Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Ventspils futbolisti Eiropas līgu sāk ar graujošu uzvaru

© fk ventspils

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmajā spēlē FK "Ventspils" ar rezultātu 5:0 sakāva Albānijas vienību "Luftetari". Visu piecu vārtu gūšanā tiešs nopelns bija "Ventspils" bombardierim Adelekem Akinjemi.

"Ventspils" šo spēli aizvadīja ar astoņiem leģionāriem, no vietējiem spēlētājiem laukumā laižot tikai vārtsargu Maksimu Uvarenko, komandas kapteini Ritvaru Ruginu un jauniegūto aizsargu Vitāliju Jagodinski. Tikmēr "Luftetari" komandas rindās devās četri leģionāri, pārējai komandai sastāvot no albāņu spēlētājiem.

Pirmajās minūtēs nedaudz pārsteidzoši bumbu vairāk kontrolēja viesu komanda, tomēr neko bīstamu albāņiem izveidot neizdevās, kamēr ventspilnieku ātrā spēle pēc bumbas iegūšanas tieši radīja daudz labākas vārtu gūšanas iespējas. Ritot mača septītajai minūtei Adeleke Akinjemi, pēc reida pa labo flangu, ielauzās pretinieku soda laukumā, kur nigēriešu futbolists tika notriekts no kājām. Uz Albanijas komandas vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru pats Adeleke arī devās izpildīt. Uzbrucējs raidīja sitienu vārtu labajā stūrī, atklājot spēles rezultātu - 1:0. Vēl neilgs brīdis bija nepieciešams lai ventspilnieki dubultotu savu pārsvaru. Pēc "Luftetari" aizraušanās uzbrukumā, "Ventspils" pārtvēra bumbu un devās pretuzbrukumā trīs uzbrucēji pret diviem aizsargiem. Tosins Ajegūns ar piespēli uz priekšu izvirzīja uzbrukuma smailē reaktīvo Adeleki, kura sitiens lidoja garām vārtsargam Bukovkim, sasniedzot rezultātu 2:0.

Ar diviem gūtiem vārtiem Adelekem nebija gana un nigērietis aktīvi devās pēc trešā vārtu guvuma. Spēles 24. minūtē pēc soda sitiena Adeleke ar galvu raidīja bumbu vārtos un nokārtojas "hat-trick" tādējādi sasniedzot jau 3:0. Uzreiz pēc trešo vārtu ielaišanas "Luftetari" noorganizēja ātru pretuzbrukumu, bet, par laimi Maksimam Uvarenko, bumba paripoja nedaudz garām vārtu stabam un rezultāts nemainījās.

Desmit minūtes līdz pirmā puslaika beigām vēlreiz soda laukuma labajā malā tika apgāzts Adeleke, tādējādi otro reizi uz vārtiem tiekot nozīmētai pendelei. Adeleke, kurš jau bija sakrājis "hat-trick", bumbu uzticēja savam tautietim Tosinam, kurš nepievīla, raidot 11 metru soda sitienu vārtu kreisajā stūrī. Tādējādi Tosins panāca rezultātu 4:0. Pirms pirmā puslaika beigām "Ventspils" aizskrēja vēl vienā rātajā uzbrukumā. Tosins ar asu piespēli no kreisās malas atrada vārtu priekšā reaktīvo otru nigērieti, kurš pārsita bumbu vārtsargam. Līdz ar to Adeleke izcēlās ar saviem ceturtajiem vārtiem un pārtraukumā komandas nosūtīja pie rezultāta 5:0.

Otrajā spēlēs pusē "Luftetari" spēlētājiem vārījās asinis un bieži vien "Ventspils" futbolisti tika notriekti no kājām ar cīņas sporta paņēmieniem. Vairākkārt šādās situācijās uz zālāja attapās Ritvars Rugins. Redzmākie spēlētāji dzēltenzilajiem arī otrā puslaika sākumā bija abi Nigērijas futbolisti, tomēr līdz vārtu guvumam nonākt neizdevās.

Spēles 68. minūtē bumba pabija ventspilnieku vārtos, bet pirms sitiena ar galvu Škurtajs ar rokā atgrūda "Ventspils" aizsargu Medžitu Neziri, kas lika spēles soģim svilpt un Albānijas komandas vārtu guvumu neieskaitīt.Neilgu brīdi vēlāk Škurtajs vēlreiz sita ar galvu, šoriez trāpot pa vārtu pārliktni. Bumba atleca pret "Ventspils" aizsargu un lidoja jau vārtos, bet Abduls Mamahs uz vārtu līnijas paspēja atsist bumbu. Vēlreiz "Ventspili" 72. minūtē glāba Ņikita Koļesovs, kurš bija palicis pēdējais komanda glābējs, kad neveiksmīgi cīņā par bumbu iesaistījās Uvarenko.

Otrā puslaika otrajā daļā ventspilnieki bija pamatīgi nomierinājušies un īpaši uz priekšu neskrēja, tādējādi vārtu gūšanas situācijas neradot. Pamatīgu vētru uz Albānijas komandas soliņa izsauca situācija pie "Ventspils" vārtiem. Buma jau lidoja kurzemnieku vārtos, bet Ņikita Koļesovs lēcienā spēja apturēt bumbu uz vārtu līnijas. Albāņi uzskatīja ka bumba vārtu līniju ir šķēsojusi, bet vārti netika skaitītu, tādējādi "Luftetari" paliekot uz nullītes. Tādējādi spēle noslēdzās ar graujošu "Ventspils" uzvaru 5:0.

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 1. kārta

Ventspils - Luftetari 5:0 (5:0)
Vārti: Adeleke 8' (11m), 12', 24', 43' Tosins 37' (11m)
Brīdinājumi: Jagodinskis - Mirosvaļevs, Janičičs
Ventspils: Uvarenko, Mamahs, Eliu, Jagodinskis, Neziri, Mandžgaladze, Alfa, Rugins (Tālbergs 89'), Adeleke, Pavlovs (Koļesovs 63'), Tosins
Luftetari: Bukovskis, Ličajs, Rapa, Janičičs, Džeksons, Silverio, Ramadanī (Rapo 82'), Aleksī, Mirosavļevs (Jmerajs 63'), Vučajs, Bregū, Škurtajs
Galvenais tiesnesis: Vasilis Dimitris (Kipra)