājinieki, iegūstot lielu pārsvaru ripas kontrolē. Latviešiem nācās spēlēt arī mazākumā, tomēr četratā pret pieciem izdevās nosargāt vārtus neskartus. Brīdi vēlāk viesi tika arī pie vairākuma. Rūdolfs Maslovskis teicami vārtu priekšā atrada Bruno Zabi, bet ''Liepājas'' uzbrucējam Miļčakovu pārspēt neizdevās. Latvijas izlases treneru korpuss pamainīja arī komandas uzbrucēju virknējumu sastāvus. Pēdējās pamatlaika minūtēs labas iespējas bija abām komandām, bet 20 sekundes pirms pamatlaika beigām Dzierkals nopelnīja vairākumu savai komandai.

Pagarinājumu līdz ar to latviešiem bija iespēja sākt četratā pret trijiem pretinieku hokejistiem. Vairākumā bīstami metieni padevās Robertam Mamčicam un Artūram Salijam, bet vietā bija Miļčakovs. Arī vienādos sastāvos krietni aktīvāka bija Latvijas izlase, tomēr nepilnu minūti līdz papildlaika beigām noraidījumu nopelnīja Oskars Batņa. Mazākumā latvieši spēlēja ļoti pašaizliedzīgi, viena uzbrukuma laikā trīs metienus bloķējot Artūram Salijam un Rihardam Marenim.

Uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešama pēcspēles metienu sērija. Precīzi savos mēģinājumos bija Egils Kalns un Rūdolfs Maslovskis, bet vārtsargs Jānis Auziņš atvairīja visus pretinieku soda metienus, uzvaru ar 2:1 izcīnot Latvijas izlasei, kas triumfēja arī visā turnīrā.

Latvija - Baltkrievija 2:1 PM (1:0;0:1;0:0, 0:0, 1:0)

Vārti: 0:51 Kulda (Homjakovs, Svars) 1:0, 36:58 Deņisovs (Gavruss, Feoktistovs) 1:1, 65:00 Kalns (p.m.) 2:1.
Soda minūtes: 8:8
Vārtsargi: Dmitrijs Miļčakovs - Jānis Auziņš

V Komanda S U UP ZP Z Vārti P
1. Latvija 3 2 1 0 0 10:3 8
2. Baltkrievija 3 2 0 1 0 10:4 7
3. Francija 3 0 1 0 2 6:11 2
4. Slovēnija 3 0 0 1 2 4:11 1

Latvijas izlases sastāvs EIHC turnīram Minskā:

Vārtsargi: Jānis Auziņš (HK “Prizma”), Rihards Cimermanis (HK “Zemgale/LLU”)
Aizsargi: Ralfs Freibergs (HC “Zlin”, Čehija), Artūrs Salija (HK “Poprad”, Slovākija), Eduards Hugo Jansons (“Neftyanik”, Krievija), Roberts Mamčics (Rīgas “Dinamo”), Roberts Kaļķis (HK “Rīga”), Pauls Svars (HK “Rīga”) un Kristaps Jākobsons (“Zemgale/LLU”), Rihards Ķuzis (HK "Prizma").
Uzbrucēji: Edgars Kulda (HC “Zlin”, Čehija), Oskars Batņa, Mārtiņš Dzierkals, Frenks Razgals, Rihards Marenis, Roberts Lipsbergs (visi Rīgas “Dinamo”), Vladislavs Adeļsons (“Zemgale/LLU”), Bruno Zabis (HK “Liepāja), Juris Upītis, Edgars Homjakovs, Lauris Rancevs (visi HK “Kurbads”), Rūdolfs Maslovskis (HK “Mogo”), Egils Kalns (HK “Liepāja”).