Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Inese Tarvida kļūst par U21 Eiropas čempioni

Gintauts Tarvids un meita Inese Tarvida © Laszlo Sulyok / SuLaci Photography

Polijas galvaspilsētā Varšavā sācies U21 Eiropas čempionāts taekvondo olimpiskajā versijā. Pasaules čempionāta bronzas ieguvēja un divkārtējā Eiropas vicečempione Inese Tarvida (53 kg) šodien sāka ar četrām uzvarām un iekļuva pusfinālā, nodrošinot vietu lielajā finālā, kur izcīnīja pārliecinošu uzvaru 10. novembrī uzstāsies pērnā gada Eiropas čempionāta bronzas medaļniece Jolanta Tarvida (57 kg).

53 kg kategorijā tika pieteiktas 39 taekvondistes. Savā pēdējā "U" vecuma turnīrā Inese Tarvida (19) kotējās kā pretendente uz savu pirmo "U" godalgu. Pirms starta par galvenajām konkurentēm tika uzskatītas turciete Zeliha Agrisa, vāciete Vanesa Bekšteina un varbūt arī divas krievietes. Tika lēsts, ka mūsu sportistes ceļš līdz pjedestālam varētu izvērsties salīdzinoši komfortabls. Ja izdotos aizcīnīties līdz kārotajam pusfinālam, tad tur var sanākt spēkoties ar pērnā gada pasaules čempioni Zelihu Agrisu no Turcijas.

Pirmajā mačā bija jācīnās pret Zviedrijas pārstāvi Noru Hegfelti. Pirmā perioda sākumā mūsējā iespēra pretiniecei (3:0), bet izskaņā sportistes apmainījās ar rezultatīviem uzbrukumiem (6:3). Otrajā periodā zviedriete tika tuvāk (5:7), bet Latvijas pārstāve atkal noformēja trīspunktīgo uzbrukumu (10:5). Trešajā periodā Tarvida trīs reizes bija precīza un nopelnīja arī mazo punktu, tādējādi izcīnot pārliecinošu uzvaru - 20:7.

Astotdaļfinālā pretī stājās spāniete Arleta Ortisa-Benito, kura pērn ieguva junioru Eiropas čempionāta bronzu. Pirmajā periodā Tarvida ātri noformēja divus divpunktīgos uzbrukumus (4:0), pārtraukums pie rezultāta 5:2. Otrajā periodā Latvijas pārstāve sargāja pārsvaru, līdz ar to bija tikai viens punkts (6:2). Trešajā nogrieznī augumā īsākā spāniete neko nespēja izdarīt, bet mača izskaņā zemgaliete veica trīspunktīgo spērienu - 9:2.

Mačā par pjedestālu bija jāspēkojas ar polieti Evu Jamioļkovsku, kurai nav lielu panākumu. Latvijas taekvondo flagmane sakāva turnīra mājinieci - 18:5 (13:0, 2:0, 3:5), pirmoreiz nodrošinot vietu uz pjedestāla "U" vecuma Eiropas vai pasaules čempionātā.

Tarvidas zara otrajā mačā par pusfinālu vāciete Vanesa Bekšteina atspēlējās no 5:12 un panāca 14:13 pret 2017. gada pieaugušo pasaules čempioni Zelihu Agrisu, kura pēdējās deviņās sekundēs guva 10 bezatbildes punktus.

U21 Eiropas čempionāta pusfinālā Inese Tarvida šovakar cīnījās pret minēto turcieti. Pirmajā periodā risinājās piesardzīga spēkošanās (0:0). Otrajā periodā četri punkti par neatļautām darbībām (3:1), bet turpinājumā Latvijas pārstāve izpildīja trīs trīspunktīgos spērienus (12:1). Pirms mača noslēdzošā uznāciena tablo rādīja patīkamo 13:1. Pēdējais nogrieznis jau bija formalitāte. Pasaules čempione gan tika mazliet tuvāk, taču mūsējā izcīnīja pārliecinošu uzvaru - 17:7.

Fināls pret pārsteiguma autori Annu Jakumopulu no Grieķijas. Zelta cīņas sākumā bija jūtams, ka pretiniece ļoti respektē Tarvidu un varbūt pat ir sabijusies. Pirmais periods - 1:0, 4:0, 5:0, 8:0. Otrais periods - 8:2, 11:2. Trešais periods - 11:5, 12:5, 14:5. Inesei zelts!.

57 kg sacensībās pieteiktas 40 dalībnieces. 2014. gada kadetu pasaules vicečempione un 2017. gada junioru Eiropas bronzas medaļniece Jolanta Tarvida (18) pozicionējas kā pretendente uz pjedestālu. Par galvenajām konkurentēm uzskatāmas trīs sportistes - grieķiete Fani Tzeli, poliete Patrīcija Adamkeviča un lietuviete Klaudija Tvaronavičūte. Jāņem vērā, ka šādās sacensībās kāda negaidīti "izšauj", līdz ar to katrai cīņai jāpieiet ar vislielāko nopietnību. 9. novembrī būs zināmi izlozes rezultāti.