Trešo gadu pēc kārtas - Madrides Real

© scanpix.ee

Sestdien UEFA Čempionu līgas finālā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā Garets Beils pāris minūtes pēc nākšanas laukumā uz maiņu, nodemonstrējot izcilu meistarību, guva Madrides "Real" uzvaras vārtus cīņā pret "Liverpool", bet vēlāk pievienoja vēl vienus - 3:1. "Real" izcīnīja trešo čempiontitulu pēc kārtas šajā turnīrā.

Jau no spēles pirmajām minūtēm "Liverpool" metās uzbrukumos un pirmajās 15 spēles minūtēs bija izteikti aktīvāka, tomēr šo aktivitāti tā arī neizdevās pārvērst vārtu guvumos. Arī pēc tam angļi turpināja būt jūtami bīstamāki, un 23. minūtē kārtējā "Liverpool" uzbrukumā pēc Trenta Aleksandra Arnolda sitiena no labās puses soda laukumā "Real" vienību no vārtu zaudējuma glāba vārtsargs Keilors Navass.

Liverpūles spiediens mazinājās pēc tam, kad savainojuma dēļ komandai nācās palikt bez sava līdera. Sākotnēji Mohameds Salāhs pēc sadursmes ar Serhio Ramosu centās turpināt spēli, taču ilgtermiņā to nespēja. Pusstundu pēc mača sākuma ēģiptiešu superzvaigznei asarām acīs nācās atstāt laukumu, viņa vietā cīņā iesaistoties Ādams Lallana. Tā nebija vienīgā izmaiņa sastāvos jau pirmajā puslaikā, jo tikai dažas minūtes vēlāk savainojums liedza turpināt spēli arī Madrides aizsargam Dani Karvahalam, kura vietā laukumā nāca Načo. Pirmais puslaiks beidzās bez vārtu guvumiem.

Pašā otrā puslaika sākumā "Real" neizmantoja izcilu iespēju atklāt rezultātu. Rikošeta rezultātā bumba nonāca līdz Isko. "Liverpool" vārtsargs Loriss Kariuss jau bija atstājis vārtus, un Isko sita pāri vārtsargam, bet bumba atsitās pret vārtu pārliktni. Ilgi gan līdz pirmajiem vārtiem vairs nebija jāgaida, un tie sanāca vieniem traģiski, otriem - kuriozi. Proti, pēc sitiena no centra Kariuss viegli tvēra bumbu, bet, mēģinot to ar roku piespēlēt komandas biedram, trāpīja pa Karīma Benzemā kāju, un bumba lidoja vārtos - 1:0 "Real" labā. Pagāja vien piecas minūtes, un rezultāts tika izlīdzināts. Pēc stūra sitiena no metriem desmit pa vārtiem sita Dejans Lovrēns, bet pie pašiem vārtiem kāju pielika Sadio Manē. Bumba lidoja vārtu tīklā, un rezultāts atkal bija līdzsvarā - 1:1.

Jau 61. minūtē Zinedins Zidāns izvēlējās veikt savu otro spēlētāju maiņu, Isko vietā laukumā sūtot Garetu Beilu. Tikai pāris minūtes pēc nākšanas laukumā Beils trenera uzticību attaisnoja, turklāt izcilā veidā. Pēc Marselu piespēles ar kreiso kāju šķērītē no vārtu priekšas sita bumbu vārtos, otro reizi mačā izvirzot vadībā "Real" - 2:1.

70. minūtē "Liverpool" norībināja vārtu stabu - Manē pa zemi sita pa kreiso vārtu stabu. 74. minūtē Krištianu Ronaldu izgāja viens pret vienu, taču Endrū Robertsons no sāniem izklupienā atbruņoja portugāļu superzvaigzni. 83. minūtē Beils ar izcilu tālsitienu guva savus otros un komandas trešos vārtus. Jāteic, jau otro reizi ārkārtīgi rupji kļūdījās "Liverpool" vārtsargs Kariuss, un rezultāts kļuva jau 3:1 Madrides labā.

Jau nākamajā uzbrukumā Beils devās pēc saviem trešajiem vārtiem, bet precīzi nospēlēja aizsardzība, atbruņojot velsiešu zvaigzni jau soda laukumā. Lielos vilcienos mača liktenis jau bija izšķirts, komandas vēl centās izmainīt beigu rezultātu, taču bez panākumiem. Kompensācijas laika izskaņā Ronaldu nonāca labā situācijā, lai apspēlētu aizsargu un izdarītu sitienu, taču laukumā izskrēja kāds līdzjutējs un epizodi pabeigt nevarēja. Uzreiz pēc tam tiesnesis arī signalizēja par spēles beigām, un Madrides "Real" trešo gadu pēc kārtas izcīnīja prestižāko klubu trofeju pasaulē - 3:1.

UEFA Čempionu līgas fināls 2018

Real Madrid - Liverpool 3:1 (0:0)
Vārti: Benzemā 51', Beils 64' 83' - Manē 55'
Brīdinājumi: Manē 82'
Real: Navass, Marselu, Ramoss, Varāns, Karvahals (Načo 37'), Kross, Kasemiru, Modričs, Isko (Beils 61'), Ronaldu, Benzemā (Asensio 89').
Liverpool: Kariuss, Aleksandrs-Arnolds, Lovrēns, van Deiks, Robertsons, Milners (Džans 83'), Hendersons, Veinaldums, Salāhs (Lallana 31'), Firminu, Manē.

Pēdējo desmit gadu fināli

Gads Vieta Uzvarētāja Fināliste Rez
2018 Kijeva Real Madrid Liverpool 3:1
2017. Kārdifa Real Madrid Juventus 4:1
2016. Milāna Real Madrid Atletico 1:1; 5:3 pen.
2015. Berlīne Barcelona Juventus 3:1
2014. Lisabona Real Madrid Atletico 4:1 pag.
2013. Londona Bayern Borussia D 2:1
2012. Minhene Chelsea Bayern 1:1; 4:3 pen.
2011. Londona Barcelona Man. United 3:1
2010. Madride Inter Bayern 2:0
2009. Roma Barcelona Man. United 2:0
2008. Maskava Man. United Chelsea 1:1; 6:5 pen.

Svarīgākais