Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Halepa beidzot uzvar Parīzē

© scanpix.ee

WTA ranga līdere Simona Halepa ar trešo mēģinājumu uzvarēja "French Open" finālā, kur bija iedzinējos ar setu un breiku mačā pret Slounu Stīvensu (WTA 10.), tomēr spējot lauzt cīņas gaitu – 3:6, 6:4, 6:1.

Mača 1. setā bija tikai divas breikbumbas, un abos gadījumos punktu ieguva Stīvensa. Viņa ceturtajā geimā pie 30:30 uzbruka Halepas otrajai servei, iegūstot savu pirmo breikbumbu. Stīvensa ar diagonālajiem sitieniem izdzenāja Simonu, kura izspēli pabeidza ar sitieniem tīklā.

Halepai vienīgā breika iespēja setā radās pēdējā geimā, kad Stīvensa servēja par uzvaru setā. Simonai nepiespiestā kļūda, iesitot tīklā ar diagonālo "backhand". Stīvensa pēc tam ar pirmo servi ieguva setbumbu, kuras izspēlē no kreisās puses uzsita pa diagonāli, sarežģījot Halepas atbildi. Rumānijas tenisistes mēģinājums sist gar pretējo sānu līniju beidzās ar autu.

Halepa 2. seta pirmajā geimā atspēlēja trīs breikbumbas, bet pēc tam nespēja tikt klāt Stīvensas "dropšotam". Stīvensa ar ceturto mēģinājumu geimā noorganizēja breiku, kad tika klāt sarežģītai bumbiņai un to pārmeta pāri Simonai, kura no neērtas pozīcijas izpildīja "smešu" un bumbiņu raidīja autā.

Stīvensa otrajā geimā atspēlējās no 0:30 un drīz panāca seta un 2:0 pārsvaru, bet piektajā geimā 0:30 deficīts nebija likvidējams. Simona šoreiz ieguva breikbumbas (trīs pēc kārtas), un Stīvensa padevās jau pirmajai. Slouna "sausā" zaudēto geimu pabeidza ar sitienu autā.

Stīvensas spēlē tobrīd bija iestājies vājuma brīdis. Viņas līdz šim dzelžainā aizsardzība sestajā geimā izlaida vairākus Halepas "forehand" uzbrukumus, un Simona ieguva vēl vienu breikbumbu. Stīvensa otrajā sitienā pēc serves sasteidza "forehand" uzbrukumu, bumbiņu ietriecot tīklā. Halepa no 0:2 bija tikusi priekšā ar 4:2.

Halepai neizdevās pagarināt pēc kārtas uzvarēto geimu sēriju, ar ļoti neprecīzu uzstāšanos septītajā geimā ļaujot Stīvensai atgriezties setā. Halepa servi zaudēja "sausā", pretiniecei breiku sekmējot ar trim sitieniem tīklā un autā. Simonai disciplīnas problēmas uzbrukumā bija arī astotajā geimā, pēc kura rezultāts kļuva neizšķirts - 4:4.

Halepa pēc tam noturēja servi, bet Stīvensa ar to pašu atbildēt nespēja, kas nozīmēja 3. seta spēlēšanu. Servējot pie 4:5, Slouna trīs reizes ar "forehand" izsita autā, un Halepa ieguva setbumbu. Stīvensa atkal breikbumbas izspēlē nospēlēja sev neraksturīgi nepacietīgi un agresīvi uzbruka uzreiz pēc tam, kad Halepa atsita servi, un izcēlās ar ceturto autu šajā geimā.

Stīvensa tobrīd salūza, nespējot saņemties izšķirošajam setam. Tas sākās ar divām Halepas "forehand" kļūdām, bet Stīvensa situāciju neizmantoja, no 0:30 nedabūjot breikbumbas. Savukārt otrajā geimā spēle ar "forehand" iegāza ASV tenisisti, kura nokļuva iedzinējos ar breiku. Ja pirmajos divos setos bija vērojams Halepas uzbrukuma teniss pret Stīvensas aizsardzību, tad pēdējā setā abas bija mainītās lomās. Iedzinējos nokļuvusī "US Open" čempione tagad vairāk diktēja spēli, bet Halepa nodemonstrēja savas aizsardzības tenisa dotības. Stīvensa goda geimu ieguva pie rezultāta 0:5.

Halepai šodien bija trešais "French Open" fināls un ceturtais "Grand Slam" fināls, beidzot spējot gūt pirmo uzvaru. Viņa 2014. gadā Parīzē zaudēja Marijai Šarapovai un 2017. gadā piekāpās Aļonai Ostapenko, bet trešo zaudēto "major" finālu nospēlēja šogad janvārī Austrālijā, kur atzina Karolīnas Vozņacki pārākumu. Triumfējot Parīzē, Halepa kļuva par Rumānijas otro "Grand Slam" čempioni. Pirmā ir 1978. gada "French Open" čempione Virdžīnija Ruziči.

Stīvensa Halepai zaudēja piekto reizi pēc kārtas un pēc šodienas neveiksmes savstarpējos rēķinos viņai nepatīkama aina ar 2-6 bilanci. Stīvensa šodien pirmoreiz (6-1) zaudēja WTA līmeņa finālā. Slouna ar Parīzē nopelnītajiem reitinga punktiem nopelnīja jaunu rekordu rangā, kur pēc divām dienām pakāpsies uz 4. vietu un kļūs par ASV pirmo raketi, apsteidzot Venusu Viljamsu.