Par medaļām cīnīsies arī Šmits un Samoilovs

Kristaps Šmits © cev

Jūrmalā notiekošajā Eiropas U22 čempionātā pludmales volejbolā pusfinālu izdevies sasniegt Kristapam Šmitam un Mihailam Samoilovam, kuri spēja lauzt mača gaitu un ar 2-1 (16:21;21:18; 21:19) pieveica šveiciešus Brīru/Hauseneru.

Aleksandrs Nasonovs un Roberts Kļaviņš mājās notiekošajā Eiropas čempionātā bija izsēti ar 29. numuru, un savā apakšgrupā viņi izcīnīja divas uzvaras, vienīgo zaudējumu piedzīvojot pret duetu no Kipras. Interesanti, ka visas trīs spēles izšķīrās trīs setos, un izņēmums nebija arī izslēgšanas pirmās kārtas duelis.

Pretī stājās Macejs Levickis un Milošs Kruks no Polijas, un pirmajā setā virsroku ņēma laukuma saimnieki - 21:18. Tomēr arī šoreiz pielikt punktu divos setos nebija lemts (15:21), un arī izšķirošajā setā vairāk veiksmes un aukstasinības bija poļiem, kuri uzvarēja ar 16:14 un soļoja tālāk.

Tādējādi Nasonovs un Kļaviņš Eiropas čempionātu pabeidza dalītajā 17. vietā, bet Levickim un Krukam ceturtdaļfinālā pretī stājās cits Latvijas duets - turnīrā ar pirmo numuru izsētie Kristaps Šmits un Mihails Samoilovs. Protams, līdzjutēju atbalstītie latvieši tika uzskatīti par cīņas favorītiem.

Un viņiem to izdevās apliecināt arī laukumā, pirmajā setā ņemot virsroku ar 21:17. Izrādījās, ka otrais sets būs vieglāks - poļu duetam nebija pa spēkam turēt līdzi mājinieku uzdotajam tempam. Tādējādi Šmits un Samoilovs uzvarēja ar 21:13 un pēc 34 minūtes ilgušās cīņas sasniedza Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, kur latviešiem pretī stājās Šveices duets - Brīrs un Hauseners.

Ceturtdaļfināla spēli veiksmīgāk uzsāka augumā nedaudz īsākie Šveices pludmales volejbolisti, kuri ātri ieguva pārsvaru, kamēr latviešiem spēle nevedās un nācās pieprasīt pusminūtes pārtraukumu. Pretinieki saglabāja trīs punktu pārsvaru, bet ļoti ilgā izspēlē pēc nelielas pretinieka kļūdas punktu guva Šmits (7:10). Latvieši nespēja atvairīt šveiciešu uzbrukumus, pirmā seta tehniskajā pārtraukumā dodoties ar rezultātu 9:12.

Pēc veiksmīgas Šmita spēles aizsardzībā Samoilovs ar spēcīgu uzbrukuma sitienu pievilka latviešus līdz divu punktu atstatumam, taču allaž šveicieši spēja pārsvaru noturēt un saglabāt. Šmitam izdevās pirmoreiz pieķert pretiniekus blokā (15:17), bet, tuvojoties seta galotnei, Šveices spēlētāji joprojām kontrolēja mača gaitu. Hauseners spēcīgi uzservēja pa Samoilovu, Mihailam bumbu neuzdevās uzņemt, Latvijas komandai pirmajā setā piedzīvojot zaudējumu ar 16:21.

Otro setu Latvijas pārstāvji sāka krietni apņēmīgāk un jaudīgāk, iegūstot vadību. Divas ļoti labas gremdserves padevās Šmitam, tāpat veiksmīgi pie tīkla darbojās arī Samoilovs. Šmits ar precīzu uzbrukumu panāca 10:6. Latvieši uzbrukumā sāka spēlēt arvien daudzveidīgāk, tomēr izrāvienus nereti apturēja pašu kļūdas. Šveicieši Šmita/Samoilova pāris kļūdas uzreiz izmantoja, pirms tehniskā pārtraukuma jau sadeldējot rezultāta starpību (11:10).

Brīram/Hauseneram izdevās rezultātu izlīdzināt. Cīņa ritēja punkts punktā, bet Samoilova bloks atguva nelielu pārsvaru Latvijai (16:15). Vēlāk aizsardzībā lieliski nospēlēja Šmits, uzņemot pretinieka gremdi, bet pats ar māņu sitienu panāca 19:17 savas komandas labā. Kristaps turpināja uzņemto kursu, iegūstot arī pirmo setbumbu savai komandai. Ar otro piegājienu to arī izdevās izmantot, kad lielisku māņu sitienu pa līniju trāpīja Samoilovs - 21:18.

Izšķirošā trešā seta sākumā ar 4:2 vadībā izvirzījās Brīrs/Hauseners. Samoilova sitiens tika bloķēts, un latvieši nolēma sakārtot domas, pieprasot pārtraukumu. Pēc tā latvieši laukumā atgriezās ar jaunu sparu - atkal lielisks bija Šmits, kurš ar netveramu servi un precīziem uzbrukumiem panāca izlīdzinājumu. Samoilovs teicami izcēla partnerim bumbu laukuma vidū, un Šmits nekļūdījās, panākot 6:6.

Mihails ar precīzu māņu sitienu pirmoreiz trešajā setā jau vadībā izvirzīja Latviju, bet šveicieši neļāva pretiniekiem atrauties. Pēc ļoti garas izspēles Šmits ar sitienu pa gala līniju panāca jau 10:10, bet brīdi vēlāk atjaunoja komandai vadību. Abu komandu volejbolisti turpināja demonstrēt gan skaistus lēcienus aizsardzībā, gan arī kļūdas komunikācijā, kas noveda pie punktu zaudējumiem. Seta galotnē aukstasinīgāki tomēr izrādījās šveicieši, kas panāca pirmo mačbumbu (12:14). Pēc tam divas lieliskas epizodes padevās Samoilovam, kurš guva punktus gan uzbrūkot, gan bloķējot pretinieku un panākot izlīdzinājumu.

Šveicieši nespēja izmantot vairākas mačbumbas, bet Samoilovs ar bloku panāca jau 19:18 Latvijas labā, tiesa, mačbumbu spēja atspēlēt arī pretinieki. Nedaudz vēlāk gan Šmits/Samoilovs vēlreiz nonāca punkta atstatumā no uzvaras, un šoreiz iespēju arī izmantoja - trešajā setā uzvara ar 21:19, visā spēlē ar 2-1 (16:21;21:18;21:19) un vieta Eiropas U22 čempionāta pusfinālā.

Par vietu turnīra finālā latvieši rīt pulksten 11:40 spēkosies ar krievu duetu Šekunovs/Veretjuks.

Svarīgākais