Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Andersons atspēlējas un ceturtdaļfinālā uzvar pašu Federeru

© scanpix.ee

Rodžers Federers trešdien pārtrauca vairākas garas sērijas Vimbldonas turnīrā, pirmoreiz piecos mačos šokējoši zaudējot Kevinam Andersonam – 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6, 11:13. Federers 3. setā neizmantoja mačbumbu un vēlāk piedzīvoja karjeras piekto zaudējumu no 2-0 pārsvara setos.

Federers 1. setā uzvarēja nieka 26 minūšu laikā, ar servi zaudēja tikai vienā izspēlē! Sākot ar 2. setu, Federeram neklausīja "forehand" sitiens, kā rezultātā Andersons tika atpakaļ mačā pret tenisistu, kuram pirms šodienas bija zaudējis visos astoņos setos, nevienā no tiem pat nespējot nopelnīt taibreiku.

Andersonam ļoti veiksmīgs bija 2. seta otrais geims, kurā viņš trīs reizes labi uzbruka Federera servēm un divus no četriem punktiem ieguva ar laimīgiem trāpījumiem uz līnijām. Andersons tā ieguva tikai trešo breiku piecos mačos pret Federeru un tūlīt bija vadībā ar 3:0. Federers atspēlējās piektajā geimā, kad Andersons bija bezspēcīgs garajās izspēlēs ar otro servi. Andersons sestajā geimā, iesitot tīklā ar "forehand", nerealizēja lielisku breika iespēju, un Federers tūlīt panāca izlīdzinājumu 3:3.

Vēl viens neprecīzs "forehand" Andersonam bija taibreikā pie rezultāta 2:0, kad viņš nespēja iegūt divu minibreiku pārsvaru. Federers no 0:2 uzvarēja piecās izspēlēs pēc kārtas, bet vēlāk bija vadībā ar 6:3 jeb trim setbumbām. Federeru atkal iegāza "forehand", divreiz pēc kārtas savas serves izspēlēs izsitot autā. Trešā setbumba šveicietim bija uzņemšanā, un šoreiz viņš trāpīja ar sitienu no labās puses, piespiežot Andersonu izsist autā.

3. setā breikbumbu nebija līdz 10. geimam, kad Federers pie 5:4 uzņemšanā ieguva breikbumbu, kas bija mačbumbas vērtībā. Andersons pirmās serves izspēlē izgāja pie tīklā, un Federeram radās iespēja ar diagonālo "backhand" apvedošo sitienu. Viņš pa bumbiņu trāpīja ar raketes rāmi. Nākamajā geimā pie 5:5 Federeru atkal iegāza "forehand", kas deva Andersonam divas breikbumbas, un viņš realizēja otro, ar "backhand" sitienu pa līniju uzbrūkot Federera otrajai servei.

Kad Andersons pie rezultāta 6:5 servēja par uzvaru setā, Federers ar agresīvu uzņemšanu ieguva trīskāršo breikbumbu, tūlīt visas iespējas ignorējot. Federers divas breikbumbas izniekoja ar kārtējām "forehand" neprecizitātēm, bet vienu (vidējo) nospēlēja pārāk pasīvi, tiekot sodīts. Federeram noteikti bija jāizmanto pēdējā breikbumba, kad no savas laukuma puses vidus bija tik vien jāizdara, kā jāpabeidz izspēle ar diagonālo "forehand". Viņš uzsita pārāk vāji, un Andersons atsita bumbiņu, Federers pēc tam iesita tīklā. Federers ar vēl vienu "forehand" kļūdu deva Andersonam setbumbu, Kevins ieservēja spēcīgo pirmo servi.

Federers sitienu no ērtās puses nespēja noregulēt arī 4. setā, kad tika nobreikots septītajā geimā. Federers trīs reizes neprecīzi uzsita ar "forehand", un Andersons izvirzījās vadībā ar 4:3, drīz tiekot līdz izšķirošā seta spēlēšanai. Kad Andersons pie rezultāta 5:4 servēja par uzvaru setā, Federers atspēlēja setbumbu un ieguva breikbumbu. Andersons trāpīja spēcīgo diagonālo "backhand". Neatvairāma serve deva Kevinam otro setbumbu, setu pabeidzot ar precīzu "forehand" raidījumu.

Pēdējā setā bija tikai divas breikbumbas. Pirmo astotajā geimā ieguva Federers. Andersonu izglāba viņa spēcīgā serve. Federers turpinājumā divos geimos uzņemšanā neizmantoja pusiespējas - viņš no 6:5, 0:30 divreiz pēc kārtas iesita tīklā, nespējot iegūt vēl vienu mačbumbu. Aiznākamajā geimā Federers vēlreiz bija divu punktu attālumā no uzvaras - 7:6, 15:30, šoreiz viņu iegāza ne tikai precizitāte, bet arī sitienu izvēle.

Federers salūza 23. geimā. Viņš pēc diviem autiem precīzi uzsita ar "backhand" pa līniju, bet pēc tam pie 30:30 trāpīja savu pirmo dubultkļūdu mačā, dodot Andersonam breikbumbu. Kevins laukuma vidū atsita Federera otro servi, Rodžers bumbiņu ietrieca tīklā. Izvirzījies vadībā ar 12:11, Andersons viegli izservēja maču.

Federeram tas bija karjeras otrais garākais piecu setu mačs, piekāpjoties tikai 2009. gada Vimbldonas finālam, kur ar 16:14 uzvarēts Endijs Rodiks. Tikmēr Andersonam jauns rekords. Viņa iepriekšējais garākais piektais sets bija 2012. gadā "French Open" 1. kārtā pret Rui Mašadu (11:9).

Federers bija uzvarējis pēdējos sešos piecu setu mačos, tagad viņam bilance 30-21. Tikmēr Andersons bija zaudējis trijos pēc kārtas, kā arī četros no pēdējiem pieciem "maratonu" mačiem. Andersonam piecu setu dueļos tagad 11-10 bilance.

Federers šodienas mačā ieradās ar 32 pēc kārtas uzvarētu setu sēriju Vimbldonas kortos. Zaudējot 3. setā, viņš izvairījās no vairāk nekā 10 gadus veca, pašam piederoša rekorda pārspēšanas, otro reizi apstājoties pie 34 setiem. Federers pirmoreiz tā izcēlās no 2005. gada turnīra 3. kārtas līdz 2006. gada finālam.

Šodienas mačā pārtrūka vēl viena iespaidīga Federera sērija. Viņš 2. seta otrajā geimā tika nobreikots, savas serves geimā Vimbldonā zaudējot pirmoreiz kopš pagājušā gada pusfināla 1. seta mačā pret Tomāšu Berdihu. Rodžers kopš tā laika uzvarēja 85 serves geimos pēc kārtas, nespējot aizsniegties līdz Pīta Samprasa rekordam. Viņš Vimbldonā nesalaužams bijis 118 serves geimos pēc kārtas 2000. un 2001. gadā.