Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Igauņi grib rīkot Eiropas čempionātu basketbolā

© scanpix.ee

Igaunijas basketbola federācijas (Eesti Korvpalliliit jeb EKL) ģenerālsekretārs Keio Kuhi trešdien, 12. septembrī, Ženēvā tikās ar FIBA ģenerālsekretāru Patriku Baumanu, prezidentu Horasio Muratori un "FIBA Europe" ģenerālsekretāru Kamilu Novaku, paužot formālu interesi rīkot vienu no četriem "EuroBasket 2021" grupas turnīriem.

Igaunijas vīriešu valstsvienība 2015. gadā pēc 14 gadu pārtraukuma startēja Eiropas čempionātā, grupas turnīrā Rīgā izcīnot vienu uzvaru piecās spēlēs. Nedēļas laikā Latvijas galvaspilsētu apmeklēja 8000 igauņu, pavisam nopērkot 23 000 biļešu.

Ziemeļu kaimiņi toreiz kļuva par Latvijas Basketbola savienības partneriem, taču šobrīd paši vēlas piedalīties finālturnīra rīkošanā. Federācija uzskata, ka grupas turnīra uzņemšana kļūtu par vienu no lielākajiem notikumiem Igaunijas jaunāko laiku vēsturē, bet ekonomiskā ietekme būtu vismaz tikpat liela kā pēc nesenā UEFA Superkausa fināla starp “Real Madrid” un “Atletico Madrid”.

EKL sporta direktors Alars Varraks norāda, ka 2021. gadā Igaunijas basketbolā būs notikusi paaudžu maiņa. “Valstsvienībā ienāk jauni spēlētāji, bet nākamajos trīs gados viņiem pievienosies perspektīvā U18 paaudze. Jau šobrīd veicam labāko spēlētāju atlasi un domājam par labu rezultātu “EuroBasket 2025”. Kāpēc gan neiekļūt starp Eiropas astoņām labākajām komandām?”

Kuhi skatījumā FIBA līderi pozitīvi uztvēruši igauņu piedāvājumu. “Mēs iepazīstinājām viņus ar Igaunijas basketbola stratēģiskajiem mērķiem. Atsauksmes bija ļoti pozitīvas, varam rēķināties ar Ženēvas atbalstu. Ja nepieciešams, viņi ieradīsies Igaunijā personīgi.”

Interesi par “EuroBasket 2021” rīkošanu izrāda 12-15 valstis, bet Igaunija ir viena no pirmajām, kura par to paziņojusi oficiāli. Jāpiebilst, ka “EuroBasket 2015” rīkoja Latvija, Francija, Vācija un Horvātija, bet “EuroBasket 2017” uzņēma Somija, Rumānija, Izraēla un Turcija.

Igaunijā notikušie FIBA turnīri

Gads Turnīrs
2017 Eiropas U18 čempionāts junioriem B divīzijā
2014 Eiropas U16 čempionāts kadetēm B divīzijā
2013 Eiropas U20 čempionāts jauniešiem
2012 Eiropas U16 čempionāts kadetēm B divīzijā
2010 Eiropas U16 čempionāts kadetiem B divīzijā
2009 Eiropas U16 čempionāts kadetēm B divīzijā
2006 Eiropas U16 čempionāts kadetiem B divīzijā
2005 Eiropas U16 čempionāts kadetēm B divīzijā