Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Šmēdiņam/Samoilovam vēl viens Eiropas sudrabs

© cev

Savā piektajā Eiropas čempionāta finālā pēdējos sešos gados pie ceturtās sudraba medaļas tikuši Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Latvieši finālā ar 0-2 (17:21, 13:21) piekāpās Norvēģijas jaunajām pludmales volejbola zvaigznēm Andersam Molam un Kristianam Sorumam.

Samoilovs un Šmēdiņš pusfinālā spēja turpināt savu uzvaru sēriju šajā čempionātā, ar 2-0 (21:15, 21:15) apspēlējot krievus Semjonovu un Ļešukovu. Pērn latvieši Jūrmalā finālā piekāpās itāļiem Nikolai un Lupo, bet šovakar vēlējās pēc trīs gadu pauzes atgriezties Eiropas tronī. Šogad ar lielu spozmi sevi parādījuši norvēģi Anders Mols un Kristians Sorums, kuri pirms nedēļas triumfēja Gštādes piecu zvaigžņu turnīrā, bet šonedēļ iekļuva Eiropas čempionāta finālā, kur pēdējo reizi norvēģi spēlēja 1998. gadā. Latvijas pludmales volejbolistiem šis Norvēģijas duets nav bijis parocīgs, zaudējot abās duetu tikšanās reizēs. Ar trešo piegājienu latvieši vēlējās lauzt tradīciju.

Spēle sākās ar norvēģu tālāku sitienu no tīkla, bet Samoilovs to pārliecinoši bloķēja. Brīdi vēlāk Samoilovs atspēlēja bumbu aizsardzībā, bet nevajadzīgi pasteidzās Šmēdiņš, atļaujot pretiniekiem gūt punktu, bet jau nākamajā izspēlē norvēģi pārņēma vadību (3:2). Latviešiem ilgu laiku nevajadzēja, lai Samoilovs pēc divām darbībām aizsardzībā ļautu iegūt divu punktu pārsvaru (6:4). Pēc tam Samoilovs uzcēla par zemu Šmēdiņam, rezultātam uzreiz kļūstot neizšķirtam. Viņš gan uzreiz reabilitējās ar lielisku servi, kurai netika klāt Mols (8:6). Pirms tehniskā pārtraukuma Samoilovs kļūdījās serves uzņemšanā, zaudējot punktu, bet nākamajā izspēlē Sorums nospēlēja aizsardzībā. Norvēģijas duets atpūtā devās vadībā ar 11:10.

Pēc pārtraukuma Mols ļoti labi nospēlēja pie tīkla blokā, palielinot Norvēģijas dueta pārsvaru līdz trīs punktiem (13:10). Nākamajā izspēlē Samoilovs atkal trāpīja blokā, bet Šmēdiņš izglāba situāciju. Samoilovs seta otrajā pusē nespēja atgriezties spēlē pēc piedzīvotajām neveiksmēm, kas izšķīra seta likteni. Rezultāta starpība ne uz brīdi nesaruka zem trīs punktiem, setam noslēdzoties ar rezultātu 21:17.

Arī otro setu labāk sāka Norvēģijas duets, izvirzoties vadībā ar 3:0. Uz brīdi Latvijas duets atspēlējās uz pretinieku kļūdu rēķina, bet sekoja jauns izrāviens un četru punktu pārsvars Molam un Sorumam. Paņemtais pārtraukums nelīdzēja, jo uzreiz sekoja Šmēdiņa kļūda (4:9). Saņemties šādā situācijā bija ļoti grūti, kur nu vēl atspēlēties. Tehniskajā pārtraukumā dueti devās pie rezultāta 13:8.

Pēc pārtraukuma Mols turpināja dominēt pie tīkla. Šmēdiņš te piecēla pārāk tuvu tīklam, tad pārāk tālu, kas beidzās ar vēl diviem pretinieka blokiem (15:8). Līdz pat mača beigām norvēģi noturēja līmeni un grāva Latvijas pludmales volejbolistus. Finālā atlika noskaidrot vairs tikai gala rezultātu. Samoilovs un Šmēdiņš zaudēja finālā ar 0-2 (17:21, 13:21) un tika pie ceturtās sudraba medaļas pēdējos sešos Eiropas čempionātos.

Spēlē par bronzas godalgām starp krieviem Semjonovu/Ļešukovu un spāņiem Ereru un Gaviru uzvarētāju noteikšanai vajadzēja trīs setus. Pirmo ar 21:17 uzvarēja spāņi, bet otrajā krievi pārliecinoši revanšējās ar 21:13. Trešajā setā cīņa ritēja līdzīgi, minimālā vadībā esot spāņiem. Tad divus punktus pēc kārtas guva Krievijas duets, bet spāņi atbildēja ar četru punktu izrāvienu, uzvarot spēli ar 2-1 (21:17, 13:21, 15:12).

Eiropas čempioni (pēdējie 11 gadi)

Gads Duets
2008. Numerdors / Šuils (NED)
2009. Numerdors / Šuils (NED)
2010. Numerdors / Šuils (NED)
2011. Brinks / Rekermans (GER)
2012. Brinks / Rekermans (GER)
2013. Gavira / Erera (ESP)
2014. Nikolai / Lupo (ITA)
2015. Samoilovs / Šmēdiņš (LAT)
2016. Nikolai / Lupo (ITA)
2017. Nikolai / Lupo (ITA)
2018. Mols / Sorums (NOR)