Latvijas izlase nepārsteidza - 0:0 pret Andoru!

© f64

UEFA Nāciju līgas pirmajā spēlē Latvijas futbola izlase savā laukumā aizvadīja pieticīgas kvalitātes spēli pret Andoru, pret kuru vārtus tā arī neizdevās gūt un nācās samierināties ar negaidītu un nepatīkamu neizšķirtu 0:0.

Latvijas izlases sākumsastāvā bija iekļauti „Riga” spēlētāji Ivans Lukjanovs un Deniss Rakels, kuriem šī bija pirmā spēle Pātelainena vadībā, jo iepriekšējā sasaukumā viņu nebija. Tāpat uzbrukuma priekšgalā ar Valēriju Šabalu spēlēja Dāvis Ikaunieks, kurš arī jūnija spēles izlasē bija spiests izlaist.

Latvijai spēles ievads sanāca nervozs un sīkām kļūdiņām bagāts. Andora pārsteidza ar augstu presingu, kas pirmajās desmit minūtēs neļāva Latvijai sekmīgi uzsākt uzbrukumus. Puslaika turpinājumā Andora atkāpās dziļāk aizsardzībā un sāka spēlēt asāk, nopelnot divus brīdinājumus.

Aktīvi spēlēja Gļebs Kļuškins, pret kuru vairākas reizes tika pārkāpti noteikumi, un Šabala, kurš soda laukumā tika pie bīstama sitiena ar galvu pēc Rakela centrējuma un vēl vairākkārt radīja draudus pretinieku vārtu tuvumā. Taču nekas no tā nedeva rezultātu, un uzkrītoši biežās kļūdas piespēlēs neļāva Latvijai izvērst ilgstošus uzbrukumus. Pirmajā puslaikā vienīgais precīzais sitiens vārtu rāmī bija Aleksandrs Solovjova tiešais brīvsitiens, kas bija tieši virsū vārtsargam.

Otrajā puslaikā diemžēl nekas būtiski nemainījās. Andoras izlase bieži un jāatzīst, ka prasmīgi pielietoja dienvidnieku ierastās viltības par spēles gaitas piebremzēšanu un nelielu asumu izprovocēšanu, kamēr Latvijas izlasei jau atkal uzbrukumā nesanāca gandrīz nekas. Puslaika pašā sākumā Ikaunieks tika labā pozīcijā, bet netika pie bumbas soda laukumā. Vēlāk Ikauniekam pavēras ceļš uz ieslīpu izgājienu pret vārtiem, taču viņš atspēlēja Šabalam uz aizmuguri.

Pātelainens otrā puslaika gaitā laukumā sūtīja trīs uzbrucējus - Gutkovski, Karašausku un Uldriķi. Karašausks izcēlās ar pāris individuālām darbībām un vienu salīdzinoši labu tālsitienu, taču tās bija atsevišķas epizodes, kamēr kopumā Andoras aizsardzībai tādu patiešām draudīgu mirkļu laikam bija tikai viens - soda laukuma tālajā malā brīvs bumbu saņēma Kļuškins, taču uzreiz bumbu neapstrādāja un pēc tam jau sitiens bija jāizdara ar pretestību.

Spēles beigās Andora arī atgādināja par sevi uzbrukumā, pragmatiski pieturēja bumbu Latvijas laukuma pusē un bez īpašiem satraukumiem nosargāja sev vērtīgo bezvārtu neizšķirtu.

Andoras izlase līdz ar to palikusi sausā jau ceturtajā spēlē pēc kārtas - iepriekš arī pārbaudes spēlēs pret Lihtenšteinu, Kaboverdi un AAE. Andora izbraukumā oficiālā spēlē nebija pratusi izvairīties no zaudējuma kopš tālā 2005. gada, taču iespējams, ka šodienas spēles rezultāts nav nemaz tik neloģisks - galu galā, Latvija FIFA rangā pirms spēles bija tikai vienu vietu augstāk nekā Andora.

Šī bija Pātelainena pirmā oficiālā spēle Latvijas izlases galvenā trenera amatā, un viņš uzreiz pievienojies to Latvijas izlases treneru lokam, kuriem nav izdevies gūt uzvaras mačos pret pundurvalstīm. Jāatgādina, ka pirms nieka pusgada Aleksandra Starkova vadībā Latvijas izlase ar 0:1 viesos zaudēja Gibraltāram, savukārt pēc trim dienām Pātelainenam un Latvijas izlasei gaidāms izbraukuma mačs pret Gruziju, kurai pirms pusotra gada tika zaudēts ar graujošo 0:5.

Latvija - Andora 0:0

Brīdinājumi: Jagodinskis, Gutkovskis - Martiness, Valess, Rubio, Lima, Alaess
Latvija: Vaņins, Gabovs, Dubra, Jagodinskis, Solovjovs (Karašausks 76`), Fertovs, Kļuškins, Lukjanovs, Rakels, Šabala (Gutkovskis 84`), D. Ikaunieks (Uldriķis 61`)
Andora: Gomess, Martiness (Alaess 70`), Valess, Revess, Lima, Klemente (Rodrigess 81`), Viera, Nikolass, Rubio, Servoss, Jovera.
Galvenais tiesnesis: Kīts Kenedijs (Ziemeļīrija)

Spēles statistika

Kategorija Latvija Andora
Sitieni (rāmī) 10 (1) 5 (0)
Stūra sitieni 5 3
Aizmugures 3 0
Bumbas kontroles % 69% 31%
Piespēļu % 82% 52%
Pārkāpumi 24 30

Svarīgākais