Iznākusi grāmata par Marianu Paharu

© f64

Latvijas futbola leģendai Marianam Paharam veltītā grāmata "Super Marians" tapusi aptuveni 15 gadus. Tajā apkopotas gan Pahara domas tobrīd, gan arī šī brīža uzskati, otrdien prezentācijas pasākumā teica grāmatas galvenais varonis un tās autors Askolds Uldriķis.

"Īpašs paldies Askoldam, bez viņa nekas nebūtu, jo es pats nekad neizdotu grāmatu par sevi. Sākām rakstīt pirms vairāk nekā 15 gadiem, nezinu vai paraksti grāmatas rada tik ilgi," prezentācijas pasākumā ar smaidu teica Pahars. "Tad vēl spēlēju Anglijā, bet pēc tam daudz, kas pamainījās. Paspēju apprecēties, izšķirties, apprecēties un vēlreiz izšķirties. Kādā brīdī Askolds piedāvāja atsākt rakstīt grāmatu, es atteicos, tomēr viņš mani pierunāja."

"Grāmata izdevusies ļoti interesanta, es to izlasīju dienas laikā. Nezinu, varbūt tikai man tā likās interesanta, tomēr esmu drošs, ka tāda tā būs arī maniem vecākiem un bērniem. Tur ir redzamas gan jaunieša domas pirms 15 gadiem, gan pieauguša cilvēka domas," stāsta Latvijas futbola leģenda. "Jaunietis, kurš stāsta sākumā, galīgi nav pārliecināts par sevi, viņš ir nokļuvis citā valstī. Tomēr tieši šīs šaubas man ļāva neapstāties un vienmēr virzīties uz priekšu, izsist sev ceļu."

Kā atklāja Pahars, nosaukums "Super Marians" radies aptuveni nedēļu pirms grāmatas sūtīšanas uz tipogrāfiju, pēdējā varoņa un autora sarunā.

"Sākām rakstīt, kad viņš vēl bija jauns un rezultatīvs - liela zvaigzne. Bieži intervēju viņu un nonācām pie secinājuma, ka vajag grāmatu. Pēc tam Marianam sākās savainojumi un grāmata tā arī palika manuskripta formātā. Daudzus gadus nesanāca noķert situāciju, kad esam uz viena viļņa, kaut par tās rakstīšanas atsākšanu runājām regulāri," saka Uldriķis, ka kādā brīdī gribējis turpināt Pahars, bet tad autoram nav bijis laika, un arī otrādi. "Domāju, ka šī grāmata būs interesanta visu vecumu futbola līdzjutējiem.Visai grāmatai cauri iet mērķtiecība un neatlaidība, savus mērķus viņš sasniedza, pateicoties raksturam, kaut tas nav vienkāršs."

"Pirms 15 gadiem plānojām smuku grāmatu cietos vākos ar zelta burtiem, bet tagad tika izdota ar mīkstiem vākiem, jo Marianam skatījums ir pavisam citādāks," stāsta autors, atklājot, ka finansiāli palīdzējusi Latvijas Futbola federācija (LFF) un futbola skola "Metta". "Grāmatu izdošana nav ienesīgs bizness, tāpēc paldies visiem, kuri palīdzēja. "Metta" grāmatas eksemplārus izdalīs saviem vecāko klašu audzēkņiem, puikām būs interesanti palasīt."

Tikmēr LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks atklāja, ka ar Uldriķi panākta mutiska vienošanās par arī citu Latvijas futbolam nozīmīgu spēlētāju dzīvesstāstu iemūžināšanu. "Mēs turpināsim radīt šādu saturu, lai futbola vēsture paliktu pieejama nākamajām paaudzēm."

"Par futbolu Latvijā ir ļoti maz grāmatu, ceru, ka ar šo sāksies kustība," teica arī Pahars.

Grāmatai šodien vajadzētu būt grāmatnīcās Rīgā, bet jau ceturtdien visā Latvijā. Sākotnēji pārdošanā būs 1000 eksemplāri. Visticamāk, tā tiks izdota arī krieviski un Sauthemtponas pilsētā varētu būt pieejama arī angliski.

Pahars septiņarpus sezonas pārstāvēja Anglijas klubu "Southampton" un spoži spēlēja Anglijas premjerlīgā, kur guva 42 vārtus 129 spēlēs. 2001./2002. gada sezonā viņš iekļuva Anglijas premjerlīgas desmit rezultatīvāko spēlētāju skaitā. Latvijas izlasē Pahars aizvadījis 75 spēles un guvis 15 vārtus. Trīs reizes - 1999., 2000. un 2001. gadā - viņš tika atzīts par Latvijas gada labāko futbolistu.

Pēc futbolista karjeras beigām Pahars strādāja par galveno treneri klubā "Skonto", Latvijas U-21 izlasē un Latvijas nacionālajā izlasē. Patlaban viņš strādā par "Jelgavas" galveno treneri.

Grāmatas autors Uldriķis 17 gadus ir strādājis par sporta žurnālistu laikrakstos "Sports" un "Neatkarīgā Rīta Avīze", kā arī žurnālā "Sporta Avīze".

Svarīgākais