Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Spartaks uzvar arī viesos un trešajā kārtā tiksies ar lietuviešiem

© fk spartaks

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrās kārtas atbildes spēlē Jūrmalas "Spartaks" izbraukumā Itālijā ar 3:0 pārspēja Sanmarīno "La Fiorita", summā triumfējot ar 9:0. Lai iekļūtu grupu turnīrā, jāpārvar vēl divas kārtas un pirmā no tām "Spartakam" būs pret Lietuvas "Sūduvu".

Jūrmalas "Spartaks" pirms nedēļas pusprofesionālo komandu "La Fiorita" sagrāva ar 6:0, būtībā kliedējot jebkādas šaubas, kurš pēcāk iesoļos EL kvalifikācijas trešajā kārtā. Lai gan pēcspēles preses konferencē jūrmalnieku galvenais treneris Aleksandrs Grišins minēja, ka uz atbildes spēli dosies visi, lai kā komanda aizvadītu kopējus treniņus ar skatienu nākotnē, šonedēļ tapa zināms, ka vairāki vadošie futbolisti paliks mājās. Uz izbraukuma spēli nedevās komandas kapteinis Aleksandars Kosoričs, Ingus Šlampe, Jevgeņijs Kobzars (nominēts Virslīgas jūlija labākā spēlētāja titulam), Artemijs Maļejevs, kā arī traumu guvušais Deniss Davidovs. No Jūrmalas uz Itāliju (spēle notika no Sanmarīno 100 kilometrus tālajā Forli pilsētiņā) devās tikai 15 futbolisti, un "Spartaks" sociālajos tīklos neslēpa, ka sastāvs būs eksperimentāls.

Un patiešām - vārtos stājās Mārcis Melecis (debija "Spartakā", šosezon trīs spēles Virslīgā "Jelgavas" kreklā), kamēr Jevgeņijs Nerugals palika rezervē, pamatsastāvā tika arī Ričards Korzāns (Virslīgā starta vienpadsmitniekā bijis tikai 5 no 16 mačiem), un kopumā no Slokas sākumsastāva šoreiz bija palikuši tikai pieci, tiesa klāt nāca arī visi tie trīs, kuri 6:0 spēlē izgāja uz maiņu.

Pirmajās 15 minūtēs "Spartaks" centās spēlēt pragmatiski un plaši, kamēr "La Fiorita" bija entuziasma pilna un nekautrējās uzbrukt, nereti atstājot patukšas aizsardzības zonas. Tas deva momentus abām komandām. Djego Agirres spēcīgu sitienu pa apakšu Sanmarīno komandas vārtsargs atvairīja ar kāju, bet "La Fiorita" atbilde bija bīstamāka - pēc stūra sitiena centra aizsargs Roberto di Maijo spēcīgi trieca bumbu gar pašu vārtu stabu.

Pamazām Latvijas čempions nomierināja pretinieku aktivitātes un 25. minūtē atklāja rezultātu. Gints Freimanis ar tālu piespēli sāka pozicionālu uzbrukumu, bumba nonāca kreisajā flangā pie Oļega Dmitrijeva, viņš piespēlēja gar vārtiem un jūrmalnieku Nikaragvas leģionārs Ariagners Smits eleganti ieķeksēja bumbu vārtos.

"La Fiorita" savu situāciju vēl vairāk sarežģīja dažas minūtes vēlāk. Pēc 29. minūtē saņemtas dzeltenās kartītes (pret Korzānu) Sanmarīno vienības centra pussargs Luka Rigini pēc trim minūtēm asi nospēlēja arī pret Alekseju Višņakovu un savu acu priekšā ieraudzīja otro dzelteno kartīti un sekojošo sarkano kartīti. No 32. minūtes "Spartaks" bija vairākumā. Pirmā puslaika kompensācijas laikā "Spartaks" guva vēl vienus skatāmus vārtus. Ingars Sarmis Stuglis piespēlēja pa labi Višņakovam, pēc kura centrējuma Agirre ar galvu cauršāva mājinieku vārtsargu.

Aleksandrs Grišins izmantoja visas trīs maiņas (malā palika tikai Nerugals), bet otrā puslaika sākumā "La Fiorita" mazākumā guva vārtus, kurus neieskaitīja aizmugures dēļ. Savukārt 65. minūtē "Spartaks" panāca 3:0. Ātru uzbrukumu šķietami nobremzēja uz maiņu nākušais Kaspars Svārups, taču, nonākot vairāku sedzēju ielenkumā, prata kritienā piespēlēt brīvajam Smitam, kurš iesita otros vārtus mačā.

Atlikušajā laikā "Spartaks" spēlēja vēl taupīgāk un pieļāva diezgan daudz uzbrukumu "La Fiorita" izpildījumā. Mājiniekiem gan manāmi trūka meistarības un "Spartaks" vārtus šai duelī neielaida - 3:0 spēlē, 9:0 summā. Kvalifikācijas trešajā kārtā "Spartaks" 9. augustā "Skonto" stadionā uzņems Lietuvas "Sūduvu", pēc nedēļas aizvadot maču Marijampolē.

"La Fiorita" (Sanmarīno) - "Spartaks" 0:3 (0:2)
Vārti: Smits 25', 65', Agirre 45'.
Noraidījums: Rigini 29'.
"Spartaks": Melecis, Freimanis (Revenko 51'), Ošs, Mihadjuks, Korzāns, Stuglis, Faiska (Vardanjans 61'), Višņakovs (Svārups 46'), Smits, Agirre, Dmitrijevs.
Brīdinājumi: Rigini (2), Amati - Ošs.
Divu spēļu summā: 9:0 "Spartaka" labā.