Svitoļina kļūst par pirmo ukrainieti, kura izcīna "WTA Finals" čempiones titulu!

© scanpix.ee

Pēdējo reizi Singapūrā notikušajā "WTA Finals" turnīrā uzvarēja Ukrainas spēcīgākā tenisiste Eļina Svitoļina, kura uzvarēja visos piecos mačos un finālā ar 3:6, 6:2, 6:2 pieveica ASV pirmo numuru Slounu Stīvensu.

Slouna Stīvensa sāka iespaidīgi un ļoti labā līmenī nospēlēja pirmos 5,5 geimus, pēc tam ar pūlēm noturot startā iegūto trīs geimu pārsvaru un nespējot atjaunot cīņas ievadā demonstrēto tenisu. Eļina Svitoļina bija iedzinējos ar 1:4 un 0:40, kad viņai izdevās sestajā geimā nosargāt servi, vēl saglabājot cerības uz atspēlēšanos. Svitoļina pirmās divas breikbumbas atspēlēja ar reti precīziem uzbrukumiem, bet Stīvensai pēdējās breikbumbas izspēlē auts ar nepiespiesto kļūdu.

ASV tenisiste nākamajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, nepieļaujot rezultātu 4:3, tā vietā esot priekšā ar 5:2. Slouna pirmo breikbumbu atvairīja ar "forehand" uzbrukumu, bet otro ar diagonālo "backhand" pretuzbrukumā. Svitoļinai šķita, ka viņa izdarījusi pietiekami daudz, lai uzvarētu izspēlē, taču nebija lemts. Nākamajos divos geimos uzvarēja servētājas, Stīvensa setu pabeidza ar otro setbumbu, uzvarot ar 6:3.

2. setā pirmais breiks notika ceturtajā geimā, kad Stīvensai kritiska kļūda pie 30:15. Viņa izsita autā ar diagonālo "forehand", kad vajadzēja tikai trāpīt, jo pretiniece atradās pretējā pusē. Stīvensa pēc šī misēkļa tika nobreikota, kad viņu arī breikbumbas izspēlē pievīla sitiens no labās puses. Svitoļina tika priekšā ar 3:1, bet nākamajā geimā uzvarēt nespēja. Arī Ukrainas tenisistei nesekmīgs uzbrukums pie rezultāta 30:15. Viņa izgāja pie tīkla, tiekot apspēlēta ar diagonālo apvedošo sitienu. Stīvensa vēlāk ar neprecīziem "forehand" uzbrukumiem (tīkls un auts) izniekoja divas breikbumbas, bet pēc tam ar šo sitienu divreiz pēc kārtas neprecīzi nospēlēja Svitoļina. Stīvensa tika līdz 2:3, bet pēc tam zaudēja četros geimos pēc kārtas. Identisks finišs bija arī pēdējā setā.

Svitoļina turpināja dominēt ar aizsardzības spēli un 3. setā uzvarēja pirmajos trīs geimos, kuru izspēlēšanai bija nepieciešamas 20 minūtes. Svitoļinai startā ātrs serves geims, pēc tam iegūts breiks. Viņai paveicās otrās breikbumbas izspēlē, kad bumbiņa veiksmīgi atlēca no tīkla, ļaujot to raidīt pa diagonāli, kad Stīvensa netika klāt. Slounai nākamajā geimā bija trīs breikbumbas, taču atkal nekā. Viņa divreiz kļūdījās, ar pārāk spēcīgiem sitieniem sitot autā, bet vienu breikbumbu Svitoļina atspēlēja ar serves un diagonālā "backhand" kombināciju un pēc uzvaras 10+ minūšu ilgā geimā devās atpūsties ar 3:0 pārsvaru.

Stīvensai pēc tam dusmīgs "sausais" serves geims. Svitoļina otrajā geimā spēja atspēlēties no 15:40, bet sestajā geimā viņai vēl lielāka problēma 0:40 izskatā. Stīvensa beidzot bija saņēmusies un spēlēja precīzāk, ar "smešu" realizējot otro breikbumbu. Stīvensa pietuvojās līdz 2:3, bet uz neko vairāk nebija spējīga, netiekot galā ar Svitoļinas aizsardzību. Ukrainas sportiste uzvarēja četros geimos pēc kārtas. Visā mačā uzbrukumā aktīvāk darbojās Stīvensa, kurai spēlēšana trešo dienu pēc kārtas (Svitoļinai pirms pusfināla bija brīvdiena) spēles finiša posmā deva neatrasināmas problēmas, bieži sasteidzot uzbrukumu darbības. Tā tas notika arī mača pēdējā geimā, kad viņa servējot no 2:5, 30:30 divreiz pēc kārtas izsita autā.

Svarīgākais