U18 basketbola izlase EČ iesāk ar zaudējumu

© fiba

Latvijas U18 junioru basketbola izlase sestdien, 28. jūlijā, Eiropas čempionāta pirmajā spēlē Ventspilī zaudēja Horvātijai ar 73:77. Svētdien plkst. 18:30 latvieši tiksies ar grieķiem, kuri ar 81:65 pārspēja Itāliju.

Starta piecinieki

Horvātija: Palokajs, Čubrilo, Vujičičs, Šamaničs, Planiničs
Latvija: Žagars, Kurucs, Vīksne, Miška, Mežulis

Latviešu mazie spēlētāji sāka ļoti agresīvi - ielauzās soda laukumā, gāja uz pārķeršanām, izprovocēja piezīmes. Eduards Mežulis un Anrijs Miška tikmēr strādāja pret horvātu bīstamāko puisi Luku Šamaniču, Pēdējais ātri sakrāja divas piezīmes, bet Miškas 2+1 gājiens un Žagara tālmetiens no labā stūra izvirzīja Latviju vadībā - 8:4. Horvāti atbildēja ar Šamaniča četru punktu sēriju un Runjiča trīspunktnieku, nu jau piespiežot turnīra rīkotājiem ņemt minūtes pārtraukumu. Arī pirmās ceturtdaļas turpinājumā iniciatīva palika pretinieku rokās - viņi gandrīz visus punktus guva soda laukumā. Latviešiem ilgākā laikā izdevās samest tikai piecus punktus (Žagaram tālmetiens, Vēverim divi brīvmetieni). Pēc 10 minūtēm vadībā Horvātija - 13:17.

Zonas aizsardzība un labas sekmes trīspunktu metienos (Valters Vēveris, Artūrs Kurucs) palīdzēja otro ceturtdaļu sākt ar 8:0 izrāvienu - 21:17. Turpinājumā rezultāts auga līdzīgi. Horvāti centās atrast spraugas latviešu mūrī, kamēr latvieši mēģināja tālmetienu ražu papildināt ar bumbas iespēli groza apakšā. Pirmā tika ievākta biežāk (Kurucs, Vīksne), kamēr otrā iespēja punktus nesa retāk - 33:28. Puslaika beigas labāk aizvadīja pretinieki. Horvāti sameta 10 punktus pēc kārtas, tai skaitā trāpīja divus tālmetienus - 33:38.

Junioru čempionātos tradicionāli spēcīgie horvāti - savulaik viņi spēlēja piecos Eiropas U18 finālos pēc kārtas - pirmajā puslaikā sameta trīsreiz vairāk punktu soda laukumā (8-24, metienu sadale 4/12 pret 12/21). Latviešiem bija pārsvars trīspunktniekos (6/13 pret 4/13), izprovocētajās piezīmēs (10-5) un brīvmetienos (7/9 pret 0/0). Žagaram un Kurucam bija pa astoņiem punktiem, kamēr pretinieku labā ar 11 punktiem izcēlās Šamaničs.

Lai lauztu spēli, vajadzēja spēlēt ļoti fizisku un nepiekāpīgu basketbolu - jāiet gaļā, kā teiktu Akselis Vairogs, taču pirmajā reizē tas nenāca viegli.Viens no “kaulā gājējiem” bija Valters Vēveris. Viņa otrās iespējas punkti uzbrukumā un Mārča Šteinberga “sameklēšana” zem groza ļāva samazināt starpību (39:43). Sparīgie horvāti vēlāk divreiz aizbēga divciparu attālumā - 39:50 un 46:58.

Izšķirošās ceturtdaļas ievadā izdevās atspēlēt pusi starpības. Vēveris iemeta pustālo, bet pirmās ovācijas zālē ar četriem punktiem pēc kārtas izraisīja ventspilnieks Kristaps Ķilps. Reids groza tuvumā, pēc tam pārķerta bumba un divi viegli punkti uzbrukuma noslēgumā - 52:58. Horvāti pēc minūtes pārtraukuma atbildēja ar tālmetienu, pēc tam atjaunoja divciparu pārsvaru - 54:65. Arī nākamajās minūtēs pretiniekiem izdevās atvairīt latviešu tuvošanās mēģinājumus. Divas minūtes pirms pamatlaika beigām mīnus deviņi - 64:73. Komanda izturēja aizsardzībā, bet uzbrukumā izcēlās Valters Vēveris - 66:73.

Vēl 100 sekundes. Izdevās pārķert bumbu, taču Kurucam un Žagaram jau bija pa četrām piezīmēm katram. Pēdējās minūtes ievadā perimetrā izšāva Valters Vēveris - 69:73. Horvāti pirms pēdējās pilnās bumbas kontroles paņēma pārtraukumu, iegūstot tiesības sākt uzbrukumu Latvijas laukuma pusē. Pēc nepilnām 18 sekundēm ar Vēvera piezīmi vidū pretiniekiem tomēr izdevās gūt divus punktus - 69:75. Latviešiem pietika ar astoņām sekundēm, lai Edvards Mežulis lēcienā raidītu bumbu grozā - 71:75. Artūrs Žagars saņēma piekto piezīmi. Horvāts trāpīja tikai brīvmetienu, bet Vēveris pretuzbrukumā 11,6 sekundes līdz beigām panāca cerīgo 73:76. Ķilps uzsita piezīmi un Erslans stājās uz līnijas. Pirmais garām, otrais iekšā - 73:77. Kuruca atbildes tālmetiens bija neprecīzs.

Eiropas čempionāts junioriem (U18)

Latvija un Horvātija 73:77 (13:17, 20:21, 13:20, 27:19)

Latvija: Vēveris 19, Kurucs 12, Žagars 10, Miška 10, Mežulis 7, Vīksne 5, Šteinbergs 4, Ķilps 4, Berķis 2.

Svarīgākais