Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

U20 izlase uzvar bulgārus un tuvojas elitei

Roberts Blumbergs © fiba

Latvijas U20 vīriešu basketbola izlases Eiropas čempionāta B divīzijā iekļuvusi pusfinālā. Ceturtdaļfinālā latvieši sarūgtināja mājiniekus bulgārus, apspēlējot tos ar rezultātu 77:57. Nākamgad A divīzijā iekļūs trīs labākās izlases.

Latvijas komanda grupu turnīru nospēlēja nevainojami - ja ne spēles, tad vismaz rezultāta ziņā noteikti, jo tika izcīnītas četras uzvaras un pirmā vieta grupā. Latviešiem par vietu četriniekā bija jāmēro spēki pret mājinieci Bulgāriju, kas savā izšķirošajā spēlē saspringtā galotnē uzveica Igauniju (58:56). Latvijas nometnē bija cerība, ka beidzot turnīrā varēs palīdzēt Roberts Blumbergs, kurš vajadzības gadījumā varēja būt gatavs spēlēt jau pret Baltkrieviju. Viņš izgāja Latvijas izlases pamatsastāvā.

Spēli komandas sāka līdzīgi. Pēc Artūra Strautiņa precīzā tālmetiena latvieši izvirzījās vadībā ar 5:2, bet pēc trīs nospēlētām minūtēm vadību pārņēma mājinieki. Kādu laiku komandas punktus guva pārmaiņus, bet četras minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām bulgāri ieguva četru punktu pārsvaru. Ilgi tas tāds nepalika, Strautiņam panākot izlīdzinājumu (12:12). Pēdējā minūtē latvieši atguva vadību, bet punktu ceturtdaļai pielika Nikolaja Zotova rezultatīvais caurgājiens - 18:12.

Otro ceturtdaļu lieliski sāka Strautiņš, nepilnā minūtē realizējot divus tālmetienus. Bulgāri centās radīt spiedienu groza apakšā, bet reizēm pietrūka meistarības, lai gūtu punktus. Tikmēr Latvijas izlases basketbolisti pārvērtēja savas spējas no tālās distances. Kopumā latviešiem ar precizitāti klājās labāk, kas ceturtdaļas vidū ļāva atrasties vadībā ar 30:19. Turpinājumā cīņa ritēja līdzīgi, Latvijas izlasei noturot 11 punktu pārsvaru. Otrā ceturtdaļa noslēdzās ar lieliski izspēlētu uzbrukumu uz Edgaru Kaufmani laukuma stūrī, kurš realizēja tālmetienu (40:28).

Trešās ceturtdaļas pirmajās minūtēs bulgāri turpināja spēlēt viens pret viens postā groza apakšā, bet lielākoties tas beidzās ar neprecīziem metieniem. Otrā laukuma galā latvieši spēlēja nedaudz rezultatīvāk. Pēc Blumberga trieciena grozā no augšas Latvijas izlases pārsvars pieauga līdz 20 punktiem (51:31). Bulgāri paņēma pārtraukumu, pēc kura Lačezars Dimitrovs trāpīja tālmetienu, bet otrā laukuma galā ar to pašu atbildēja Strautiņš. Ceturtdaļas otrajā pusē bulgāri uz brīdi sadeldēja deficītu līdz 16 punktiem. Edgars Kaufmanis turpinājumā bija rezultatīvs, ļaujot Latvijas izlasei būt vadībā pēc 30 spēlētām minūtēm ar 64:42.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā stafeti pārņēma Zotovs, gūstot pirmos piecus punktus Latvijas izlasei. Latvieši ne uz brīdi neatslāba aizsardzībā, nepieļaujot mājinieku atspēlēšanos. Latvija kopā veica 9:0 izrāvienu, graujot savus pretiniekus (73:42). Atlikušais laiks spēlē bija tikai formalitāte, Latvijas izlasei turpinot cīņu par atgriešanos A divīzijā. Spēle noslēdzās ar rezultātu 77:57.

Līdz ar to Latvijas U20 izlasei rīt priekšā cīņa pusfinālā, kurā plkst. 18:15 būs jāspēkojas ar Polijas un Čehijas spēles uzvarētāju.

Eiropas U20 čempionāts basketbolā vīriešiem B divīzijā, 1/4 fināls

Latvija - Bulgārija 77:57 (18:12, 22:13, 24:14, 13:15)

Latvija: Strautiņš 23 (11 ab), Kaufmanis 12, Blumbergs 10 (8 ab), Zoriks 8 (6 rp), Zotovs 7, Atelbauers 7, Liepiņš 4, Lācis 4 (6 ab), Seņkāns 2, Koltons, Putāns, Ozoliņš.
Bulgārija: Minčevs 10 (7 ab), Alipjevs 8 (8 ab), Vasovs 8, Sotirovs 7, L.Dimitrovs 6, K.Dimitrovs 5, Kotsevs 4, Krastanovs 4, Mitrovskis 3, Ļekovs 2, Antonovs, Ilijevs.