Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Francija vai Beļģija? Kura kļūs par pirmo finālisti?

© scanpix.ee

Pasaules kausa pirmajā pusfināla spēlē šovakar, plkst. 21:00 "Krestovsky" stadionā Sanktpēterburgā tiksies Francijas un Beļģijas izlašu futbolisti. Francija līdz šim Pasaules kausa finālā spēlējusi divas reizes, bet Beļģijai šī būs iespēja pirmoreiz sasniegt finālu.

Abas komandas Krievijā ieradās ar augstiem mērķiem, kas bija būvēti uz spēlētāju talanta. Atšķirībām no vairākām citām talantīgām komandām Francija un Beļģija ir sasniegusi pusfinālu. Francijas izlase grupu turnīrā izcīnīja divas minimālas uzvaras pār Austrāliju (2:1) un Peru (1:0), bet pēdējā spēlē nospēlēja 0:0 ar Dāniju. Astotdaļfinālā francūži rezultatīvā mačā pārspēja Argentīnu (4:3), bet ceturtdaļfinālā gana pārliecinoši tika galā ar sīksto Urugvaju (2:0).

Beļģijas valstsvienība grupu turnīra pirmajās spēlēs pārskrēja pāri Panamai (3:0) un Tunisijai (5:2), bet pēdējā mačā ar 1:0 pieveica Angliju, tādējādi nonākot relatīvi spēcīgākajā zarā. Astotdaļfinālā beļģi nonāca iedzinējos ar 0:2 pret Japānu, tomēr pēdējo 35 minūšu laikā guva trīs vārtus un izrāva uzvaru, bet ceturtdaļfinālā sarkanie velni jau pirmajā puslaikā ielika drošus pamatus uzvarai pār Brazīliju (2:1).

Francijas valstsvienībai pēc izlaistā ceturtdaļfināla mača pusfinālā atkal varēs palīdzēt pussargs Blēzs Matudī. Tikmēr Beļģijai būs jāiztiek bez malējā aizsarga Tomā Menjē. Francijas komandā pa trim vārtu guvumiem ir Kiliana Mbapē un Atuāna Grīzmana kontā. Beļģijai četrus vārtus guvis Romelu Lukaku, tomēr kopumā ar rezultatīviem sitieniem izcēlušies jau deviņi futbolisti, kas ir labākais rādītājs šajā turnīrā. Piecās spēlēs beļģi iesituši 14 vārtus, kas ir labākais rādītājs kopš 2002. gada, kad brazīlieši līdz pusfinālam bija guvuši jau 15 vārtus.

Interesanti, ka Francijas valstsvienība pastāvēšanas vēsturē visbiežāk tikusies tieši ar Beļģijas izlasi (74 reizes: beļģiem - 30 uzvaras, frančiem - 24). Taču Pasaules kausa finālturnīros abas komandas tikušās tikai divas reizes. Pēdējā no tām bija 1986. gadā spēlē par trešo vietu, kad francūži uzvarēja papildlaikā ar 4:2. Minētais finālturnīrs Meksikā beļģiem bija visu laiku veiksmīgākais, jo pirmo reizi izdevās iekļūt pusfinālā. Tikmēr Francijai šī vakara pusfināls būs jau sestais Pasaules kausa finālturnīru vēsturē. Pirmie trīs pusfināli (1958, 1982, 1986) nebija sekmīgi, bet pēdējās divās reizēs (1998, 2006) izdevies uzvarēt.

Ja neskaita pēcspēles sitienu sērijas, tad Francija no pēdējām 13 izslēgšanas spēlēm Pasaules kausa finālturnīros zaudējusi tikai vienā - pirms četriem gadiem ceturtdaļfinālā pret Vāciju (0:1). Beļģija līdz šim zaudējusi abos pusfinālos lielajos turnīros - 1986. gadā Pasaules kausā Argentīnai (0:2) un 1972. gada Eiropas čempionātā Rietumvācijai (1:2). Beļģi spēlēja 1980. gada Eiropas čempionāta finālā (atkal zaudēja Rietumvācijai), taču finālā viņi bija iekļuvuši pēc grupu turnīra rezultātiem. Bet, runājot par tagadni, jāpiebilst, ka Beļģija nav zaudējusi jau 24 spēlēs pēc kārtas (19 uzvaras, pieci neizšķirti), turklāt pēdējās septiņās izcīnītas uzvaras.

Pirmo pusfināla spēli tiesās urugvajietis Andress Kunja, kurš šajā finālturnīrā jau vadījis spēles starp Franciju un Austrāliju, kā arī Spāniju un Irānu.

Francijas izlases iespējamais sākumsastāvs:

Igo Loriss - Lukass Ernandess, Samuels Imtitī, Rafaels Varāns, Benžamēns Pavārs - Ngolo Kantē, Pols Pogbā - Blēzs Matuidī, Antuāns Grīzmans, Kilians Mbapē - Olivjē Žirū.

Francijas izlases iespējamais sākumsastāvs:

Tibo Kurtuā - Jans Vertongens, Vensāns Kompanī, Tomass Vermālens, Tobijs Alderveirelds - Janniks Karrasko, Aksels Vitsels, Kevins De Breine, Nasers Šadlī - Edens Azārs, Romelu Lukaku.