Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Trīs Latvijas pāri uzsāk cīņas EČ pludmales volejbolā

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš © fivb

Četrās Nīderlandes pilsētās – Hāgā, Roterdamā, Utrehtā un Apeldornā – svētdienas vakarā sāksies 26. Eiropas čempionāts pludmales volejbolā, kurā dalību ņems arī trīs Latvijas dueti. Mūsējiem pirmās cīņas Nīderlandes smiltīs jau pirmdien.

Pērnā gada Eiropas čempionāts risinājās mūsu pašu Majoru pludmalē Jūrmalā, kur vīriešu konkurencē triumfēja Itālijas duets Paolo Nikolai un Daniele Lupo, kas finālā ar 21:16 un 23:21 pārspēja Aleksandru Samoilovu un Jāni Šmēdiņu. Savukārt starp dāmām spēcīgākās izrādījās vācietes Nadja Glenzke un Jūlija Grosnere.

Arī šogad ierindā būs visi labākie Eiropas dueti. Mājniekiem gan ir nelielas bažas vai turnīrā varēs piedalīties pērnā gada pasaules čempionātā ceturto vietu ieguvušais Kristiāns Vārenhorsts, kurš tikko aizvadītajā Gštādes piecu zvaigžņu turnīrā iedzīvojās potītes savainojumā.

Varētu teikt, ka vīriešu konkurencē galvenie favorīti ir mājnieki Aleksandrs Brūvers un Roberts Mjūvsens, taču tikai viena iemesla dēļ - šis ir viņu mājas turnīrs. Tomēr izteikti vienu favorītu šajā čempionātā nav iespējams noteikt. Favorītu lokam noteikti pieskaitāmi arī pašreizējie pasaules ranga līderi - poļi Pjotrs Kantors un Bartošs Losjaks. Tāpat jāmin arī Norvēģijas pāris Anderss Mols un Kristiāns Sorums, kuri nupat triumfēja slavenajā Gštādes turnīrā. Kopumā ir vismaz astoņi līdz desmit dueti, kas pavisam reāli var cīnīties par Eiropas čempiona titulu.

Vīriešu turnīrā Latvija ir pārstāvēta ar divām vadošajām valsts komandām. Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš pirms šī čempionāta ir ļoti labā formā - no pēdējām 15 spēlēm ir uzvarētas 12. Viņi ir ļoti veiksmīgi aizvadījuši pēdējos divus četru zvaigžņu turnīrus, izcīnīdami uzvaru Portugāles pilsētā Espinju, kā arī trešo vietu Polijas galvaspilsētā Varšavā. Ne mazāk cerību uz medaļām ir arī Mārtiņam Pļaviņam ar Edgaru Toču (Gštādē aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam).

Sieviešu konkurencē favorītu loks ir nedaudz mazāks, turklāt pasaules rangā pirmās sešas vietas aizņem Brazīlijas, Kanādas un Austrālijas komandas. Toties ir pilnīgi skaidrs, ka šogad tiks kronētas jaunas Eiropas čempiones, jo pērnā gada uzvarētājas Glenzke un Grosnere turnīrā nepiedalās (Glenzke pārsteidzoši 22 gadu vecumā noslēdza sportistes karjeru, bet Grosnere vēl nav atradusi jaunu pārinieci). Visticamāk galveno favorītu nasta šajā čempionātā būs jānes vācietēm Šantelai Laborerei un Jūlijai Sūdei, kurām visaugstākā vieta gan Gštādes turnīrā, gan pasaules rangā no Eiropas komandām.

Čempionātā startēs arī Latvijas vadošais duets, ko sastāda Anastasija Kravčenoka un Tīna Graudiņa. Pēdējais turnīrs Gštādē meitenēm nebija izdevies, jo nācās piedzīvot zaudējumu jau kvalifikācijā, trīs setu mačā piekāpjoties Japānas otrajam spēcīgākajam pārim. Taču abos iepriekšējos turnīros (Espinju un Varšavā) izdevās sasniegt izslēgšanas spēles. Tādēļ no viņām var gaidīt gan pārsteigumu, gan sāpīgu neveiksmi.

Pati rīkotājvalsts šo notikumu uztver ļoti nopietni un cer, ka tas izdosies tikpat veiksmīgs kā 2015. gada pasaules čempionāts, kas arī norisinājās Nīderlandē. Interesanti, ka šī čempionāta direktors ir bijušais pludmales volejbolists Reinders Numerdors, kuram tieši Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs atņēma olimpisko bronzu (Numerdors spēlēja vienā pārī ar Ričardu Šuilu).

Visi grupas mači (ieskaitot izslēgšanas spēles līdz pusfinālam) norisināsies četrās dažādās arēnās, bet pusfināla un fināla mači ieplānoti Hāgas pludmales volejbola arēnā, kurā ir 3000 sēdvietu. Jāatzīmē, ka paralēli šim čempionātam Nīderlandē notiks arī vēl divi nedaudz mazāk nozīmīgi volejbola turnīri - pasaules čempionāts sēdvolejbolā un Eiropas U20 čempionāts ‘’lielajā’’ volejbolā.

Čempionāta atklāšanas mačs norisināsies jau šovakar, kur Itālijas duetam Marko Kaminati un Enriko Rosi pretim stāsies mājnieki Dirks Bēle un Stīvens van de Velde. Mača sākums pulksten 20:45 pēc Latvijas laika.

Latvijas komandu spēļu kalendārs

Komanda Pretinieks Laiks
Šmēdiņš/Samoilovs Harmss/Bergmans Pirmdien 18:30
Pļaviņš/Točs Berntsens/Mols Pirmdien 18:30
Graudiņa/Kravčenoka Lahti/Parkinena Otrdien 15:00
Šmēdiņš/Samoilovs Rumševičs/Kazdailis Otrdien 16:00
Graudiņa/Kravčenoka Bīneka/Šnaidere Trešdien 14:00
Graudiņa/Kravčenoka van Gestela/Veselinka Trešdien 18:30
Pļaviņš/Točs Dumeks/Berciks Trešdien 21:30
Šmēdiņš/Samoilovs Fijaleks/Brils Ceturtdien 14:00
Pļaviņš/Točs Stojanovskis/Veličko Ceturtdien 19:30

EČ grupas ar Latvijas komandu dalību

G grupa

Komanda Valsts Pasaules rangā
Gžegožs Fijaleks/Mihals Brils Polija 11
Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš Latvija 3
Arns Rumševičs/Luks Kazdailis Lietuva 30
Janniks Harmss/Filips Bergmans Vācija 51

F grupa

Komanda Valsts Pasaules rangā
Jans Dumeks/Vāclavs Berciks Čehija 65
Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs Latvija 5
Oļegs Stojanovskis/Igors Veličko Krievija 16
Matiass Berntsens/Hendriks Mols Norvēģija 44

D grupa

Komanda Valsts Pasaules rangā
Sofija van Gestela/Marlēsa Veselinka Nīderlande -
Viktrorija Bīneka/Izabella Šnaidere Vācija 12
Taru Lahti/Annīna Parkinena Somija 22
Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka Latvija 28