Latvijas izlasei Kijevā pārliecinošs revanšs

© scanpix.ee

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas grupu turnīra posmu ar pārliecinošu uzvaru noslēdza Latvijas valstsvienība, izbraukumā ar rezultātu 93:71 sakaujot Ukrainas basketbolistus. Mača rezultatīvākais spēlētājs ar 26 gūtiem punktiem bija Jānis Strēlnieks.

Starta piecinieki
Ukraina: Džeters, Gladirs, Konijevs, Zaicevs, Kravcovs
Latvija: Strēlnieks, Ate, Siliņš, Šmits, Meiers

Spēles pirmajos uzbrukumos Latvijas valstsvienība groza apakšā meklēja Mārtiņu Meieru, centram savas iespējas izmantojot ar mainīgām sekmēm. Vadību Latvijas valstsvienība pārņēma pēc Ojāra Siliņa trejača, uzbrucējam mirkli vēlāk gūstot arī divus punktus ar ierāvienu groza apakšā - rezultāts 7:3. Pirmās ceturtdaļas vidū Jānis Strēlnieks ar divu punktu metienu sasniedza deviņu punktu pārsvaru viesu komandai. Mača turpinājumā divas reizes pēc kārtas ukraiņu uzbrucējam Igoram Zaicevam groza apakšā izdevās apspēlēt uz maiņu spēlē nākušo Dāvi Bertānu. Laukumā esot otrajam pieciniekam, cieta Arņa Vecvagara trenētās komandas aizsardzības kvalitāte, ļaujot ukraiņiem vairākkārt iegūt otrās uzbrukumu iespējas un samazināt atstatumu. Skanot pirmo desmit minūšu noslēguma signālam, spēles tablo liecināja par 16:12 Latvijas izlases vadību.

Otrās desmitminūtes ievadā mājinieki sadeldēja starpību līdz viena metiena tiesai, bet Strēlnieks ar piespēli atrada Rihardu Lomažu, kurš ar stūra trejaci palielināja latviešu pārsvaru. Trenera Vecvagara padotajiem arī otrajā ceturtdaļā grūtības sagādāja cīņa par bumbām pie sava groza, ļaujot Serhijam Gladiram ar peilaboto metienu pietuvot mājiniekus līdz viena punkta starpībai. Rezultāts pēc nospēlētām četrām minūtēm otrajā ceturksnī 22:21. Ceturtdaļas vidū Pū Džeters panāca izlīdzinājumu spēlē, bet Strēlnieks nekavējoties atbildēja ar precīzu metienu no trīs punktu zonas. Divas minūtes līdz puslaika noslēgumam Bertāns ātrajā pārejā izšķīrās par trīs punktu metienu, kas Latvijas valstsvienībai panāca septiņu punktu vadību. Noslēdzoties cīņas pirmajai pusei viesu vienība atradās priekšā ar rezultātu 41:34.

Otro puslaiku uz pozitīvas nots izdevās iesākt Latvijas valstsvienībai, pēc nospēlētām divām ar pusi minūtēm Rolandam Šmitam ar trejaci sasniedzot +14, kas divu spēļu summā abām komandām deva neizšķirtu savstarpējo gūto un zaudēto punktu attiecību. Sasniegt sev vajadzīgo pārsvaru Arņa Vecvagara padotajiem izdevās trešās ceturtdaļas ceturtajā minūtē, kad Strēlnieks realizēja divus soda metienus un panāca 57:41. Latvijas valstsvienībai pārsvaru izdevās audzēt arī trešā perioda turpinājumā, vairākkārt precīzi uzbrūkot komandas jaunākajam spēlētājam Lomažam, kurš pēc nospēlētas pusstundas bija realizējis visus savus metienus, individuāli sakrājot 11 punktus. Pirms pēdējām desmit minūtēm rezultāts bija 73:52.

Arī spēles noslēdzošo daļu ar izcilu precizitāti metienos turpināja Lomažs, trāpot vēl divus metienus. Ceturtajā ceturtdaļā Latvijas izlases rotācijas ietekmēja piezīmju norma, jo mačs priekšlaicīgi noslēdzās Anžejam Pasečņikam, bet pa četrām piezīmēm bija Mārtiņam Meieram un Artim Atem. Ceturtās ceturtdaļas vidū Lomažs aizmeta garām savu pirmo metienu, līdz tam tiekot pie 16 punktiem. Vjačeslavs Bobrovs ar individuāliem centieniem mēģināja sadeldēt rezultāta starpību, lai uzvarētu vismaz divu spēļu summā. Vairākkārt Bobrovs trieca grozā "gaisiņus", tomēr latviešu atbilde sekoja ar Strēlnieka un Bertāna tālmetieniem, nokārtojot visus jautājumus par spēles iznākumu. Mača beigu rezultāts bija 93:71, kas divu spēļu summā dod Latvijas komandai priekšrocību pār ukraiņiem.

Ukraina un Latvija 71:93 (12:16, 22:25, 18:32, 19:20)

Ukraina: Kravcovs 15, Bobrovs 12, Džeters 11, Gladirs 8, Ļipovijs 7, Lukašovs 5, Zaicevs 5, Koņevs 4, Pustovojs 4;

Latvija: Strēlnieks 26, Meiers 16, Lomažs 16, Dāvis Bertāns 13, Šmits 8, Siliņš 8, Peiners 4, Pasečņiks 2.

Latvija 6 4 2 477:452 10

Ukraina 6 3 3 440:460 9

Turcija 5 3 2 360:337 8

Zviedrija 5 1 4 346:383 6

Svarīgākais