Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Fināla izskaņā 3x3 basketbolistiem zaudējums serbiem

© fiba

Latvijas 3x3 basketbola izlases bāzes komanda "Riga Ghetto Basket" Pasaules kausa tūres finālturnīra lielajā finālā tikās ar "Novi Sad" vienību no Serbijas. Cīņa ar principiālajiem konkurentiem ritēja līdz pēdējām sekundēm, nedaudz pārākiem tomēr esot serbiem, kuri triumfēja sezonas noslēguma turnīrā.

"Riga Ghetto Basket" vakar grupu turnīrā piekāpās "Zemun" vienībai pašā spēles galotnē, bet šodien pārvarēja ceturtdaļfinālu un pusfinālu, lai trešo reizi šosezon Pasaules kausa tūrē spēlētu finālā. Tikmēr "Novi Sad" Pasaules kausa tūrē nav zaudējusi ne spēli kopš pagājušās sezonas fināla, kad piekāpās "Zemun" vienībai, ko pārliecinoši pieveica pusfinālā. Abas komandas šosezon Pasaules kausa tūrē tikušās divas reizes, no kurām abās pārāki bijuši serbi, bet "Challenger" turnīros šosezon trīs reizes pārāki bijuši "Riga Ghetto Basket" basketbolisti. Jāpiezīmē, ka daudzi 3x3 basketbola cienītāji gaidīja tieši šādu finālu, jo šīs komandas allaž aizvadījušas ļoti aizraujošas cīņas.

Jau spēles sākumā "Novi Sad" varēja iegūt divu punktu pārsvaru, bet abus soda metienus aizmeta garām Dušans Buluts. Turpinājums serbiem bija daudz labāks. Komandas apmainījās ar punkta guvumu, bet tad Dežans Majstorovičs realizēja divus tālmetienus peč kārtas (5:1). Kārlis Lasmanis priecēja sanākušos skatītājus ar triecienu grozā no augšas. Viņš sadeldēja deficītu līdz minimumam, bet pēc tam arī trāpīja tālmetienu, panākot neizšķirtu pēc divām ar pusi spēlētām minūtēm (6:6).

Uzreiz pēc tam ar precīzu tālmetienu atbildēja Buluts, atjaunojot divu punktu pārsvaru "Novi Sad". Latvieši ātri vien atkal nonāca līdz trīs punktu deficītam, kuru vajadzēja atspēlēt. Agnis Čavars guva punktu groza apakšā, bet pretinieki atbildēja ar diviem no tālās distances. "Riga Ghetto Basket" sadeldēja deficītu līdz minimumam, bet spēles vidū neizdevās izmantot iespēju pat izvirzīties vadībā (10:11).

Serbi brīžiem spēlēja netīri, un tiesneši viņus nežēloja. Lasmanim izdevās panākt izlīdzinājumu un pretiniekiem jau bija piezīmju norma. Serbi atjaunoja minimālu pārsvaru, bet pēc tam Lasmanis tika pie iespējas izpildīt divus soda metienus. Neviens no tiem nekrita grozā, bet arī Čavars groza apakšā un Nauris Miezis no tālās distances nespēja gūt punktus pēc izcīnītām bumbām zem groza. Tikmēr pretinieki trāpīja tālmetienu, atjaunojot trīs punktu pārsvaru trīs minūtes līdz pamatlaika beigām (14:11).

Pēc neilga brīža arī Lasmanim izdevās realizēt tālmetienu, uzlabojot Latvijas komandas situāciju. Turpinājumā "Novi Sad" noslēdza divus uzbrukumus pēdējā sekundē, pietuvojoties uzvarai (17:13). Cerību deva traks Mieža precīzais tālmetiens, bet ar to pašu atbildēja arī Majstorovičs. Sākās tālmetienu lietus, serbiem cenšoties noslēgt spēli, bet latviešiem atspēlēties. Latviešiem bija vairākas iespējas, bet bumba nekrita grozā. Vēl četras ar pusi sekundes līdz pamatlaika beigām rezultāts bija 18:19, un Marko Savičs trāpīja vienu no diviem soda metieniem. Čavaram vēl bija iespēja izpildīt brīvu tālmetienu, bet tas nebija precīzs.

Līdz ar to "Riga Ghetto Basket" Pasaules kausa tūres finālturnīra aizraujošajā fināla mačā atzina "Novi Sad" pārākumu ar rezultātu 18:20. Latvieši par izcīnīto otro vietu ieguva 30 tūkstošu ASV dolāru lielu naudas balvu. Tāpat Rīgas komanda pēc sezona ieņem 3. vietu FIBA 3x3 basketbola rangā, atpaliekot vien no Serbijas komandām "Novi Sad" un "Liman", par ko arī saņems vēl papildus 40 tūkstošus ASV dolāru..