Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

U20 basketbola izlase grib atgriezties elitē. Vai izdosies?

Kristers Zoriks © fiba

Latvijas U20 vīriešu valstsvienība galvenā trenera Agra Galvanovska vadībā piektdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā sāks FIBA Eiropas čempionātu B divīzijā. Pirmajā spēlē pulksten 20:30 pretī stāsies Maķedonija, bet turnīra galvenais uzdevums - atgriezties A divīzijā.

Minimālais uzdevums - bronza

Pagājušogad, spēlējot bez virknes potenciālo līderu un pamata rotācijas spēlētāju, U20 izlase otro reizi 21 gada un 18 finālturnīru laikā palika bez uzvarām. Latvija piedzīvoja zaudējumus visās septiņās spēlēs un izkrita uz B divīziju. Tā sanācis, ka tajā jāspēlē vienai no talantīgākajām pēdējo gadu paaudzēm Latvijas basketbolā - 1998. gadā dzimušajiem spēlētājiem, kas pirms četriem gadiem pirmo reizi vēsturē Latvijai atnesa medaļas U16 čempionātā, izcīnot sudrabu.

Šis gan nav pirmais tāds gadījums Eiropas praksē. Piemēram, 1993. gadā dzimušo puišu Polijas izlase savulaik bija viena no labākajām savā vecuma grupā (2011. gadā U19 pasaules čempionātā 1992. gadā dzimušajiem spēlēja Polijas komanda, kurā bija tikai 1993. gadā dzimušie un jaunāki), taču, "pateicoties" gadu vecākās paaudzes sniegumam, arī savu U20 čempionātu bija spiesta aizvadīt B divīzijā.

Kamēr Latvijas U20 izlase 2013. gadā spēlēja Eiropas finālā, Tallinā pārpildītas arēnas priekšā kapitulējot Itālijas vienaudžiem, Polija svinēja uzvaru B divīzijā. 2018. gadā to pašu sagaidām no Latvijas U20 izlases. Minimālais uzdevums - atgriezties A divīzijā, maksimālais - izcīnīt B divīzijas zeltu. Lai atgrieztos starp elites komandām, pietiks arī ar sudraba un bronzas kaluma godalgām.

Bez Kuruca un Garozas, ar dažādu pieredzes bagāžu

Kā ierasts U20 čempionātos, komandās bieži nespēlē visi labākie attiecīgā gadagājuma spēlētāji, un arī Latvijas komanda šoreiz nav izņēmums. Skaļākais iztrūkums būs Rodions Kurucs, kurš bija apņēmies spēlēt, ja netiktu draftēts, taču Rodions tika izvēlēts NBA draftā - īstermiņā tas Latvijai nepalīdz, jo U20 jāiztiek bez līdera, bet ilgtermiņā Kuruca nonākšana NBA, protams, būs pret īstermiņa zaudējumu nesalīdzināmi milzīgs ieguvums. No U16 sudraba komandas pamata piecinieka nebūs arī centra Kārļa Garozas, kurš aizvadīja debijas sezonu NCAA, tomēr savainojuma dēļ šovasar spēlēt nevar.

Klāt ir cits NCAA pierakstos esošais - saspēles vadītājs Kristers Zoriks. Daudzsološais aizsargs pēc krustenisko saišu plīsuma izgāja sekmīgu atveseļošanās procesu, taču pagājušo sezonu izlaida, lai nezaudētu gadu un varētu pārstāvēt Seintmerijas universitātes komandu vēl nākamās četras sezonas. Lai gan Zoriks pievienojās komandai tikai īsi pirms gatavošanās noslēguma, viņa loma noteikti būs ievērojama komandas spēles veidošanā. Vēlāk kā citi gatavošanās posmam pievienojās arī cits NCAA debitējis spēlētājs - spēka uzbrucējs Roberts Blumbergs, kurš "Grand Canyon" universitātes komandas sastāvā debijas sezonā vidēji guva 5,2 punktus un izcīnīja trīs bumbas. Jūrmalas sieviešu komandas basketbolistes Sanitas Dzintarnieces vecākais dēls Māris Koltons audzis Austrālijā, bet nu pārstāv NCAA otrās divīzijas skolu Dienvidrietumu Baptistu universitāti. Nozīmīgu lomu gan savā universitātes komandā Koltons pagaidām nav ieguvis.

