Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Urugvaja pret Franciju, Brazīlija pret Beļģiju. Kurš iekļūs pusfinālā?

© scanpix.ee

Šovakar Pasaules kausā tiks noskaidrots pirmais pusfināla pāris. Pirmajā ceturtdaļfinālā Ņižņijnovgorodā plkst. 17:00 pēc Latvijas laika savā starpā tiksies Francija un Urugvaja, bet četras stundas vēlāk Kazaņā sāksies cīņa starp Brazīliju un Beļģiju.

Lai arī pirmā pāra favorīte būs Eiropas vicečempione Francija, tās pretiniece Urugvaja šajā finālturnīrā visās četrās spēlēs uzvarējusi pamatlaikā. Grupu turnīrā urugvajieši apspēlēja Ēģipti (1:0), Saūda Arābiju (1:0) un Krieviju (3:0), savukārt astotdaļfinālā tika galā arī ar Eiropas čempioni Portugāli (2:1). Tikmēr Francija turnīru sāka ar minimālām uzvarām pār Austrāliju (2:1) un Peru (1:0), tad, atpūtinot virkni līderu, izspēlēja sev derīgu bezvārtu neizšķirtu pret Dāniju, bet astotdaļfinālā rezultatīvā duelī tomēr nepaklupa pret Argentīnu (4:3).

Urugvaja tiek uzskatīta par izlašu ekvivalentu Madrides "Atletico", par ko daudz pirms spēles runājis arī franču uzbrucējs Antuāns Grīzmans, kuram šovakar būs jāstājas pretī "Atletico" centra aizsargu duetam (Djego Godinam un Hosē Marijam Himenesam). Ja frančiem varētu būt viena no jaudīgākajām priekšējām līnijām pasaulē, Urugvaja lepojas ar grūti uzlaužamu aizsardzību, par kuras sīkstumu Francijas futbols lieliski ir pārliecinājies daudzu gadu gaitā.

Septiņu savstarpējo spēļu laikā Francija izcīnījusi tikai vienu uzvaru un vārtus Urugvajai nav iesitusi jau piecos mačos pēc kārtas - četri bezvārtu neizšķirti un pirms četriem gadiem zaudējums pārbaudes spēlē ar 0:1, kas arī bijusi pēdējā tikšanās reize. Pasaules kausos izlases viena pret otru spēlējušas trīs reizes, un visas no tām bijušas grupu turnīrā - 2:1 Urugvajas labā 1966. gadā un bezvārtu neizšķirti 2002. un 2010. gadā. Kas vieno šos trīs čempionātus? Tajos visos Francija grupā palika pēdējā vietā.

Urugvajai ceturtdaļfinālā gan, visticamāk, būs ļoti nopietns zaudējums - tās rezultatīvākais spēlētājs Edinsons Kavani (desmit vārti kvalifikācijā, trīs finālturnīrā) muskuļa sastiepuma dēļ visdrīzāk nebūs spējīgs iziet pamatsastāvā, un lielas šaubas ir arī par atrašanos uz rezervistu soliņa. Ja PSG uzbrucējs nevarēs spēlēt, viņu acīmredzot aizvietos Kristians Stuani, kurš aizvadīja teicamu sezonu Spānijā, "Girona" rindās gūstot 21 vārtus. Tikmēr Francijai diskvalifikācijas dēļ nebūs pussarga Blēza Matuidī, kurš uzbrukuma pastiprināšanas nolūkos gan tāpat, ļoti iespējams, būtu atstāts malā. Galvenais kandidāts uz viņa vietu ir Korentēns Toliso, tāpat tiekot izskatītas Nabila Fekira un Tomā Lemāra kandidatūras.

Iespējamie sākumsastāvi
Urugvaja: Muslera - Laksalts, Godins, Himeness, Kaseress - Vesino, Torreira, Nandess - Bentankurs - Stuani, Svaress
Francija: Loriss - Ernandess, Imtitī, Varāns, Pavārs - Pogbā, Kantē, Toliso - Grīzmans, Žirū, Mbape

Bez Urugvajas otra no divām komandām, kas šajā finālturnīrā svinējusi četras uzvaras pamatlaikā, ir Beļģija. Pēc itin pārliecinoša grupu turnīra - 3:0 pār Panamu, 5:2 pār Tunisiju un 1:0, spēlējot ar otrajiem sastāviem, pār Angliju - Beļģija astotdaļfinālā pamatīgi mocījās ar Japānu, otrajā puslaikā atspēlējot divus vārtus un kompensācijas laikā izraujot laimīgu uzvaru ar 3:2. Kamēr Beļģija nav zaudējusi 23 spēlēs pēc kārtas (18-5-0, vārti 76:19), pēdējo neveiksmi ciešot 2016. gada septembrī pret Spāniju (0:2), ar labu sēriju var palepoties arī Brazīlija. Dienvidamerikāņi 2017. gada jūnijā ar 0:1 piekāpās Argentīnai, bet kopš tās reizes 15 spēlēs izcīnījuši 11 uzvaras un četrreiz spēlējuši neizšķirti (vārti 29:3).

Deviņu spēļu laikā Brazīlija ielaidusi tikai vienus vārtus - Pasaules kausa pirmajā mačā pret Šveici (1:1). Pēcāk sekojušas trīs uzvaras ar 2:0 - pret Kostariku, Serbiju un astotdaļfinālā arī pret Meksiku. Pret meksikāņiem palīdzēt nevarēja kreisās malas aizsargs Marselu, kurš savainojuma dēļ tika nomainīts jau desmitajā minūtē pret serbiem, taču galvenais treneris Tite sacīja, ka šovakar viņš būs gatavs atgriezties sākumsastāvā. Toties diskvalifikācijas dēļ nebūs balsta pussarga Kazemiru, kuru aizvietos četrās spēlēs uz maiņu izgājušais Fernandinju. Pamatsastāvā lielākās šaubas ir par centra uzbrucēja pozīciju - vārtus arvien neguvušā Gabriela Žezusa pozīcijas turpina ļodzīties, un viņu varētu aizstāt Robertu Firmīnu.

Beļģijai veselības problēmu nav, un gaidāms, ka galvenais treneris Roberto Martiness turpinās iztikt bez pārsteigumiem. Neskaitot spēli pret Angliju, desmit futbolisti sākuši visus pārējos mačus, un vienīgā izmaiņa ir aizsardzības centrā. Pret Japānu beidzot pamatsastāvā izgāja Vensāns Kompanī, kurš līdz tam bija vien devies uz maiņu pret Angliju, bet rezervē tika nostums Dedriks Bojata. Brazīlija un Beļģija savā starpā tikušās četras reizes. Pirmajā duelī uzvarēja beļģi, bet pārējos trīs - brazīlieši. Iepriekšējā savstarpējā spēle bija 2002. gada Pasaules kausa astotdaļfinālā, kad brazīlieši uzvarēja ar 2:0.

Iespējamie sākumsastāvi
Brazīlija: Alisons - Marselu, Miranda, Silva, Fāgners - Koutinju, Fernandinju, Paulinju - Neimārs, Žezuss, Viljans
Beļģija: Kurtuā - Vertongens, Kompanī, Alderveirelds - Karrasko, Vitsels, De Breine, Menjē - E. Azārs, Lukaku, Mertenss