Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Broka noliedz, ka krievi viņu lobē

© f64

Politiķe Baiba Broka sarunā ar Sportacentrs.com apgalvojumus, ka viņu Starptautiskās Biatlona federācijas (IBU) prezidentes amatam lobē Krievija, sauc par "ārprāta murgiem" un pauž nožēlu, ka viņas konkurents uz amatu strādā ar tik netīrām metodēm.

Pagājušās nedēļas beigās portāls "insidethegames", neminot konkrētus informācijas avotus, izteica apgalvojumu, ka dopinga skandālos ierautā Krievija lobē Broku. Arī otrs prezidenta amata kandidāts zviedrs Ūle Dālins intervijā teica, ka dzirdējis šādu informāciju, bet atteicās to sīkāk komentēt.

"Pilnīgs ārprāta murgs. Cilvēks, kurš to izdomājis, nedraudzējas ar galvu," Brokas pirmā reakcija par šo apgalvojumu bija emocionāla. "Mans zviedru kolēģis ir cienījams kungs gados, bet zemiski un skumīgi, ka viņš izvēlas šādas metodes."

Septembra sākumā Horvātijā notiks IBU kongress, kurā pēc vairāk nekā 25 gadu darba amatu atstās ilggadējais organizācijas vadītājs Annešs Besebergs no Norvēģijas. Jūnijā tika paziņots, ka amatam pieteicies Zviedrijas Biatlona federācijas prezidents Dālins, kā arī Latvijas Biatlona federācijas prezidente un Rīgas domes deputāte Broka, kura tika nosaukta par ļoti negaidītu kandidāti.

Broka atgādināja, ka Dālins arī šobrīd ir IBU valdē, līdz ar to latviete uzskata, ka viņš nav piemērots pretendents uz prezidenta amatu, jo pēdējos gados nav darījis pietiekami, lai uzlabotu federācijas darbu. "Zviedrijas kandidāts par savu kandidēšanu paziņoja pirms manis, bet joprojām neesam saņēmuši informāciju par viņa mērķiem un programmu, kamēr es lēmumu pieņēmumu pēdējā brīdī, jo uzskatīju, ka viņš nav piemērots kandidāts. Viņš jau šobrīd atrodas valdē. Iepriekšējos četros gados ļoti daudz kas nav ņemts vērā, uzskatu, ka esošās valdes loceklis neatbilst tam, lai būtu pārmaiņu līderis. Pārrunājot ar citām valstīm, pieņēmām lēmumu, ka es kandidēšu, lai būtu alternatīva ar konkrētu piedāvājumu un programmu. Jau jūlija sākumā visiem biedriem izsūtīju savu pirmo programmu, bet vēlāk to izveidoju vēl detalizētāku. Esmu saņēmusi daudz ieteikumu, ko nepieciešams uzlabot. To nevaru teikt par Zviedrijas kolēģi. Zviedrijai ir lieli līdzekļi un tā izvēlas citas metodes, kas man nav pieņemas. Nav jāmeklē katra kandidāta personīgie trūkumi, bet jāskatās, ko viņš var paveikt."

Šā gada aprīlī biatlona pasauli pāršalca ziņas par iespējamu korupcijas skandālu, dēļ kura IBU prezidenta amatu pameta norvēģis Annešs Besebergs, kā arī ģenerālsekretāre Nikole Rēša. Austrijas policija veica kratīšanu IBU mītnē, un par iemeslu tam tika nosaukta korupcija dopinga skandāla sakarā. Pēc ziņu aģentūras AFP pieejamās informācijas Besebergs, iespējams, sadarbojās ar Krievijas amatpersonām, lai slēptu 65 dopinga gadījumus un aizstāvētu Krievijas sportistu intereses. Viņš tiek turēts aizdomās par 300 000 ASV dolāru (243 000 eiro) lielu kukuļa ņemšanu.

"Krievijas sporta sabiedrībai jāatjauno antidopinga aģentūra, tai jāatbilst visām prasībām, kuras ievēro citas valstis. Šajā ziņā nedrīkst būt kompromisi. Pēdējā pusgada laikā esmu IBU izstrādājusi vairākus dokumentus, kas septembra kongresā tiks apstiprināti - organizācijas ētikas kodeksu, kā arī trauksmes cēlāju politiku, kuras ietvaros varēs veikt anonīmus ziņojumus. Četrus gadus strādājot, redzu, ka biatlona savienība ir tālu atpalikusi labā pārvaldībā," pauda Broka, uzsverot, ka Krievija šobrīd arī neatbilst nekādām prasībām, lai rīkotu starptautiskas sacensības.

"Es pašlaik netirgojos, nesolu neko, kas man nepieder. Savukārt viņš, cik esmu dzirdējusi, jau piesola dažādus labumus gadījumā, ja tiks ievēlēts. Tas ir nekorekti. Esmu izstrādājusi programmu, aicinājusi par to sniegt komentārus un redzu, ka interese ir. Ja tās ir vēlēšanas, nevar būt tikai viens kandidāts. Es nāku arī kā cita paaudze, ar citu skatījumu," uzsver latviete. "IBU jāatjauno starptautiskā reputācija, nepieciešama strikta un neatkarīga dopinga kontroles sistēma, kas radīs uzticamību. Amats nav pašmērķis."

Brokai ir liela pieredze dažādos amatos un viņa arī uz dažādiem posteņiem pretendējusi. "Katrā šādā procesā ir savi plusi un mīnusi. Izgaismojas cilvēku patiesā daba, tomēr tas nav tikai sliktajā virzienā, jo daudzi tevi patiesi iedvesmo. Šī ir ļoti laba pieredze, tagad tikai atliek gaidīt rezultātu. Mani gan ārkārtīgi apbēdinājis veids un forma, kā otrs konkurents cīnās. Tas ir vīrieša necienīgi. Turklāt jāpiebilst, ka Krievijas Biatlona federācijas jauno vadību, kas nomainījās maijā, vēl neesmu satikusi un redzējusi. Par kādu lobiju vispār varam runāt?"