Pamatīga kratīšana Beļģijas futbola klubos

© scanpix.ee

Beļģijas futbola sabiedrību šorīt satricināja vērienīgas kratīšanas, kas tiek veiktas federālo izmeklēšanu dēļ aizdomās par finansiālo krāpšanu, naudas atmazgāšanu un spēļu sarunāšanu.

Pēc šokējošo kratīšanu uzsākšanas tika paziņots, ka pagājušā gada izskaņā tika ierosinātas divas izmeklēšanas par iespējamu krāpniecisku darbību Beļģijas futbolā. Pirmā izmeklēšana ir par iespējamu finansiālo krāpšanu, bet otras izmeklēšanas ietvaros tiek pārbaudīta sarunātu spēļu iespējamība Beļģijas augstākajā līgā. Kratīšanas procesa centrālā persona ir 44 gadus vecs Francijas irānis Mogi Bajats, kurš no 2003. līdz 2010. gadam bija "Charleroi" tehniskais direktors, bet nu ir kļuvis par ietekmīgāko aģentu Beļģijas futbolā.

Bajats no rīta tika arestēts, un tāpat policija nopratināšanai aizturēja citu aģentu Dejanu Veļkoviču, "Club Brugge" galveno treneri horvātu Ivanu Leko, ilggadējo "Anderlecht" ģenerālmenedžeri Hermanu Van Holsbēku, kā arī starptautiska līmeņa tiesnešus Bartu Vertentenu un Sebastjēnu Delferjēru. Abi tiesneši apkalpo arī Eirokausu un pieaugušo izlašu spēles. Delferjērs vēl pirms sešām dienām tiesāja Dāvja Ikaunieka pārstāvētās "Jablonec" spēli Eiropas līgas grupu turnīrā pret Kijevas "Dynamo", bet 2013. gada septembrī Rīgā tiesāja Latvijas kvalifikācijas spēli pret Lietuvu (2:1).

Kā ap vieniem pēcpusdienā pēc Latvijas laika beļģu medijiem atklāja tiesībsargājošās iestādes, kopumā kratīšana veikta 44 ēkās visā Beļģijas teritorijā, kā arī 13 ēkās ārvalstīs, kā Francija, Luksemburga, Kipra, Melnkalne, Serbija un Maķedonija. Kratīšanas turpinās, un precīzs aizturēto personu skaits nav zināms. Beļģijas mediji ziņo, ka kratīšana notikusi desmit Beļģijas augstākās līgas klubos, ieskaitot titulētākos klubus "Anderlecht" un "Club Brugge". Kratīšana veikta arī tādos klubos kā "Genk", "Gent", "Kortrijk", "Lokeren", "Standard", "Mechelen" un "Oostende", bet desmitais klubs vēl nav atklāts. Interesanti, ka kratīšana neesot veikta Bajata bijušajā klubā "Charleroi", ko vada viņa brālis Mehdi Bajats.

Kratīšana tiek veikta ar Bajatu saistītu klubu vai personu birojos un mājās. Tiek iegūti dažādu transfēru un citas saimnieciskās darbības dokumenti, jo federālā policija iesaistītās personas tur aizdomās par transfēru nodokļu un komisijas maksu slēpšanu un piesavināšanos.

Atgādinām, ka Latvijas izlases uzbrucējs Valērijs Šabala no 2014. gada janvāra līdz 2017. gada augustam piederēja "Club Brugge", taču komandas rindās oficiālās spēlēs tā arī neaizvadīja nevienu sekundi. Savukārt Eduards Višņakovs 2015./16. g. sezonā pārstāvēja "Westerlo", Beļģijas augstākajā līgā sākot sešas no 16 spēlēm un gūstot divus vārtus.

Svarīgākais