Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Vai favorītes Spānija un Horvātija pierādīs savu statusu?

© scanpix.ee

Šovakar Pasaules kausa izcīņā futbolā, kas turpinās dažādās Krievijas pilsētās, norisināsies vēl divas astotdaļfināla spēles: 17:00 viena no galvenajām favorītēm Spānija tiksies ar mājinieci Krieviju, bet 21:00 pārliecinošu sniegumu demonstrējusī Horvātija eksaminēs Dāniju.

Favorīti, kas līdz galam vēl nav pārliecinājuši

Vakar tika noskaidrotas pirmās ceturtdaļfinālistes. Vispirms Francija septiņu vārtu mačā (4:3) iznīcināja kārtējo Lionela Mesi sapni par nozīmīga titula izcīnīšanu ar savu Argentīnas izlasi. Vakara mačā ceļojums pa Krieviju beidzās arī otrai lielākajai superzvaigznei pasaules futbolā un, iespējams, šī brīža labākajam planētas futbolistam Krištianu Ronaldu, kura pārstāvētā Portugāle ar 1:2 atzina Urugvajas pārākumu.

Šodien uz brīnumiem cerēs mājinieki krievi, kam pretī stāsies vieni no galvenajiem turnīra favorītiem spāņi. Krievija spēlēja A grupā, sagraujot Saūda Arābiju (5:0), ļoti pārliecinoši uzveicot arī Ēģipti (3:1), bet cīņā par pirmo vietu grupā bez ierunām zaudējot Urugvajai (0:3).

Spānijai, kas tikai pāris dienas pirms Pasaules kausa sākšanās nomainīja galveno treneri, B grupas turnīrs sākās ar rezultatīvu neizšķirtu pret Portugāli (3:3), sekoja minimāls panākums pār Irānu (1:0), bet grupas pēdējā mačā vēlreiz neizšķirts - šoreiz pret Maroku (2:2), turklāt no zaudējuma izglābās tikai kompensācijas laikā.

Krievijai nāksies iztikt bez “Zenit” aizsarga Igora Smoļņikova, kuram diskvalifikācija pēc sarkanās kartītes saņemšanas mačā pret urugvajiešiem. Plānots, ka Smoļņikova vietā spēli sāks naturalizētais brazīlietis Mariu Fernandess. Aleksandram Golovinam, Fjodoram Smolovam un Jurijam Gazinskim, tāpat kā spāņu pussargam Serhio Busketsam jāuzmanās - nākamā dzeltenā kartīte nozīmēs vienas spēles diskvalifikāciju.

“Kopš šī brīža spēļu likme ir uz dzīvību un nāvi, nevar spēlēt neizšķirti - vai nu uzvari vai brauc mājās. Domāju, ka šīs spēles būs citādākas un mums izdosies atgūt savu labāko formu,” drošs par to, ka grupu turnīrā demonstrēto nepārliecinošo sniegumu izdosies padarīt par pārliecinošu, bija spāņu aizsargs Dani Karvahals.

“Spānija spēlē mums skaidri saprotamu futbolu. Risinājumus pret to atrast ir grūti, bet mēs centīsimies,” no pastarītes pozīcijām gaidāmo maču komentēja krievu galvenais treneris Staņislavs Čerčesovs. “Iepriekš esam spēlējuši pret [Spānijas iepriekšējā galvenā trenera] Hulena Lopetegi vadīto komandu, bet tagad varam redzēt izmaiņas. Neieslīgšu detaļās, bet komanda tagad spēlē citādāk.”

Krievija 20 gadu laikā nekad nav uzveikusi Spāniju, zaudējot četrās cīņās un divreiz spēlējot neizšķirti. Salīdzinoši svaigā atmiņā palikusi pēdējā tikšanās reize, kas arī bija rezultatīvākā abu komandu savstarpējo spēļu vēsturē. Pagājušā gada novembra vidū Sanktpēterburgā nenoturēja vadību ar 2:0, un spēle noslēdzās neizšķirti - 3:3. Divus vārtus krievu labā tovakar guva Smolovs, savukārt spāņiem divi vārti Serhio Ramosa kontā.

Cik tālu tiks visu laiku labākā Horvātijas izlase?

Vakara cīņā šodien D grupas uzvarētāja Horvātija Ņižņijnovgorodā tiksies ar C grupas vicelīderi Dāniju. Horvāti turnīra pirmo kārtu pārvarēja droši un pārliecinoši - 2:0 pret Nigēriju, 3:0 pret Argentīnu un 2:1 pret Islandi. Dāņi savukārt sāka ar zaudējumu Peru (0:1), bet tad spēlēja neizšķirti gan pret Austrāliju (1:1), gan grupas uzvarētāju Franciju (0:0).

Pēdējo reizi kāda lielā turnīra (Pasaules kauss, Eiropas čempionāts) izslēgšanas turnīrā Horvātija uzvaru izcīnīja pirms 20 gadiem - 1998. gada Pasaules kausā vispirms astotdaļfinālā pieveicot Rumāniju (1:0), bet ceturtdaļfinālā apspēlējot Vāciju (3:0). Vēlāk horvāti zaudēja mājiniecei Francijai pusfinālā (0:3), taču cīņā par bronzu pieveica Nīderlandi (2:1), izcīnot visu laiku labāko sasniegumu vēsturē.

Šogad horvātiem ir visas iespējas atkārtot vismaz to pašu - tiek runāts, ka šī ir visu laiku labākā Horvātijas valstsvienība, un šādus apgalvojumus līdzšinējā turnīrā parādītais sniegums tikai pastiprina. “Zinām, ka 1998. gada komanda bija izcila, viņi vienmēr būs mūsu elki, viņi parādīja īsto ceļu katrai nākamajai Horvātijas paaudzei,” priekšteču sasniegto novērtēja šī brīža komandas pussargs Ivans Rakitičs.

Pēdējā grupas spēlē pret Islandi horvāti izmantoja iespēju atpūtināt lielāko daļu pamata sastāva spēlētāju, bet šovakar sagaidāms, ka visi būs atpakaļ ierindā. Dānijai, izcietis viena mača diskvalifikāciju, ierindā atgriezīsies uzbrucējs Jusufs Poulsens. Pastāv bažas par pieredzējušā pussarga Viljama Kvista spēlēšanu - futbolists pirmajā spēlē pret Peru salauza divas ribas.

“Zinām, ka neizskatāmies pēc bīstamākajiem pretiniekiem, kam stāties pretī. Netaisāmies zaudēt ar 0:5 tāpēc, ka spēlējam atklātu futbolu. Tomēr cilvēkiem nevajadzētu arī pierast pie tādas mūsu spēles, kāda bija pret Franciju (0:0),” dāņu pussargs Tomass Dileinijs nepiekrīt, ka Dānijas vienīgās izredzes ir spēlēt no aizsardzības. “Tā spēlējam reti, un mačā pret Horvātiju jau būs pavisam cita aina.”