Sagatavošanās posmu iztraucēja arī Artūra Strautiņa savainojums, kas liedza uzbrucējam piedalīties visās pārbaudes spēlēs. Strautiņš, kuram ir līgums ar "Capo d'Orlando" vienību un kurš pagājušajā sezonā spēlēja arī FIBA Čempionu līgā, sezonas vidū tika izīrēts A2 jeb Itālijas otrās līgas komandai "Orzinuovi", kur bija stabils pamata piecinieka spēlētājs. Strautiņam ir spēkā līgums ar Kapo arī uz nākamo sezonu, tiesa, komanda šosezon izkrita un nākamsezon spēlēs A2. Lai gan A2 komandā drīkst būt tikai divi ārzemnieki, uz latvieti tas neattiecas, jo Strautiņam ir Itālijas basketbola pilsonība. Aizsargs Edgars Kaufmanis sezonu pavadījis ASV vidusskolu basketbolā, Nikolajs Zotovs VEF sastāvā spēlējis VTB līgā, trīs spēlētājiem ir LBL pieredze, trīs spēlējuši LBL2 turnīrā.

Gatavošanās ciklā kopš jūnija vidus komanda aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Zaudēts Ukrainai, Lietuvai, divreiz Krievijai un reizi Gruzijai, divreiz uzvarēta Igaunija un vienu reizi pieveikta Gruzija. Tiesa, nevienā no spelēm izlase nebija labākajā sastāvā. "Astoņas pārbaudes spēles bija pietiekami, lai katrs varētu pierādīt spēju palīdzēt komandai. Nevaram lepoties ar vareniem centra spēlētājiem, tāpēc centīsimies izmantot kustīga, mobila sastāva priekšrocības. Pašatdeve un gribēšana būs augstākajā līmenī, pārbaudes maču laikā uzlabojās spēļu organizācija gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ceru, ka sastāva rotāciju neietekmēs savainojumi. Mērķis ir skaidrs - jāatgriežas A divīzijā," basket.lv sacīja komandas galvenais treneris Agris Galvanovskis.

Maķedoniešiem pārsvarā pieredze vietējā čempionātā

Pirmā Latvijas pretiniece šovakar būs Maķedonija, kas pirms gada izcīnīja četras uzvaras, piedzīvoja trīs zaudējumus un ierindojās 13. vietā B divīzijā. No pagājušā gada sastāva ierindā ir trīs spēlētāji, divi spēlētāji pārstāv "Rabotnički", kas šopavasar pārtrauca Skopjes MZT dominanci vietējā čempionātā un izcīnīja titulu. Gan aizsargs Damjans Krstevskis, gan uzbrucējs Viktors Efremovskis vidēji spēlēja 10-15 minūtes vietējā līgā.

No uz Eiropas skatuves zināmās Skopjes komandas izlasē iekļuvis tikai viens spēlētājs - 207 centimetrus garais centrs Leonīds Todorovskis, kuram gan mazs spēles laiks un tikai vietējā čempionātā (Adrijas līgā tā arī neizgāja laukumā nevienā mačā). Kopumā astoņi spēlētāji pārstāv Maķedonijas augstākās līgas klubus, divi talantu slīpē katrs savā komandā Serbijas galvaspilsētā Belgradā, bet vēl divi "Vardar" rindās triumfēja Maķedonijas pēc spēka otrajā līgā.

atvijas spēļu grafiks

Datums Laiks Fāze Spēle Rez.
13.07. 20:30 A grupa Latvija - Maķedonija
14.07. 20:30 A grupa Beļģija - Latvija
15.07. 18:15 A grupa Latvija - Azerbaidžāna
17.07. 13:45 A grupa Baltkrievija - Latvija

Eiropas U20 čempionāts, B divīzija: Sofija

A grupa B grupa C grupa D grupa
Azerbaidžāna Albānija Luksemburga Kosova
Latvija Slovēnija Krievija Somija
Beļģija Slovākija Ungārija Polija
Baltkrievija Igaunija Čehija Gruzija
Maķedonija Bulgārija Nīderlande Portugāle
Moldova Armēnija