Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Skujiņš kļūst par Tour de France posma Kalna karali

© scanpix.ee

Riteņbraucējs Toms Skujiņš no "Trek - Segafredo" komandas trešdien piedalījās prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" piektā posma centrālajā atrāvienā, kļūtu par līderi Kalnu karaļa ieskaitē.

Skujiņš gan finišā nebija starp vadošajiem sportistiem, jo tika noķerts 12 kilometrus pirms finiša.

Latvijas sportisti pie līderu krekliņiem "Tour de France" nebija tikuši kopš Pjotra Ugrjumova laikiem deviņdesmito gadu sākumā.

Sacīkstē, kurā bija jāveic 204,5 kilometri ar vairākiem kalnu kāpumiem, ļoti ātri noformējās septiņu sportistu atrāviens un bija skaidrs, ka tam ir labas cerības aizbraukt līdz finišam, jo atrāvušies bija vairāki bija laba līmeņa sportisti. Tomēr šie labie sportisti arī nozīmēja, ka ļoti tālu bēgļus nelaida un lielāku pārsvaru par četrām ar pusi minūtēm viņi neieguva.

Tuvojoties pirmajam kalnu starpfinišam, no partneriem atrāvās pieredzējušais Silvēns Šavanels ("Direct Énergie"), kurš priekšgalā aizbrauca arī līdz otrajam starpfinišam. Tomēr tobrīd jau bija aktivizējies Skujiņš, kurš devās pakaļ Šavanelam, turklāt viņam spēja sekot vien "Cofidis" braucējs Nikolā Edē un Šavenela komandas biedrs Žiljēns Kalmežāns.

Pēc noķeršanas Šavanels atgriezās peletonā, bet Skujiņš tikmēr uzvarēja trešajā kalnu starpfinišā. Lai arī sākotnēji viņš atrāvās vienīgā palikušā konkurenta no Kalmežāna, pēc starpfiniša izvēlējās viņu nedaudz pagaidīt. Uzvarot vēl vienā starpfinišā, Skujiņam pavērtos iespējas arī kļūt par kalnu karaļa krekla ieguvēju, kas Latvijas sportistiem “Tour de France” nebija izdevies kopš Pjotra Ugrjumova laikiem deviņdesmito gadu sākumā. Franču sportists cieši sekoja Skujiņam, tomēr latvietis atkārtoti apliecināja, ka ir ātrāks un droši uzvarēja vēl vienā kalnu starpfinišā.

Līdz ar to Skujiņam, cīnoties par kalnu karaļa titulu, bija vienāds punktu skaits ar Šavenelu, tomēr līdera kreklu nodrošināja latvietis, jo uzvarēja pēdējā starpfinišā. Kad līdz finišam bija atlikuši 12 kilometrus, abus līderus Skujiņu un Kalmežānu panāca peletons.

Beigās finišu pirmā sasniedza lielā grupa, kurā triumfēja titulētais slovāks Peters Sagans ("BORA - hansgrohe"). Viņš šajā velobraucienā jau divreiz uzvarējis, divreiz bijis otrais, bet vēl vienā etapā notika komandu brauciens. Aiz Sagana otrais palika itālis Sonijs Kolbrelli ("Bahrain Merida"), kamēr trešo vietu guva beļģis Filips Žilbērs ("Quick-Step Floors").