Zidāns pamet Real

© scanpix.ee

Francijas futbola speciālists Zinedins Zidāns pēc nesen izcīnītā trešā UEFA Čempionu līgas titula pēc kārtas ceturtdien īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja par atkāpšanos no Spānijas karaliskā kluba Madrides "Real" galvenā trenera amata.

Zidāns, kurš tieši Madrides "Real" noslēdza savu izcilo spēlētāja karjeru, 2016. gada sākumā kļuva par kluba galveno treneri, ieņemot atbrīvotā Rafaela Benitesa vietu. Zidāns noslēdza līgumu uz divām ar pusi sezonām, līdz ar to tas ir spēkā vēl arī uz nākamo sezonu. Tomēr Zidāns darba ciklu Madridē beigs ātrāk, jo šodien pavēstīja par atkāpšanos no sava amata.

Par Zidāna iespējamo aiziešanu no "Real" dažādas neapstiprinātas runas klīda jau ilgu laiku, un šajā sezonā tās sekmēja kluba standartiem neatbilstošais sniegums Spānijas čempionātā. Tur "Real" palika vien trešajā vietā un cīņā par titulu, ko izcīnīja principiālākā konkurente "Barcelona", īsti nespēja iesaistīties. Trīs piegājienos Zidāns spēja aizvest "Real" līdz titulam Spānijā tikai reizi.

"Esmu pieņēmis lēmumu neturpināt darbu kā Madrides "Real" treneris. Zinu, ka šis ir dīvains brīdis [šādam lēmumam], taču uzskatu, ka tā būs visiem vislabāk. Komandai pēc trīs gadiem [manā vadībā] ir nepieciešamas pārmaiņas," preses konferencē sacīja Zidāns. Kluba prezidents Florentino Peress savukārt atzina, ka šāds trenera lēmums bijis negaidīts.

Zidāna vadībā Madrides superklubs izcīnīja vienu Spānijas čempiontitulu (2017), vienu Spānijas superkausu (2017), divus UEFA Superkausus (2016, 2017), divus FIFA Pasaules kausus klubiem (2016, 2017), kā arī trīsreiz triumfēja UEFA Čempionu līgā (2016, 2017, 2018). Zidāns kļuva par pirmo treneri vēsturē, kurš Čempionu līgā uzvarējis trīs sezonas pēc kārtas un par trešo treneri, kurš Čempionu līgā vispār spējis uzvarēt trīs reizes (iepriekš to paveikuši Bobs Peislijs ar "Liverpool" un Karlo Ančeloti ar "Milan" un "Real").

Pēc spēlētāja karjeras Zidāns kļuva par "Real" pirmās komandas konsultantu, vēlāk ieņēma kluba sporta direktora amatu, bet no 2013. gada veica asistenta pienākumus Karlo Ančeloti, kur kā asistents pirmo reizi baudīja Čempionu līgas uzvarētāja laurus 2014. gada pavasarī. No 2014. gada vasaras līdz 2016. gada janvārim, kad kļuva par "Real" galveno treneri, Zidāns strādāja par treneri rezerves komandā.

Svarīgākais