Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Ventspilnieki zaudē un izstājas no Eiropas Līgas

© scanpix.ee

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrās kārtas atbildes spēlē Latvijas vienība FK "Ventspils" ar rezultātu 2:1 piedzīvoja zaudējumu pret Francijas sesto spēcīgāko komandu "Bordeaux", divu spēļu summā piekāpjoties ar 3:1 un izstājoties noslēdzot Eirokausu sezonu.

Kā jau varēja gaidīt, spēle sākās ar "Bordeaux" pārsvaru bumbas kontrolē un ventspilnieki spēlēja no aizsardzības, vairākkārt apturot pretinieku uzbrukumus ar fizisku spēku. Vienā no epizodēm Zudu Jesufs, kurš guva vienīgos vārtus pirmajā spēlē, saņēma sitienu pa kaklu, kas pussargam uz mirkli lika atstāt laukumu. Pirmie trauksmes zvani pie dzeltenzilo vārtiem bija mača septītajā minūtē, kad pēc savstarpējās nesaprašanās ar aizsargiem Maksims Uvarenko ar bumbu nonāca ārpus sava soda laukuma. Vārtsarga izmisīgi izsistā bumba nonāca pie Francijas komandas spēlētāja un tikai veiksmes rezultātā bumba nelidoja tukšajos vārtos. Mača devītajā minūtē lielisku individuālo meistarību nodemonstrēja mājinieku futbolisti. Jaroslavs Plašils ar tālu piespēli no laukuma centra uzbrukuma smailē atrada Francisu Kamano, kurš no gaisa ar vienu pieskārienu raidīja bumbu pāri Maksimam Uvarenko. Ar slaidu lidojumu bumba atrada ceļu tieši zem vārtu pārliktņa, tādējādi "Bordeaux" atklājot spēles rezultātu 1:0.

Pirmā "Ventspils" iespēja bija mača 14. minūtē, kad pie mājinieku vārtiem tika nozīmēts stūra sitiens. Tomēr nevienam no ventspilniekiem pie bumbas tikt neizdevās un sitiens pa vārtiem nesekoja. Pēc sešām minūtēm vēl viena standarta situācija deva vārtu gūšanas iespējas Latvijas komandai. Pēc tiešā brīvsitiena vārtu priekšā bumba nonāca pie Eliu, taču brazīļu centra aizsargs raidīja bumbu krietni pāri mērķim, izniekojot izcilu iespēju rezultāta izlīdzināšanai. Spēles turpinājumā "Bordeaux" spēlētāji rūpīgāk apgājās ar bumbu, neļaujot "Ventspils" vienībai patraucēt Benuā Kostilu. Savukārt kurzemnieku vārtu vīram Uvarenko vairākkārt slaidos lēcienos nācās sniegties pēc bumbas. Astoņas minūtes līdz pirmā puslaika beigām Čuamenī vārtu guvumu laupīja vārtu stabs. Spēles pirmā puslaika kompensācijas laikā Tosina Ajeguna sitiens tika bloķēts un pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 1:0 par labu francūžiem.

Ar spēles otro puslaiku Dejans Vukičevičs laukumā sūtīja trešo Latvijas futbolistu. spēlē iesaistoties kurzemnieku komandas kapteinim Ritvaram Ruginam. Spēles rezultāts vēlreiz mainījās otrā puslaika trešajā minūtē, kad mājinieku vienībai bija iespēja veikt stūra sitienu. Pēc centrējuma bumba nonāca pie tālā vārtu staba, kur Pablo ar galvu bumbu atmeta vārtu priekšā un no metra attāluma bumbu vārtos iestūma centra aizsargs Džuls Kundē. Tādējādi spēles rezultāts kļuva 2:0 un visā sērijā "Bordeaux" ieguva trīs vārtu pārsvaru, kas praktiski pielika punktu dzeltenzilo cerībām uz brīnumainu izglābšanos.

