Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Tenisa zvaigzne Serēna Viljamsa nesavaldās spēles laikā

© SCANPIX

ASV uzaugusī Haiti izcelsmes Japānas tenisiste Naomi Osaka nepilna 21 gada vecumā izcīnīja pirmo "Grand Slam" titulu, US "Open" finālā ar 6:2 un 6:4 satriecot savu elku Serēnu Viljamsu un nopelnot 3,8 miljonus ASV dolāru prēmiju. Taču Osakas panākumu aizēnoja Viljamsas skandalozā uzvedība.

Vispirms viņa saņēma brīdinājumu par trenera palīdzību no tribīnēm, tad zaudēja punktu, par raketes salaušanu tiekot pie atkārtota brīdinājuma, bet vēlāk zaudēja arī geimu, pieprasot atvainošanos no tiesneša Karlosa Ramosa, nosaucot viņu par zagli un draudot, ka viņas dzīves laikā viņš vairs nekad netiesās viņas spēles."Esmu redzējusi, kā vīriešu tenisisti citus tiesnešus sauc dažādos vārdos… Geima atņemšana pēc tam, kad nosaucu viņu par zagli, lika man domāt, ka tā bija seksisma piezīme. Viņš nekad nav atņēmis geimu vīriešu tenisistam, kurš ir pateicis vārdu "zaglis"," uzskata Serēna Viljamsa. "Tas mani satriec, taču turpināšu cīnīties par sievietēm un līdztiesību - gluži kā [Alizē] Kornē būtu jābūt tiesībām novilkt kreklu, nesaņemot par to sodu. Tas ir šokējoši."

Nepilnus 37 gadus vecā Viljamsa karjeras laikā ļoti reti izmantojusi trenera pārtraukumus un joprojām uzskata, ka nekādu trenera palīdzību no tribīnēm nesaņēma.

"Domāju, fakts, ka man ir jāiet cauri kam šādam, ir tikai piemērs, ka nākotnē tenisistēm, kurām ir emocijas, kuras vēlas tās izpaust un kuras vēlas būt stipras sievietes, būs tāda iespēja to darīt šodienas dēļ. Varbūt tas neizdevās man, taču tas sanāks citām," amerikāniete turpināja.

SCANPIX

Nepilnus 37 gadus vecā Viljamsa karjeras laikā ļoti reti izmantojusi trenera pārtraukumus un joprojām uzskata, ka nekādu trenera palīdzību no tribīnēm nesaņēma: "Tenisā man ļoti patīk tas, ka laukumā esmu vienatnē un man pašai jātiek galā ar situāciju. Nevēlos, lai man kāds no malas teiktu priekšā. Sekundes desmitdaļas, nanosekundes laikā man ir jāpieņem lēmums, kas var mainīt visu spēli un visu turnīru. Zinu, ka tas skanēs dīvaini, bet laukumā tas ir mans miera brīdis, kad nevēlos dzirdēt nevienu citu. Man tas nav vajadzīgs. Vēlos pati atrisināt problēmu."

Viņa tikko uzvarēja. Neesmu droša, vai tās bija laimes vai skumju asaras [publikas ūjināšanas un nepatīkamās situācijas dēļ].

Viljamsa slavēja 20 gadus veco pretinieci: "Viņa bija ārkārtīgi stabila. Viņas spēle bija superstabila, un viņa spēlēja ļoti labi, trāpīja daudz sitienu. Viņa bija arī ļoti koncentrējusies. Katru reizi, kad man bija breikbumba, viņa izpildīja labu servi. Godīgi, šajā spēlē no viņas varu daudz ko mācīties. (…) Vienā brīdī [apbalvošanas ceremonijā] sajutos slikti, jo raudāju gan es, gan viņa. Viņa tikko uzvarēja. Neesmu droša, vai tās bija laimes vai skumju asaras [publikas ūjināšanas un nepatīkamās situācijas dēļ]. Nodomāju, ka tas nav gluži tā, kā es jutos, uzvarēdama savu pirmo "Grand Slam" titulu. Noteikti nevēlos, lai viņa šādi justos. Varbūt manī izpaudās mātišķas jūtas, sakot viņai, ka mēs abas kopā tiksim tam pāri, kas viņu sasmīdināja. Viņa aizvadīja lielisku spēli, un viņa ir pelnījusi uzslavas un uzvaru."

Nav noslēpums, ka Naomi Osaka bērnībā bija liela Serēnas Viljamsas līdzjutēja. Un tieši viņa liedza veterānei iespēju izcīnīt 24. titulu: "Viņa to ļoti vēlējās, vai ne? Visi to zina. Tas bija reklāmās, tas bija visur. Iznākot laukumā, jutos kā cita persona un vairs nebiju Serēnas fane. Biju tikai tenisiste, kura cīnās pret citu tenisisti. Taču, kad viņu apskāvu pie tīkla [Osaka sacīja, acīs riešoties asarām], atkal jutos kā tas mazais bērns. Trešajā klasē taisīju darbu par viņu un teicu, ka vēlos būt kā viņa. Es vienmēr atcerēšos to Serēnu, kuru mīlu. Tas man neko nemaina. Viņa pie tīkla un uz pjedestāla pret mani izturējās ļoti jauki. Un es neredzu, kas varētu mainīties."