Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Gorkšs ar zaudējumu pieliek punktu karjerai

© f64

Latvijas futbola 1. līgas čempionāta 14. kārtā savu karjeras noslēdzošo spēli aizvadīja Kaspars Gorkšs, kurš dzimtā futbola kluba "Auda" kreklā piedzīvoja graujošu zaudējumu pret "Daugavpils/Progress".

Latvijas Futbola federācijas prezidents Kaspars Gorkšs 18. augustā vēl pēdējo reizi vilka kājās futbola bučus, lai piepildītu tēvam doto solījumu un noslēgtu futbolista karjeru dzimtās FK "Auda" komandas kreklā. Septiņus gadus pavadījis kā Latvijas futbola valstsvienības kapteinis, Gorkšs arī "Audas" rindās spēli uzsāka ar kapteiņa aproci. Kopumā centra aizsargam šī bija 138. spēle FK "Audas" formas tērpā. Pirms spēles sākuma Kasparam Gorkšam dāvanā tika pasniegts tieši viņa pirmais "Audas" krekls. Jāatzīmē arī tas, ka šī spēle īpaša bija visai Gorkšu ģimenei, jo aizsardzības centra bastionu Kaspars cementēja kopā ar saviem jaunākajiem brāļiem Jorenu un Rihardu.

Spēle starp FK "Auda" un "Daugavpils/Progress" pēc ķekaviešiem labvēlīga scenārija risinājās tikai nepilnas septiņas minūtes, jo brāļu Gorkšu aizsardzības līnijai neizdevās tikt līdzi "Daugavpils" bombardierim Vugaram Askerovam, kurš saņēma piespēli no Valērija Afanasjeva un ar galvu atklāja spēles rezultātu par labu Latgales komandai. Pēc nonākšanas iedzinējos "Auda" rūpīgāk spēlēja aizsardzībā, vairākkārt aizsargiem sekmīgi apturot daugavpiliešu uzbrukumus, tostarp bīstamu piespēli gar vārtiem apturēja Kaspars Gorkšs. Mačam pārsniedzot pusstundas atzīmi, LFF prezidents pēc stūra sitiena otrajā stāvā nespēja apturēt Askerovu, kurš augstā lēcienā aizsniedzās līdz bumbai un ar galvu guva savus otros vārtus spēlē, dubultojot "Daugavpils/Progress" pārsvaru. Taču šāds rezultāts saglabājās ļoti īsu brīdi, jo azerbaidžānis veica reidu caur kreiso malu un panāca rezultātu 3:0. Pirmajā puslaikā "Auda" savus labākos momentus veidoja ar stūra sitieniem, kur tika meklēts tieši pieredzējušais Gorkšs, tomēr vārtus savā pēdējā spēlē bijušais Latvijas izlases kapteinis gūt nespēja. Tieši pretēji kompensācijas laika pēdējā minūtē "Auda" pēc sava stūra sitiena iekrita pretuzbrukumā un "Daugavpils" kolumbiešu leģionārs Nasirs Karmona lika Kasparam Gorkšam karjeru noslēgt iedzinējos ar 0:4. Puslaika pārtraukumā LFF prezidents plānoti tika nomainīts un atdeva savu kapteiņa aproci Jorenam Gorkšam.

Svētkus mājinieku komandai arī otrajā puslaikā turpināja bojāt Askerovs, kurš neapstājās arī pie trīs gūtiem vārtiem. Azerbaidžānis ielauzās "Audas" soda laukumā, noguldot gar zemi vārtsargu Alfrēdu Mežuli un ieripinot bumbu ķekaviešu vārtos. 33 gadus vecais Vugars Askerovs izcēlās ar saviem piektajiem vārtiem spēlē un panāca rezultātu 6:0 brīdī, kad līdz mača beigām bija palikušas vairāk nekā divdesmit minūtes. Pēc sešiem ielaistiem vārtiem Mežulim maču nācās noslēgt, jo viņa vietā ķekaviešu komandas vārtos stājās Vladislavs Kapustins, kuram šī bija debija FK "Auda" rindās. Pāris iespējas tuvojoties mača noslēgumam radās arī mājinieku futbolistiem, tomēr centieni gūt goda vārtus melni zaļajiem nerealizējās. Pavisam maz cīņas izskaņā līdz sestajiem vārtiem pietrūka 1. līgas labākajam bombardierim, kura spēcīgais sitiens trāpīja pa vārtu pārliktni un nolēkāja pa vārtu priekšu, pirms pie bumbas pirmais paspēja Jorens Gorkšs. Mača pamatlaika pēdējā minūtē Raivis Skrebelis palaida garām iespēju atzīmēties ar vārtu guvumu, netrāpot mērķī pēc strauja izrāviena un piespēles saņemšanas pie kreisā vārtu staba. Goda vārtus "Audai" tā arī neizdevās gūt un Kaspara Gorkša atgriešanās mājās noslēdzās ar graujošu sakāvi ķekaviešiem - 0:6.

36 gadu vecumā Kaspars Gorkšs noslēdz futbolista karjeru, paliekot atmiņā līdzjutējiem ar 13 pavadītiem gadiem Latvijas valstsvienības spēlētāja statusā, no kuriem septiņus gadus Gorkšs bija izlases kapteinis. Karjeru Gorkšs uzsāka FK "Auda" kreklā, vēlāk uzsākot smagas leģionāra gaitas Zviedrijā. Pēc trīs sezonām Skandināvijā centra aizsargs atgriezās dzimtenē, lai spēlētu FK "Ventspils" kreklā. Šīs Kurzemes komandas rindās Gorkšs parādīja sniegumu, kas futbolistam nopelnīja vietu Latvijas izlasē. Ventspilnieku rindās Gorkšs vienīgo reizi kļuva par Latvijas Virslīgas čempionu. 2007. gadā aizsargs devās uz Angliju, kur futbolists pavadīja desmit gadus, spēlējot divreiz kļūstot par Championship līgas uzvarētāju un vienu sezonu pavadot Premjerlīgā. Pirms atgriešanās dzimtenē Gorkšs vēl uzspēlēja Grieķijā un Čehijā, bet pēdējās divas sezonas Virslīgā futbolists pavadīja FK "Liepāja" un "Riga FC" kreklos. Šajā pavasarī Gorkšs tika ievēlēts par Latvijas Futbola federācijas prezidentu.