Mača 58. minūtē rezultāta statpība varēja kļūt vēl lielāka, bet Jusufs no soda laukuma vidus raidīja bumbu pārāk spēcīgi uz labo pusi, izšķērdējot iespēju panākt mājinieku trešo vārtu guvumu. Mača laikam sasniedzot 60 minūšu atzīmi sāpīgu sadursmi piedzīvoja Vitālijs Jagodinskis un drīz vien viņa vietu aizsardzības centrā ieņēma Nauris Bulvītis. Lai gan divu spēļu summā "Ventspils" cerības praktiski vairs nebija, tomēr dzeltenzilo uzbrukuma līderis Adeleke Akinjemi nebija gatavs padoties un cīņas 66. minūtē no laukuma kreisās malas ielauzās soda laukuma priekšā. Adeleke veica sitienu kreisajā stūrī un līdz tam gandrīz netraucētais Kostils bija spiests kapitulēt. Tādējādi "Ventspils" panāca spēles rezultātu 1:2.

Nepilnas divdesmit minūtes līdz cīņas beigām soda sitienu no soda laukuma kreisās malas varēja izpildīt viesu komanda, bet Guli Mandžgaladzes sitiens no labas pozīcijas netika izmantots, tādējādi rezultātu izlīdzināt Kurzemes komandai neizdevās. Pēcāk pēc stūra sitiena izspēles pamatīgu šķīlienu pa vārtiem veica Tosins, bet arī viņam vārtus iekarot neizdevās, bumbu raidot gaužām neprecīzi. Piecas minūtes līdz spēles pamatlaika beigām Adeleke tika turēts aiz krekla un nogāzts tieši pie pretinieku soda laukuma. Tomēr vēlreiz no ļoti līdzīgas situācijas Mandžgaladze nespēja izlīdzināt mača rezultātu. Līdz pat spēles izskaņai "Ventspils" aktīvi spēlēja uzbrukumā, cenšoties izraut neizšķirtu pret slaveno Francijas komandu. Lieliska vārtu gūšanas iespēja bija "Ventspils" kapteinim Ruginam, bet viņa sitiens tika bloķēts. Mača kompensācijas laikā "Ventspils" vienīgo vārtu autors Adeleke iedzīvojās krampjos un mača beigu signāls tika sagaidīts ar medicīnas personālu laukumā. Līdz ar to komandu otrā spēle noslēdzās ar rezultātu 2:1, bet divu maču summā "Bordeaux" guva panākumu ar 3:1 un iekļuva UEFA Eiropas līgas 3. kvalifikācijas kārtā.

Kopumā "Ventspils" futbolisti spēles laikā 11 reizes izveidoja vārtu gūšanas iespējas. Septiņi sitieni lidoja garām vārtiem, trīs sitieni tika bloķēti, bet Adelekes raidījums bija vienīgais precīzais vārtu četrstūrī, kas arī atnesa komandas vienīgo vārtu guvumu. Savukārt "Bordeaux" izveidoja 19 izdevības, septiņas reizes bumbu raidot vārtu taisnstūrī, desmit reizes sitot garām vārtiem un divas reizes sitienus bloķējot viesu aizsardzībai.

UEFA Eiropas līga, kvalifikācijas 2. kārta

Bordeaux - Ventspils - 2:1 (1:0)
Vārti: Kamano 9', Kundē 48' - Adeleke 66'
Bordeaux: Kostils, Levčuks, Kundē, Pablo, Pundžē, Plašils, Čuamenī (Vada 68'), Sankarē, Jesufs (Otavio 78'), De Previls, Kamano (Labords 68')
Ventspils: Uvarenko, Neziri, Jagodinskis (Bulvītis 68'), Eliu, Mamahs, Pedru, Mandžgaladze, Alfa (Tālbergs 74'), Tosins, Pavlovs (Rugins 46'), Akinjemi