Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

U20 basketbolistiem vēl jācīnās par eliti

Kristers Zoriks © fiba

Eiropas U20 čempionāta basketbolā vīriešiem 2. divīzijā par trešo vietu būs spiesta spēlēt Latvijas izlase. Latvieši pusfinālā izglābās pamatlaikā pret Polijas izlasi, bet pagarinājumā atzina pretinieku pārākumu ar rezultātu 62:66.

Jau pirms čempionāta galvenais mērķis bija atgriezt U20 izlasi A divīzijā. Lai to paveiktu, vajag iekļūt labāko trijniekā. To varēja nokārtot jau šodien, pusfinālā pieveicot Polijas izlasi, kas arī šajā čempionātā nav piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu, ceturtdaļfinālā pārliecinoši tiekot galā ar Čehijas izlasi.

Spēli ar rezultatīvu uzbrukumu sāka poļi, bet otrā laukuma galā Roberts Blumbergs realizēja tālmetienu. Poļi veica 7:0 izrāvienu, kamēr latviešiem ar uzbrukumu veidošanu nesekmējās. Blumbergs centās uzņemties vairāk, jo Strautiņš bija pilnībā izolēts. Rezultāts gan izpalika. Lai arī izrāvienu izdevās apturēt, Latvijas izlasei nekādi neizdevās atspēlēties. Daudzie tālmetieni nekrita grozā, kamēr Polijas izlase trīs minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām bija vadībā ar 12:5. Poļu zonas aizsardzība bija augstākajā līmenī un radīja lielas problēmas. Rezultāts izkustējās pēc Blumberga precīzajiem soda metieniem pēdējā minūtē, bet punktu ceturtdaļai lika Bartlomejs Pjetras, triecot bumbu grozā no augšas - 14:7.

Otrās ceturtdaļas sākumā laukumā turpināja dominēt spēle aizsardzībā, bet, ja poļi vismaz spēja gūt kādus punktus, tad latvieši ne. Pirmās piecas minūtes beidzās ar rezultātu 4:1 Polijas labā. Kad puslaikā vēl bija jāspēlē četras minūtes, tālmetienu realizēja Kristers Zoriks (11:18). Poļi atjaunoja deviņu punktu pārsvaru, bet latvieši neprecīzo tālmetienu iespaidā sāka vairāk saspēlēties un neizmantot savas iespējas. Slikti pieņemtie lēmumi uzbrukumā neļāva sadeldēt deficītu, latviešiem vienīgos punktus gūstot no soda metienu atzīmes. Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 29:18 Polijas izlases labā.

Trešo ceturtdaļu labāk sāka Polijas izlase, vēl joprojām perfekti spēlējot aizsardzībā. Latvijas izlase nespēja atrast tajā caurumus, nonākot iedzinējos ar 18:33. Līdz ceturtdaļas otrajai pusei rezultāta starpība turējās ap 15 punktiem. Latvieši nesamierinājās un turpināja meklēt iespējas, lai atspēlētos. Pēc Dāvida Atelbauera precīzā tālmetiena deficīts saruka līdz 10 punktiem, bet ceturtdaļas izskaņā divus tālmetienus realizēja arī Mikolajs Kurpišs, ļaujot Polijai būt vadībā ar 46:32.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem. Latvijas izlasei vajadzēja trīs minūtes, lai sadeldētu deficītu zem 10 punktiem (41:49). Minūti vēlāk trīs punktu gājiens padevās Jakubuam Musjalam, kamēr metienu no groza apakšas netrāpīja Kristers Zoriks. Pēc tam Strautiņš atbildēja ar tālmetienu, saglabājot Latvijai cerības. Poļi atkal pārgāja uz zonas aizsardzību, piespiežot latviešus mest no distances. Blumbergam tikai nedaudz pietrūka precīzam tālmetienam, bet Strautiņš gan vēlreiz bija precīzs (47:52). Latvijas izlase bija uz viļņa, ar lielu cīņassparu vēloties izglābt šo spēli. Poļi pēc vēl viena pārtraukuma atjaunoja piecu punktu pārsvaru, bet tad Strautiņš realizēja vēl vienu tālmetienu, bet Atelbauers panāca neizšķirtu (54:54). Pēdējā uzbrukumā Strautiņš uzņēmās iniciatīvu, bet nedaudz pietrūka līdz precīzam tālmetienam. Arī poļi savu pēdējo uzbrukumu nerealizēja, kas nozīmēja pagarinājumu - 54:54.

Pagarinājums sākās ar abpusēji precīziem soda metieniem, bet tad pēc lieliskas izspēles tālmetienu realizēja Blumbergs. Latvieši turpināja uzticēties tālmetieniem, bet nākamie divi nekrita grozā. Tikmēr poļi vairāk gāja caurgājienos un darīja to sekmīgi (60:59). Viss atkal izšķīrās pēdējā minūtē. Blumbergam bija lieliska iespēja groza apakšā, bet viņš nespēja raidīt bumbu grozā. Pavisam nelaikā savu pirmo tālmetienu realizēja Adrians Boguckis, ļaujot Polijai spert platu soli pretī finālam, kad jāspēlē bija vien 21 sekunde (63:59). Latvijas izlasei vajadzēja paveikt brīnumu, ko iesāka Zoriks, trāpot tālmetienu (62:63). Jakubs Kobels realizēja abus soda metienus, bet Zoriks centās pārsteigt ar vēl vienu precīzu tālmetienu. Bumba izvēlās no groza stīpas. Vairāk poļi vaļības nepieļāva, Latvijas U20 izlasei piedzīvojot zaudējumu ar 62:66.

Līdz ar to Latvijas izlasei rīt būs jācīnās par bronzas godalgām un pēdējo vietu A divīzijā nākamgad. Latviešu pretinieki būs vai nu Slovēnijas vai Krievijas vienaudži.

Eiropas U20 čempionāts basketbolā vīriešiem B divīzijā, pusfināls

Latvija - Polija 62:66 P(7:14, 11:15, 14:17, 22:8, 8:12)

Latvija: Strautiņš 17 (13 ab), Zoriks 16, Atelbauers 11, Blumbergs 10 (14 ab), Kaufmanis 3, Zotovs 3, Lācis 2 (9 ab), Koltons, Liepiņš, Putāns, Seņkāns, Ozoliņš.
Polija: Kolenda 20 (8 ab), Boguckis 19 (18 ab), Kurpišs 14, Musjals 3, Ščipinskis 3, Kobels 2 (7 rp), Pietras 2, Viškovskis 2, Rutkovskis 1 (9 ab), Goļebovskis, Komenda, Sasiks.