Pātelainens nosauc kandidātus spēlēm pret Andoru un Gruziju

© f64

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens nosaucis kandidātu sarakstu septembra sākumā gaidāmajām spēlēm Nāciju līgā, kur Latvija sacentīsies ar Andoru un Gruziju. Izlasē traumu dēļ nebūs Jāņa Ikaunieka, Igora Tasarova un Oļega Laizāna, kamēr izlasē atgriezušies Deniss Rakels un Ivans Lukjanovs, bet šoreiz jau sākotnējā kandidātu sarakstā iekļauts arī Roberts Uldriķis.

Pēc jūnijā notikušā Baltijas kausa un pārbaudes spēles pret Azerbaidžānu Nāciju kauss būs jaunā izlases galvenā trenera Miksu Pātelainena pirmās oficiālās spēles. Viņš uz tām izsaucis 23 futbolistus, lielākoties tos pašus, kuri bija iekļauti sastāvā arī iepriekš pārbaudes spēlēs.

Iepriekšējā sasaukumā nebija Denisa Rakela, kurš toreiz bija palicis bez kluba, bet tagad pievienojies „Riga” un atkal izsaukts uz izlasi. Izsaukts ir arī cits „Riga” jaunpienācējs Ivans Lukjanovs, 31 gadu vecais pussargs, kurš izlasē pēdējo spēli aizvadīja pirms pusotra gada, piedaloties bēdīgi slavenajā neveiksmē pret Gruziju (0:5).

Izlasē iekļauti veseli seši nominālie uzbrucēji, kuru vidū ir arī šobrīd Latvijas skaļākais leģionārs - veiksmīgi sezonu Šveices Superlīgā sākušais Roberts Uldriķis. Šveices Superlīgā nesen debitēja arī aizsargs Mārcis Ošs, taču Pātelainens preses konferencē paskaidroja, ka viņam šobrīd labāk palikt jaunajā klubā un iejusties sastāvā, tāpēc viņš uz izlasi nav izsaukts

Vārtsargu rindās ieviestas nelielas pārmaiņas - Jevgeņija Nerugala vietā izlasē atgriezies Pāvels Šteinbors. Izlasē joprojām būs arī ilggadējais pamatvārtsargs Andris Vaņins, kurš sezonas sākumā palicis bez spēļu prakses Šveicē. Pātelainens viņa sakarā norādīja, ka ļoti svarīga ir Vaņina pieredze, tiesa, somu treneris nevēlējās apstiprināt, ka Vaņins šobrīd ir Latvijas izlases pamatvārsargs.

Trenerim tika vaicāts, vai netika izskatīta „Riga” vārtsarga Roberta Ozola izsaukšana uz izlasi (22 gadus vecais Ozols nav ielaidis vārtus deviņās Virslīgas spēlēs pēc kārtas), par ko Pātelainens norādīja, ka svarīgs faktors bijusi spēlētāja pieredze un ka kopumā uz vietu izlasē izskatīts apmēram 40 spēlētāju plašs loks.

Latvijas izlasē jau atkal korekcijas ieviesušas traumas, kas pavisam nesen kā lika no „Liepāja/Mogo” izkrist Jānim Ikauniekam. Attiecīgi viņš nav arī Latvijas izlasē, un Pātelainens apstiprināja, ka Ikauniekam sezona beigusies. Savukārt Igoram Tarasovam bija slimība, pēc kuras radās komplikācijas, kas lika izlaist treniņus klubā, bet nu viņš esot atgriezies kopējā grupā.

„Gruzija ir stiprākā izlase mūsu grupā. Cīņa pret to izbraukumā droši vien būs grūtākā spēle šajā grupā,” sacīja Pātelainens. „Sagaidu, ka pret Andoru mēs daudz uzbruksim, bet Gruzijā daudz aizstāvēsimies.”

Spēle pret Andoru paredzēta sestajā septembrī, kamēr pret Gruziju būs jācīnās trīs dienas vēlāk. Pēc tam nākamās Nāciju līgas spēles Latviju sagaida oktobrī pret Kazahstānu un Gruziju.

Latvijas izlases kandidātu saraksts Nāciju līgas spēlēm septembrī

Pozīcija Spēlētājs Vec Klubs S/V
Vārtsargs Andris Vaņins 37 Zurich (Šveice) 91
Pāvels Šteinbors 32 Arka (Polija) 3
Kaspars Ikstens 29 RFS 2
Aizsargs Vladislavs Gabovs 31 Riga 36
Vitālijs Maksimenko 27 Olimpija (Slovēnija) 37/1
Kaspars Dubra 27 RFS 23/2
Vitālijs Jagodinskis 26 Ventspils 22
Gints Freimanis 33 Spartaks Jūrmala 13/1
Vjačeslavs Isajevs 24 RFS -
Roberts Savaļnieks 25 RFS 8
Aleksandrs Solovjovs 30 RFS 8
Pussargs Aleksandrs Fertovs 30 RFS 38
Ritvars Rugins 28 Ventspils 27
Vladimirs Kamešs 29 Liepāja/Mogo 17/1
Kristians Damians Torress 32 Liepāja/Mogo 7
Gļebs Kļuškins 25 RFS 18/2
Ivans Lukjanovs 31 Riga FC 17
Uzbrucējs Valērijs Šabala 23 Podbeskidzie (Polija) 45/12
Dāvis Ikaunieks 24 Jablonec (Čehija) 16/4
Artūrs Karašausks 26 Akzhayik (Kazahstāna) 15/0
Deniss Rakels 26 Riga FC 21
Roberts Uldriķis 20 Sion (Šveice) 6/1
Vladislavs Gutkovskis 23 Bruk-Bet (Polija) 5

Svarīgākais