Juniorēm pirmā uzvara

Ketija Vihmane © fiba

Latvijas U17 meiteņu basketbola izlase otrdien, 24. jūlijā, Pasaules kausa spēlē Minskā uzvarēja Angolu ar 68:47 un izcīnīja trešo vietu D grupā. Astotdaļfinālā 25. jūlijā plkst. 13:45 latvietes tiksies ar Argentīnu.

Pusstundu pirms spēles sākuma kļuva zināms galīgais vietu sadalījums C grupā. Ungārija pārspēja Spāniju ar 57:56, priekšsacīkstes pabeidzot bez zaudējumiem. Spānietes pēc pirmā puslaika bija vadībā ar divciparu pārsvaru (22:32), taču nespēja apturēt maģāru pretuzbrukumu.

Turnīra lielākā pārsteiguma autore Argentīna atguvās no pieticīgā sākuma (puslaikā 23:31) un pieveica sparīgo Jaunzēlandi - 60:52. Argentīnietes izcīnīja otro vietu grupā, nodrošinot astotdaļfināla dueli pret Latvijas un Angolas spēles uzvarētājām. Spānija trešā, Jaunzēlande ceturtā.

Starta piecinieki

Angola: Caetano, Antonio, Franciscos,
Latvija: Vihmane, Kļeščova, Miķelsone, Vīnerte, Meldere

Ketija Vihmane devās laukumā kā saspēles vadītāja. Uzbrukumā viņa deva svarīgu - iemeta pirmo tālmetienu. Spēles organizēšanā viņa nejutās tik ērti. Ketijas lietderība laukumā pieauga brīdī, kad pirmā numura pozīcijā cīņu sāka Jete Nulle. Pēdējā apgādāja savu snaiperi, bet nākamajā uzbrukumā Vihmane labi saspēlējās ar Paulu Kļeščovu - 7:6. Pozicionālā spēlē ar bumbas nogādi soda laukumā īpaši nevedās, traucēja angoliešu garās rokas. Ceturtdaļas beigās ar četriem punktiem pēc kārtas, tai skaitā tālmetienu no labā stūra, izcēlās Anita Miķelsone - 13:11. Angola izlīdzināja - 13:13.

Nākamajā ceturtdaļā Latvijas uzbrukums sāka ieskrieties. Bumba staigāja, radās iespēja izdarīt brīvus metienus no perimetra. Tālu divpunktnieku no kreisā stūra realizēja Eva Indriķe, divreiz izcēlās Ketija Vihmane - 21:13. Angolas saspēles vadītāja Kaetanu dažās sekundēs atspēlēja piecus punktus - tālmetiens, pārķerta bumba un viegls metiens no groza apakšas. Turpinājumā rezultāts auga līdzīgi. Elvija Veršele izcēlās ar četriem punktiem pēc kārtas, iespēlējās Jete Nulle. Saspēles vadītāja no gala auta nogādāja bumbu Paulai Kļeščovai, bet 19. minūtes sākumā realizēja pirmo tālmetienu - 30:23. Vēl pēc minūtes Nulle skaisti iespēlēja bumbu Laurai Melderei. Izprovocēta piezīme un brīvmetieni šoreiz punktus neatnesa, taču izspēle bija izcelšanas vērta. Puslaiku ar diviem otrās iespējas punktiem pabeidza Anita Miķelsone - 32:25.

Latvija pirmajā puslaikā bija pārāka vienā no svarīgākajiem spēles elementiem - cīņā par atlēkušajām bumbām (31-24, uzbrukumā 10-6). Pateicoties tam, sarkanbaltsarkanās 20 minūtēs izmeta par četriem metieniem no spēles vairāk (12/36 pret 9/32). Svarīgi - visi punkti no spēles tika gūti pēc rezultatīvām piespēlēm! Jetei Nullei četras, Paulai Kļeščovai trīs, Anitai Miķelsonei divas, Līnai Loceniecei, Laurai Melderei, Evelīnai Fricsonei un Ketijai Vihmanei pa vienai. Meldere zem groziem izcīnīja 10 atlēkušās bumbas, labu darbu paveica Eva Indriķe un Una Šteinharde.

Latvietes spēli atsāka lieliski. Paula Kļeščova pēc Ketijas Vihmanes piespēles iemeta tālmetienu, bet nākamajā uzbrukumā abas apmainījās lomām - 38:25! Pēc minūtes pārtraukuma otro reizi perimetrā trāpīja Jete Nulle - 41:26. Angolietes sāka steigties un kļūdīties - zaudēja bumbu, netrāpīja no groza apakšas. Turpretī Latvija palika organizēta komanda - pusstundas laikā meitenes izdarīja 21 rezultatīvu piespēli. Pārdomāti un rezultatīvi nospēlēja Eva Indriķe, uzbrukumā otrās iespējas punktus turpināja gūt Anita Miķelsone - 56:34. Pusstundas beigās 20 punktu pārsvars - 56:36.

Ceturtajā ceturtdaļā metienu precizitāte kritās. Latvija turpināja kontrolēt spēli, vairākas reizes atjaunojot 20 punktu pārsvaru - 58:38 un 62:42. Angolietes trīsarpus minūtes pirms pamatlaika beigām samazināja starpību līdz 16 punktiem (62:46), taču latviešu atbilde bija spēcīgāka - 68:46. Kaspara Mājenieka, Jāņa Nešpora un Krista Pīternieka trenētās meitenes svinēja pirmo uzvaru Pasaules kausā.