Modričs, Salāhs, Ronaldo. Kurš būs gada futbolists pasaulē?

© scanpix.ee

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) paziņojusi trīs kandidātus uz Gada labākā futbolista balvu - Turīnas "Juventus" un Portugāles izlases superzvaigzne Krištianu Ronaldu, Madrides "Real" un Horvātijas izlases pussargs Luka Modričs, kā arī "Liverpool" un Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs.

Ronaldu šogad ir iespēja kļūt par visu laiku visbiežāk šo balvu ieguvušo futbolistu - līdz šim pa piecām reizēm par labāko atzīts gan Ronaldu, gan "Barcelona" argentīniešu superzvaigzne Lionels Mesi, taču otrais šogad nav izvirzīts balvai. Ronaldu maijā piekto reizi karjerā izcīnīja UEFA Čempionu līgas titulu, pārstāvot Madrides "Real", bet starpsezonā spēlētāju iegādājās Itālijas futbola flagmanis "Juventus".

Arī Modričs izcīnīja Čempionu līgas titulu, bet vēlāk ar Horvātijas izlasi tika līdz Pasaules kausa finālam. Neraugoties uz zaudējumu finālā, pats pussargs tika nosaukts par turnīra labāko spēlētāju. Interesanti, ka no jaunās Pasaules kausa ieguvējas Francijas labāko trijniekā nav ticis neviens spēlētājs. Pagājušonedēļ Modričs tika atzīts par labāko UEFA Eiropā spēlējošo futbolistu, pārspējot tieši Ronaldu un Salāhu.

Cits Pasaules kausa dalībnieks, Ēģiptes izlases uzbrucējs Mohameds Salāhs ar "Liverpool" tika līdz Čempionu līgas finālam, kur gan piedzīvoja zaudējumu un pats guva savainojumu. Visas sezonas laikā Salāhs izcēlās ar 44 vārtu guvumiem Liverpūles komandas rindās.

Uz Gada labākās futbolistes balvu pretendē norvēģiete Ada Hegerberga un vāciete Dženifera Marošana, kuras franču kluba "Lyon" sastāvā triumfēja Čempionu līgā sievietēm, kā arī pieredzējusī brazīliete Marta.

Savukārt labākā trenera atzinībai izvirzīti Pasaules kausa ieguvējas Francijas izlases stratēģis Didjē Dešāns, Horvātijas izlases treneris Zlatko Daličs un francūzis Zinedins Zidāns, kurš ar "Real" triumfēja Čempionu līgā, bet vēlāk no amata atkāpās. Labākā sieviešu komandu trenera balvai izvirzīti Reinalds Pedross ("Lyon"), Asako Takakura (Japānas izlase) un Sarina Vīgmana (Nīderlandes izlase).

Uz labākā vārtsarga atzinību cer Tibo Kurtuā ("Real Madrid", Beļģija), Igo Loriss ("Tottenham", Francija) un Kaspers Šmeihels ("Leicester", Dānija).

Sākotnēji FIFA leģendu un pieaicināto ekspertu vērtējumā tika izraudzīti desmit kandidāti katrā nominācijā, bet vēlāk nacionālo izlašu kapteiņu, treneru, īpaši izvēlētu žurnālistu un līdzjutēju balsojumā tika noskaidroti uzvarētāji. Balvas ieguvēji tiks pasniegti 24. septembrī Londonā.

No 2010. līdz 2015. gadam FIFA pasniedza balvu labākajiem kopā ar slavenā žurnāla "France Football" izveidoto balvu "Ballon d'Or", bet kopš 2016. gada katra organizācija atkal atsevišķi nosauc labākos.

Svarīgākais