Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Jonass nākamajā sezonā brauks prestižajā MXGP klasē

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas vadošais motokrosa braucējs Pauls Jonass pēc pasaules vicečempiona titula izcīnīšanas guvis mācību, ka nevajag tik daudz uzticēties cilvēkiem, ar rūgtuma piegaršu Jonass pastāstīja intervijā "Sporta studijai". Sportists apstiprina, ka nākamsezon brauks prestižākajā MXGP klasē, bet par komandu, kurā to darīs, pagaidām nedomā.

Jonass šosezon uzvarēja pirmajos sešos pasaules čempionāta braucienos, kļūstot par stabilu kopvērtējuma līderi. Vēlāk sezonas gaitā viņš vēl divos posmos uzvarēja abos braucienos, bet pārējos 15 posmos kopā triumfēja vien piecos braucienos. Neilgi pirms sezonas beigām Jonass sadūrās ar savu komandas biedru KTM rindās Horhi Prado un guva ceļgala traumu. Pašlaik celis jau ir izoperēts un pagājušajā nedēļā pēdējā posmā viņš vairs nepiedalījās, neredzot kā Prado nodrošina čempiona titulu, kamēr Jonass kopvērtējumā palika otrais.

Sezona iesākās ļoti, ļoti veiksmīgi, nebiju uz tādu cerējis. Pats īsti nesapratu, kurā brīdī tas nogāja greizi.

"Pērn pēc pēdējā posma svinību dēļ sāpēja galva, šogad sāp sirds. Īpašu uzmanību pēdējam posmam nepievērsu, bet redzēju, kad viņu sagaidīja pēc finiša. Kad redzu ierakstus par viņa titulu sociālajos tīklos, cenšos pēc iespējas ātrāk pārtīt pāri," stāstīja Jonass. "Nav viegli. Viņš šosezon bija ļoti labs, bet skumjākais, ka trauma tika gūta kritienā ar viņu."

"Sezona iesākās ļoti, ļoti veiksmīgi, nebiju uz tādu cerējis. Pats īsti nesapratu, kurā brīdī tas nogāja greizi - varbūt sāku kļūt pašpārliecināts un, kad vairs neuzvarēju, pārliecība nomainījās ļoti krasi," saka Jonass. "Pieļāvām kļūdu, ka nepievērsām lielu uzmanību manam svaram, kas noteica, ka nebija tik labi starti. Pats nejutu izmaiņas un nenoķērām brīdi, kad viss aizgāja nepareizajā virzienā."

"Nedaudz esmu vīlies dažos cilvēkos un komanda uz nākamo gadu tiks nedaudz mainīta," Jonass pauda, ka runa ir par fizisko sagatavotību. "Pie viena un tā paša plāna strādāju 4-5 gadus. Fiziski nav problēmu, jūtos labi, bet varētu būt labāk. Šī gada lielākā mācība ir, ka nevaru uzticēties cilvēkiem tik daudz cik gribās. Pašam nedaudz vairāk jāfiltrē līdzi. Tomēr mācamies no neveiksmēm - kamēr uzvari, viss ir kārtībā. Esmu pirmais zaudētājs, īpaši negribas mājās šo pasaules čempionāta sudraba medaļu."

Jau pērnā gada beigās Jonass pauda apņēmību 2019. gadā debitēt pasaules čempionāta MXGP klasē, tāpēc jau tobrīd viņš treniņos regulāri brauca ar 450 kubikcentimetru motociklu, kāds tiek lietots tajā. Kaut Jonasam arī uz nākamo gadu ir līgums ar pasaules spēcīgāko motokrosa komandu KTM, neoficiāla informācija pauž, ka, visticamāk, viņš tajā nepaliks. Šogad KTM piloti bija ļoti pārliecinoši pirmajās divās vietās gan MXGP, gan MX2 klasēs.

"Pavisam noteikti zinu, ka braukšu MXGP klasē. Man vēl ir gada līgums ar KTM. Cilvēkiem patīk baumot, bet šobrīd mans mērķis ir izārstēties un par pārējo ļauju rūpēties menedžerim Kristeram Serģim," Jonass nekomentēja par nākotni. "Ieguldot smagu darbu, piecinieks MXGP klasē ir reālas, bet negribu izvirzīt nekādus mērķus. Vēlos braukt un parādīt labāko sniegumu, lai cilvēki pamana, ka es tur esmu, es tur braucu."

Paredzams, ka nākamajā sezonā Jonass brauks "Husqvarna" komandā. Šāda neoficiāla informācija Sportacentrs.com rīcībā bija vēl pirms tā pirmoreiz publiski parādījās ārzemju medijos.