Pirmajā pārbaudes spēlē zaudējums Somijai

© f64

Pārbaudes spēlē Espo Latvijas basketbola izlase ar 73:80 piedzīvoja zaudējumu pret Somijas izlasi. Produktīvākais latvietis laukumā bija Mārtiņš Meiers, kuram 17 punkti un 12 atlēkušās bumbas. Debiju izlasē piedzīvoja Artjoms Butjankovs un Artūrs Strautiņš.

Starta piecinieki

Latvija: Ausējs, Ate, Siliņš, Gražulis, Meiers
Somija: Vilsons, Jantunens, Lindboms, Kanervo, Palmi

Spēles rezultātu ar precīzu tālmetienu atklāja Ausējs, bet nākamajā uzbrukumā 18 gadus vecais soms Jantunens atbildēja ar to pašu. Gan somi, gan latvieši aizsardzībā centās strādāt ļoti agresīvi, kā rezultātā komandas ceturtdaļas vidū apmainījās ar vairākām kļūdām un sasteigtām darbībām. Latvijas izlasei pretinieku agresīvā aizsardzība gan lika piezīmju normu sasniegt jau ceturtkšņa vidū. Joprojām laime tika meklēta aiz trīspunktu līnijas, kur tā arī tika atrasta - precīzi bija gan Siliņš, gan Lomažs, panākot Latvijai vadību (9:6).

Treneris Vecvagars uzticējās arī izlases debitantiem - Artjomam Butjankovam un Artūram Strautiņam, abiem pirmo iznācienu laukumā piedzīvojot jau pirmajā ceturtdaļā. Turpinājumā latvieši zaudēja vairākas atlēkušās bumbas pie sava groza, kas ļāva Somijai atspēlēties un panākt lielāko vadību spēlē (9:14). Vecvagars nekavējoties pieprasīja minūtes pārtraukumu, kas ļāva Latvijai atgūties un ar 9:0 izrāvienu atjaunot vadību. Pirmā ceturtdaļa gan noslēdzās ar minimālu viesu pārsvaru - 18:17.

Veiksmīgi spēlē bija iesaistījies Butjankovs, kurš ar pieciem punktiem bija rezultatīvākais savas komandas rindās. Latviešiem radās problēmas aizsardzībā pēc mājinieku ātras pārejas uzbrukumā, somiem bieži stājoties uz soda metienu līnijas. Uzbrukumā meklēts tika centrs Meiers, kurš groza apakšā sekmīgi izmantoja fizisko pārspēku (24:25). Nelielu vadību turpināja saglabāt mājinieki, pateicoties arī mazāk pieļautām kļūdām - otrās ceturtdaļas vidū latviešiem septiņas, bet somiem trīs kļūdas.

Lielisku sniegumu turpināja demonstrēt Meiers, kurš otrajā ceturtdaļā guva deviņus punktus un atguva latviešiem minimālu pārsvaru (31:30). Somijas izlases rindās rezultatīvs bija Jantunens, kurš precīzi meta gan no spēles, gan soda līnijas. Meieru nomainījušais Zaķis iesaistījās spēlē ar triecienu grozā no augšas, bet viesi joprojām nespēja savākt bumbas pie sava groza, un nesaprašanās aizsardzībā ļāva somiem puslaiku noslēgt ar vieglu punktu guvumu un pēc 20 spēlētām minūtēm atrasties vadībā (37:39).

Trešo ceturtdaļu Somija sāka ar precīzu trīspunktnieku, bet Latvijas izlases rindās pirmo vijoli joprojām spēlēja Meiers, būdams precīzs pats, kā arī bloķējot Vilsona metienu caurgājienā. Pēc ilgāka pārtraukuma precīzi no tālmetienu līnijas bija arī latvieši - Butjankovs panāca 42:42. Spēle ritēja ļoti augstā tempā, somiem presingojot latviešus jau uzbrukuma ievadā.

Ar pretinieku agresivitāti viesi tika galā arvien labāk. Divus punktus ar sodu realizēja gan Gražulis, gan Blūms, kas deva Latvijai lielāko pārsvaru mačā (52:45). Arī aizsardzībā latvieši bija spējuši ierobežot pretiniekus un samazināt kļūdu skaitu. Double-double trešās ceturtdaļas izskaņā sev noformēja Meiers. Somi gan nenolaida rokas - sešus punktus pēc kārtas guva Vilsons, panākot izlīdzinājumu. Pēdējais vārds gan ceturtdaļā piederēja Siliņam, kurš ar slam-dunk ļāva nelielu pārsvaru pirms izšķirošā ceturkšņa saglabāt Latvijai - 57:55.

Ceturto ceturtdaļu veiksmīgāk uzsāka somi, veicot 6:0 izrāvienu un izmantojot latviešu pieļautās kļūdas. Neapturams no tālienes bija somu trešais numurs Kanervo, realizējot savu piekto trejaci spēlē (62:68). Uzbrukumā viesi savas iespējas nespēja izmantot, bet uz viļņa esošie mājinieki turpināja audzēt pārsvaru. Pirmoreiz septiņos mēģinājumos tālmetienu realizēja Blūms, atgriežot Latvijai cerību (65:72).

Brīvu trejaci neizdevās trāpīt Strautiņam, bet debitants pirmos punktus izlasē guva ar soda metienu palīdzību. Pēc ilga uzbrukuma un pie pretinieku groza izcīnītas atlēkušās bumbas izdevās izspēlēt līdz Ausējam, kurš no tālienes bija precīzs - Latvija vairs tikai punkta attālumā (73:74). Tomēr aizsardzībā tā arī neatradās līdzekļi Džamara Vilsona apturēšanai, kurš Somijas izlasi pamatlaika izskaņā vilka uz priekšu teju vienatnē. Līdz ar to latviešiem tomēr neizdevās līdz galam salauzt pretinieku pretestību, piedzīvojot zaudējumu - 73:80.

Svarīgākais