Šmits/Samoilovs uzvar trīs setu pusfinālu un cīnīsies par zeltu

Mihails Samoilovs © cev

Jūrmalā notiekošā Eiropas U22 pludmales volejbola čempionāta finālā iekļuva Latvijas pārstāvji Kristaps Šmits/Mihails Samoilovs, kas ar 2-1 (21:19;16:21;15:11) pieveica vien 17 un 16 gadus vecos krievus Šekunovu un Veretjuku.

Jau no pirmajām izspēlēm bija skaidrs, ka skatītājus sagaida līdzvērtīga cīņa, tomēr pirmā seta sākumā nelielu pārsvaru ieguva Šmits un Samoilovs (6:4). Krieviem Šekunovam/Veretjukam gan izdevās panākt izlīdzinājumu pēc Samoilova kļūdas serves uzņemšanā. Brīdi vēlāk Mihails reabilitējās, ar pirmo bloku spēlē atgūstot vadību savai komandai. Krievi serves virzīja Samoilova virzienā, kuram labas epizodes šad tad mijās arī ar kļūdām. Pēc Samoilova autā raidītas serves tehniskajā pārtraukumā ar minimālu pārsvaru devās Krievijas komanda (10:11).

Šekunovam/Veretjukam izdevās arī panākt divu punktu pārsvaru, bet tālāk atrauties latvieši pretiniekiem neļāva. Spēcīga Samoilova gremde starpību sadeldēja, taču kļūdu servē pieļāva Šmits (13:15). Turpinājumā divas lieliskas serves padevās Samoilovam, krievi nespēja tās uzņemt un latvieši jau rezultātu izlīdzināja (15:15). Krievu volejbolisti nekautrējās uzbrukt ar spēku, tomēr seta galotnē spēcīgu sitienu autā raidīja Veretjuks (19:18). Augumā garākajam krievu volejbolistam vēlreiz nodrebēja nervi, raidot bumbu autā, bet punktu setam ar eisu jeb netveramu servi pielika Šmits - 21:19.

Otrā seta sākumā minimālu pārsvaru ieguva krievi, bet Samoilovs ar bloku panāca līdzsvaru uz rezultāta tablo (3:3). Turpinājumā gan viesi pārsvaru atguva, latviešiem pieprasot pārtraukumu (5:7). Tas gan nedeva vēlamo efektu, jo ieslēdzās Veretjuka bloks, kurā atdūrās gan Šmits, gan Samoilovs. Latvieši bija pazaudējuši spēles pavedienu, pēc Kristapa serves tīklā un neveiksmīga Mihaila uzbrukuma tehniskajā pārtraukumā devās ar piecu punktu deficītu (8:13).

Krievi pārsvaru saglabāja, tomēr atkal divas kļūdas pēc kārtas pieļāva vien 16 gadus vecais Veretjuks, ļaujot latviešiem nedaudz pietuvoties (13:15). Tiesa, Krievijas komandas bloķētājs vēlāk reabilitējās ar precīzu bloku. Lielisku saīsinātu servi izpildīja Samoilovs, panākot 16:18, taču seta izskaņā Mihailam divas kļūdas otrajās piespēlēs, kā rezultātā otrajā setā uzvara Krievijas komandai - 16:21.

Trešo setu ar efektīgu bloku atklāja Samoilovs, uzbrukumā kļūdījās pretinieki, ļaujot nelielā vadībā atrasties latviešiem (3:1). Pāris mājinieku tehniskie brāķi ļāva krieviem pietuvoties rezultātā, taču pretinieku izrāvienu ar bloku apturēja Samoilovs (7:5). Uzbrukumā joprojām lielāka slodze bija augumā garākajam Samoilovam. Pēc Šekunova kļūdas uzbrukumā rezultāts kļuva 10:8 Latvijas komandas labā. Samoilovs bija precīzs gan uzbrukumā, gan arī blokā, pietuvojot savu komandu uzvarai (14:9). Divas mačbumbas krievi atspēlēja, tomēr ar trešo piegājienu latviešiem izdevās pielikt spēlei punktu - 15:11 trešajā setā un 2:1 visā spēlē dod Samoilovam/Šmitam vietu Eiropas U22 čempionāta finālā, kas risināsies pulksten 17:00.

Svarīgākais