Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Bez pārsteiguma - Latvija zaudē Gruzijai

© f64

Otro zaudējumu četrās Nāciju līgas turnīra spēlēs piedzīvojusi Latvijas izlase, kas savā laukumā ar 0:3 piekāpās Gruzijas valstsvienībai. Andris Vaņins pašā spēles sākumā atvairīja 11 metru soda sitienu, tomēr latviešu aizsardzība nespēja pretoties gruzīnu efektīvajam uzbrukumam.

Latvijas izlases starta vienpadsmitnieks pēc iepriekšējā mača pret Kazahstānas valstsvienību bija piedzīvojis vairākas izmaiņas, taču īpaši izceļamas divas - labās malas aizsarga Vadima Žuļeva debija valstsvienībā, kā arī komandas jaunākā spēlētāja Andreja Cigaņika pirmais mačs sākumsastāvā.

Iepriekšējā abu komandu tikšanās reizē septembra sākumā Gruzija izcīnīja uzvaru, pateicoties 11 metru soda sitienam, un šīs spēles sākumā tika pie vēl vienas šādas iespējas. Jau piektajā minūtē mača galvenajam tiesnesim Petram Ardeleanu nācās norādīt uz 11 metru soda sitienu atzīmi, jo spēle ar roku tika fiksēta Maksimenko. Sitienu devās izpildīt Gruzijas smailes uzbrucējs Kaziašvili, tomēr labajā stūrī ne īpaši spēcīgi raidīto bumbu atvairīja Andris Vaņins, demonstrējot teicamu reakciju.

Latvieši varēja atviegloti uzelpot, taču ne uz ilgu laiku, jo astotajā minūtē viesi tomēr panāca savu, izvirzoties vadībā. Maksimenko nesekmīgi centās izraidīt bumbu no soda laukuma, to pārtvēra centra pussargs Džaba Kankava un izpildīja neatvairāmu sitienu vārtu augšējā stūrī (0:1). Laukuma saimnieki gan nenolaida rokas un veidoja savus uzbrukumus. Ļoti bīstams moments radās pēc Rakela izpildītas standartsituācijas, kad Tarasovs ar galvu sita pavisam nedaudz garām tālajam vārtu stūrim.

Mājinieki centās apdraudēt Giorgi Lorijas sargātos vārtus ar tālsitieniem, tomēr Karašauska un Cigaņika mēģinājumi mērķi nesasniedza. Ja ar uzbrukumu Latvijas izlasei viss bija puslīdz kārtībā, tad aizsardzībā radās vairāki caurumi. 29. minūtē Gruzija dubultoja pārsvaru - ar lielisku māņkustību veselus trīs latviešu aizsargus nomānīja viesu jaunais talants Čakvetadze, iespēlēja bumbu soda laukumā, kur ierāvienu veica un Vaņinu pārspēja Valerjans Gvilija (0:2). Pirmā puslaika izskaņā Čakvetadze izkārtoja sev bīstamu momentu pats, tomēr pēc pussarga sitiena no tuvas distances savu komandu glāba Vaņins.

Otrā puslaika sākumā latvieši arī izpildīja pirmo sitienu vārtu rāmī, kad no aptuveni 20 metru attāluma spēcīgi pa zemi sita Rakels. Lorijam gan izdevās bumbu tvert. Tieši Rakels un arī Karašausks bija redzamākie cilvēki latviešu uzbrukumā. Abi demonstrēja teicamu sapratni un saspēli, labā pozīcijā netālu no vārtiem nonākot Karašauskam. Artūrs par sitienu neizšķīrās, piespēlējot soda laukumā Cigaņikam, tomēr partneris bumbu neuztvēra.

Gruzijas izlases futbolisti gan pārliecinoši kontrolēja spēles gaitu, saspēlējoties un gaidot iespējas izmantot pretinieku neuzmanību. Tieši šādu plānu arī viesiem izdevās īstenot 61. minūtē, kad negaidīti strauju pretuzbrukumu ar precīzu sitienu noslēdza Giorgi Čakvetadze. Pussargs vienatnē izrēķinājās ar visu pretinieku aizsardzību - Čakvetadze veica teicamu ierāvienu pa kreiso flangu, apskrēja Žuļevu, soda laukumā apspēlēja Jagodinski un neatstāja variantus Vaņinam, raidot bumbu vārtos (0:3).

Pēc vēl vienas latviešu kļūdas gruzīniem bija lieliska iespēja gūt arī ceturtos vārtus, tomēr Merebašvili sitiens lidoja pāri vārtiem. Viesi spēlēja nesteidzīgi un nosvērti, pamatlaika izskaņā vārtus nosargājot neskartus un droši novedot spēli līdz uzvarai. Panākums pār Latviju ļāvis Gruzijas izlasei garantēt pirmo vietu D līgas 1. grupā, kas nozīmē nākamajā ciklā pārcelšanos par līmeni augstāk, kā arī cīņu par vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Latvija - Gruzija 0:3 (0:2)

Vārti: Kankava 8`, Gvilija 29`, Čakvetadze 61`
Brīdinājumi:
Latvija: Vaņins - Žuļevs, Jagodinskis, Dubra, Maksimenko - Fertovs (Isajevs 46`), Tarasovs, Cigaņiks - Rakels - Karašausks (Ikaunieks 70`), Gutkovskis (Šabala 70`).
Gruzija: Lorija - Dvali, Kašija, Hočolava, Kakabadze - Čakvetadze (Zarandija 89`), Kvekveskiri, Kankava (Aburdžanija 34`), Merebašvili (Džigauri 79`) - Gvilija - Kaziašvili.

UEFA Nāciju līga, D līgas 1. grupa

V. Izlase S U N Z Vārti P
1. Gruzija 4 4 0 0 9:0 12
2. Kazahstāna 4 1 2 1 6:4 5
3. Latvija 4 0 2 2 1:5 2
4. Andora 4 0 2 2 1:8 2