Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Vai pret Gruziju būs revanšs?

© scanpix.ee

Šovakar pulksten 21:45 "Daugavas" stadionā Rīgā UEFA Nāciju līgas D līgas 1. grupas spēlē Latvijas futbola valstsvienība uzņems grupas līdervienību Gruziju, kam pirmā apļa spēlē izbraukumā zaudēja ar minimālu rezultātu.

Latvijai Nāciju līga septembrī sākās neveiksmīgi - vispirms mājās tika spēlēts neizšķirti pret Andoru (0:0), bet pēc izbraukumā ar 0:1 tika atzīts Gruzijas pārākums. Mēnesi vēlāk Latvijas sniegums jūtami uzlabojies - sestdien mājās uzņemta Kazahstāna un, tikai pateicoties tiesneša nevērībai, nekonstatējot viesu vārtu guvumā spēli ar roku, neizdevās tikt pie panākuma - 1:1. Lai gan spēlē savainojumu guva Isajevs un Šabala, abi būšot gatavi šodien doties laukumā. Savukārt Gints Freimanis, kurš nespēlēja, nespēlēs arī šovakar, jo guvis savainojumu un jau devies atpakaļ uz klubu.

Tikmēr Gruzija turnīru sākusi ļoti pārliecinoši. Septembra sākumā gruzīni bez uzvaras pār Latviju (1:0) apspēlēja arī Kazahstānu (2:0), bet šomēnes, arī sestdien, tika galā ar Andoru (3:0). Līdz ar to Gruzijai visās trīs spēlēs uzvaras un ar deviņiem punktiem pārliecinoša vadība 1. grupā. Kopumā Gruzijai trīs uzvaras pēc kārtas un seši panākumi pēdējās septiņās spēlēs. Tiesa, pret tiešām augstākā līmeņa izlasēm šajā nogrieznī nav spēlēts, bet vienīgais zaudējums piedzīvots pret citu ne augstākā līmeņa izlasi Luksemburgu (0:1), tā kā velns varbūt nemaz nav tik melns, kā to mālē.

Latvija pret Gruziju aizvadīs trešo spēli pēdējā pusotra gada laikā - 2017. gada pavasarī izbraukumā piedzīvots pamatīgs zaudējums ar 0:5, bet, kā jau minēts, pagājušomēnes zaudējums ar 0:1. Pēdējo uzvaru Latvija pār Gruziju izcīnīja 2011. gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā izbraukumā (1:0).

Sestdien notikušajā mačā Latvija beidzot guva vārtus un beidzot savu rēķinu izlasē atklāja Artūrs Karašausks. Talantīgais uzbrucējs pārtrauca Latvijas sauso periodu - 220 minūtes jeb gandrīz divas ar pusi spēles. Latvijas izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens pirms mača pret Gruziju atzina, ka ir pārsteigts par mūsu spēlētāju mazskaitlīgo vārtu rēķinu. "Esmu pārsteigts, ka Karašausks līdz tam nebija guvis nevienus vārtus. Esmu pārsteigts, ka Rakels joprojām nav guvis vārtus. Un esmu pārsteigts, ka ir spēlētāji, kuri nav guvuši vārtus. Tas varbūt tikai izceļ faktu, ka Latvijas izlase iepriekšējos gados nebija uzbrucējiem izveidojusi pietiekami daudz vārtu gūšanas iespēju. Varbūt - nezinu, tad man būtu tas jāpapēta. Gribam to mainīt. Gribam būt pozitīvi. Gribam uzbrukt. Gribam radīt iespējas uzbrucējiem, lai viņi varētu iesist vairāk," sacīja Pātelainens.

Somu speciālists uzsvēra, ka Latvijai ejams līdzīgs ceļš, kādu gājusi Gruzija slovāku trenera Vladimīra Vaisa virsvadībā: "Līdzīga situācija ir Gruzijā, kur Vaiss jau ir bijis vairākus gadus un konsekventi veidojis un attīstījis komandu. Un tagad tai ir laba spēles filosofija. Gruzija tagad ir kā labi ieeļļots mehānisms - spēlētāji zina savas lomas, zina, kurp katram ir jākustas, ļoti labi spēlē kopā, izdara ļoti bīstamas diagonālās piespēles uz flangiem. Man ir jānoņem cepure Gruzijas Futbola federācijas un Vladimīra Vaisa priekšā par sava darba pacietīgu turpināšanu."

Gruzīniem pēc ilgstošas savainojuma ārstēšanas sastāvā atgriezies Maskavas „Spartak” pussargs Džano Ananidze, tiesa, sestdien pret Andoru viņš laukumā pavadīja vien 22 minūtes. Gruzijas izlases sasaukumā ir viens debitants - Luka Zarandija no Polijas kluba „Arka”, kurā iepriekš spēlēja Latvijas vārtsargs Pāvels Šteinbors. Citu ļoti lielu izmaiņu Gruzijas kandidātu sarakstā nav. Joprojām nav vārtsarga Giorgi Makaridzes, Portugāles augstākās līgas kluba „Rio Ave” vārtsarga, kuram joprojām trauma, bet izlases pamatvārtsargs Giorgi Lorija joprojām ir bez kluba.

"Arī Latvijai, Andorai un Kazahstānai vēl ir matemātiskas izredzes uzvarēt grupā. Matemātiskas. Skatāmies tikai uz sevi un rīt gribam panākt pozitīvu rezultātu. 100% negribam zaudēt, tas ir viens, bet spēlēsim uz uzvaru. Cik nu mums to atļaus pretinieki, kuri arī spēlē labi," norādīja Vaiss.

D līgas 1. grupa

V Komanda S U N Z Vārti P
1. Gruzija 3 3 0 0 6:0 9
2. Kazahstāna 3 0 2 1 2:4 2
3. Latvija 3 0 2 1 1:2 2
4. Andora 3 0 2 1 1:4 2