Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Bez Peinera un Pasečņika

© f64

Latvijas basketbola valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars nosaucis 16 spēlētājus, kas kandidēs uz vietu komandā Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēm septembrī pret Slovēniju un Spāniju. Šoreiz klāt nebūs Žanis Peiners un Anžejs Pasečņiks, tāpat nav skaidrības par vairāku citu spēlētāju līdzdalību.

Pirmo reizi izlases kandidātu sarakstā iekļauts spēka uzbrucējs Artjoms Butjankovs, kurš pagājušo sezonu pavadīja Krievijas superlīgas vienībā Vladivostokas "Spartak Primorye", bet šovasar parakstīja līgumu ar "VEF Rīga". Kandidātu lokā iekļauts arī Triestes klubu pārstāvošais Artūrs Strautiņš, kurš Latvijas U20 izlasei palīdzēja izcīnīt bronzas godalgas Eiropas U20 čempionāta B divīzijā un nodrošināt atgriešanos A divīzijā.

Šobrīd nav skaidrības par Daira Bertāna un Rolanda Šmita līdzdalību. "Milānas klubs pagarinājis ar Dairi vienošanos un nopietni cer uz viņu kā pamatrotācijas spēlētāju, tāpēc saprotama vēlme, lai spēlētājs pilnībā būtu vesels. Dairis bez pārtraukumiem valstsvienībā spēlējis astoņas sezonas un nešaubos, ka būs ierindā arī šoreiz, ja vien tas būs iespējams. Respektējam kluba viedokli, un, protams, ceram, ka vajadzīgā brīdī tiks respektētas arī mūsu intereses," treneris Vecvagars liek noprast, ka Dairis šoreiz, ļoti iespējams, nebūs ar komandu.

"Rolands Šmits gatavojas “Barcelona” sastāvā debitēt Eirolīgā. No komunikācijas ar Spānijas klubiem zināms, ka ir vienošanās ar nacionālo federāciju par spēlētāju atbrīvošanu izlašu vajadzībām no 10. līdz 18. septembrim. Taču vēl nav skaidrs, vai visi klubi to ievēros," basket.lv citēts treneris.

Pirms savām debijas sezonām Eirolīgā izlases rīcībā šoreiz nebūs Anžeja Pasečņika ("Gran Canaria") un Žaņa Peinera ("Darussafaka"). Jau iepriekš bija zināms, ka ierindā nebūs Dāvis Bertāns, tāpat treneris nerēķinās ar Rodiona Kuruca līdzdalību šajā posmā. "Kristapam Porziņģim un Marekam Mejerim novēlam veiksmi rehabilitācijas procesā un ceru, ka viņi būs kopā ar komandu Arēnā Rīga," tā Vecvagars.

Vecvagars atklāja, ka vēlējies iesaistīt treniņprocesā arī U18 izlases līderus Artūru Žagaru un Artūru Kurucu, tomēr šoreiz tas nenotiks: "Būtu interesanti pavērot viņus treniņprocesā un pārbaudes spēlēs, taču no Spānijas klubiem saņēmām atbildi, ka spēlētāji ir pieejami oficiālajā FIBA “logā” no 10. līdz 18. septembrim. Skatīsimies, kāda būs situācija šo spēlētāju pozīcijās pēc pārbaudes spēlēm. Līdzīgā situācijā ir Rinalds Mālmanis."

No šīs nedēļas izlase nodrošina treniņus spēlētājiem, kuri vēl nav parakstījuši līgumus jaunajai sezonai (Jānis Blūms un Ojārs Siliņš), bet oficiālā treniņnometne sāksies 27. augustā. Uz to tiks aicināti 12 spēlētāji, kuri arī piedalīsies pirmajā spēlē - 31. augustā Espo rpet Somiju. 7. septembrī pārbaudes mačā Somija viesosies Arēnā Rīga, bet 9. septembrī Viļņā pārbaudes spēlē Latvija tiksies ar Lietuvu.

"Pēc vasaras jāatgūst spēļu garša, tāpēc katrs mačs būs nozīmīgs. Zinu, ka vairāki basketbolisti jau būs spēlējuši savos klubos, bet dažiem prakses trūks. Variēsim spēles laiku, lai sasniegtu maksimālu efektu un, protams, cīnīsimies par uzvaru," uzdevumus pārbaudes spēlēm pirms oficiālajiem mačiem nosauca Vecvagars.

Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra I grupas pirmo spēli Latvija aizvadīs 14. septembrī Arēnā Rīga, tiekoties ar Eiropas čempioni Slovēniju. Savukārt 17. septembrī Madridē nākamā cīņa pret Spāniju.