Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Tiesneši palīdz VEF, bet uzvar ventspilnieki

© f64

Sezonas pirmajā divu pašmāju lielkomandu BK "Ventspils" un VEF duelī laimīgu uzvaru izcīnīja ventspilnieki. Pēdējās ceturtdaļas vidū kurzemnieki bija vadībā ar 15 punktu pārsvaru, taču mājinieki ar tiesnešu palīdzību bija pavisam tuvu tam, lai ne tikai panāktu papildlaiku, bet pat uzvarēt pamatlaikā.

Rīdzinieku rindās lielāks spēles laiks nekā trešdienas spēlē pret Permu bija Marekam Mejerim, tādējādi VEF varēja atļauties cīņā iesaistīt 12 basketbolistus. Ventspils rīcībā bija tikai astoņi vīri - nespēlēja Jānis Bērziņš, Lauris Blaus, Kristaps Ķilps, Artūrs Grinbergs un Ronalds Zaķis.

Starta piecinieki

VEF: Kaunsils, Ausējs, Gražulis, Mejeris, Zeks
Ventspils: Džonsons, Jurevičus, Lomažs, Gulbis, Arledžs

Starptautiskajos turnīros piedzīvotie zaudējumi pret Krievijas un Polijas klubiem tikai vairoja sportisko niknumu. “Elektrum” Olimpiskajā centrā cīņā notika burtiski par katru centimetru - pirmajā puslaikā kādas komandas pārsvars nepārsniedza četrus punktus, bet vadība mainījās 17 reizes!

VEF spēlētāji, īpaši Roberts Stumbris un Artūrs Ausējs, ar atzīstamu precizitāti darbojās perimetrā, savukārt tuvāk grozam labi spēlēja Stīvs Zeks. Desmitkārtējie Latvijas čempioni pretī lika Riharda Lomaža un Māra Gulbja duetu. Abi uzbrucēji spēlēja tik agresīvi, ka radīja rīdziniekiem ātras piezīmju problēmas, turklāt līdz pārtraukumam divatā sameta 26 punktus.

Īpaši efektīvi izskatījās Lomažs. Talsenieks puslaikā trāpīja visus metienus no spēles, tai skaitā realizēja 3 no 3 trīspunktniekiem, kā arī izprovocēja trīs piezīmes un iemeta 4 no 5 brīvmetieniem. Gulbim tālmetieni nekrita (puslaikā 0/3), taču neatlaidīgais spiediens uz apakšu palīdzēja izprovocēt četras piezīmes, iemest 7 no 7 brīvmetieniem un gūt 11 punktus.

Četrpadsmit izprovocētās piezīmes un 87% precizitāte brīvmetienos (13/15) ļāva ventspilniekiem pirmo divdesmitminūti pabeigt savā labā - 39:37. Otrā puslaika sākumā Lomažs iešāva VEF grozā ceturto tālo bumbu - 42:37. Mājinieki izlīdzināja rezultātu (42:42), taču iniciatīva palika Ventspils rokās. Divdesmit trešajā minūtē Māris Gulbis pārķēra bumbu, bet Mareja Mejera mēģinājums kavēt izrāvienu tika sodīts ar nesportisko piezīmi. Kurzemnieku kapteinis iemeta abus brīvmetienus, kamēr bumbas kontrole beidzās ar Ārona Džonsona āķa metienu - 52:46!

VEF elpošanu divu minūšu laikā atjaunoja Artis Ate. Rīdzinieku kapteinis aukstasinīgi iemeta divus tālmetienus pēc kārtas - 52:52. Uzreiz pēc tam Andrejs Gražulis aizsardzībā saņēma ceturto piezīmi un viesi nekavējās atgūt vadību - 54:52. Arī nākamie mājinieku mēģinājumi pārņemt vadību tika neitralizēti. Entonijs Bīns un Ingus Jakovičs, ņemot piemēru no Lomaža, rezultatīvi uzbruka no perimetra, ar trīs trāpījumiem panākot viesiem jau plus deviņi - 69:60.

Ciemiņi trešajā desmitminūtē realizēja 4 no 7 tālmetieniem, bet izšķirošās ceturtdaļas ievadā perimetrā trāpīja vēl divreiz. Pirmajā uzbrukumā precīzs bija Džonatans Arledžs, nākamajā izcēlās Ārons Džonsons - 75:60! Minūtes pārtraukums nelīdzēja. Andrejs Gražulis aizsardzībā saņēma piekto piezīmi un bija spiests atstāt laukumu - 77:60. VEF trīsreiz samazināja starpību līdz 12 punktiem (79:67, 81:69, 83:71), bet četras minūtes un 44 sekundes pirms pamatlaika beigām pietuvojās vēl vairāk - 83:73.

Trīs minūtes rezultāts svārstījās 8-10 punktu robežās, kamēr 82 sekundes pirms beigām Stīvs Zeks ar diviem brīvmetieniem satuvināja komandas līdz divu tālmetienu tiesai - 87:81. Rīdzinieki aizsardzībā pārkāpa noteikumus un Gulbis bija nekļūdīgs - 89:81. Kristapam Janičenokam pietika ar 10 sekundēm, lai iemestu tālmetienu - 89:84. Gulbis atkal devās uz grozu, bet nostaigāja. Sekoja Ārledža pārkāpums pret Ausēju. Latvijas valstsvienības spēlētājs aukstasinīgi realizēja abus brīvmetienus - 89:86.

Ventspils pēdējais pilnais uzbrukums beidzās ar neko - Kristaps Janičenoks, ar korpusu sedzot Gulbi uz trīspunktu līnijas, piespieda pretinieku kļūdīties. Vēl četras sekundes un Ausējs atkārtoti meta brīvmetienus. Precīzs bija tikai otrais - 89:87. Mejeris pārkāpa noteikumus pret Gulbi. Kurzemnieku kapteinis trāpīja otro mēģinājumu - 90:87. Ausējs ievadīja bumbu spēlē, bet Lomažs pretinieku laukuma pusē aizrāvās un saņēma nesportisko piezīmi. Mejeris 10,6 sekundes pirms svilpes realizēja divus brīvmetienus, turklāt bumba palika VEF rīcībā. Artis Ate spēlēja ar bumbu, bet viņa metiens bija neprecīzs.

VEF Rīga - BK Ventspils 89:90 (21:20, 16:19, 23:30, 29:21)
VEF: Zeks 19 (9ab, 4rp), Mejeris 17 (6ab, 5ip), Ate 16 (5ab), Ausējs 11 (3rp), Stumbris 8, Janičenoks 6, Gražulis 3, Lūks 3, Butjankovs 2, Čavars 2, Misters 2, Kaunsils (5rp).
Ventspils: Gulbis 18 (6ab), Lomažs 18 (4ab, 3rp), Džonsons 17 (8rp), Jakovičs 15, Ārledžs 11 (10ab), Bīns 9, Freimanis 2, Jurevičus; Bērziņš, Blaus, Grinbergs, Ķilps. Zaķis.
Tiesneši: Ingus Baumanis, Andris Aunkrogers, Ritvars Helmšteins.
Komisārs Viesturs Ozols.