Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Krievi cīnās, bet Kanāda uzvar un spēlēs pusfinālā

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā hokejā pusfinālā iekļuvusi Kanādas izlase, kas ar 5:4 papildlaikā pieveica Krieviju. Uzvaras vārtus guva Zemgus Girgensona komandas biedrs Raiens O`Railijs. Krievijas izlase mača gaitā atspēlējās trīs reizes, bet Konora Makdeivida trīs rezultatīvo piespēļu dēļ būs spiesta palikt ārpus PČ pusfināla pirmoreiz kopš 2013. gada.

Gan Krievijas, gan Kanādas izlases grupu turnīrā izcīnīja pa piecām uzvarām, turklāt ar teju vienādu gūto un ielaisto vārtu skaitu (attiecīgi 32:10 un 32:12) taču apstākļu sakritība tās tāpat saveda vienā pārī jau ceturtdaļfinālā. Krievijas izlase šajā mačā nolēma vārtos sūtīt savu nomināli otro vārtsargu Iļju Šestjorkinu, kurš grupu turnīrā bija spēlējis mazāk nekā Vasīlijs Košečkins, taču bija spējis palikt sausā un šajā turnīrā vēl nevienus vārtus neielaist.

Pirmajā periodā Kanādas uzbruka daudz vairāk, taču to palīdzēja darīt arī divi Krievijas vairākumi, un kanādieši izmantoja jau pirmo, izvirzoties vadībā piektajā minūtē. Konors Makdeivids uzreiz pēc ieiešanas zonā atstāja ripu pa metienam Koltonam Pareiko, kurš ar tālu metienu pārspēja Šestjorkinu.

Otrajā periodā Krievija spēlēja aktīvāk, taču to atkal iegāza noraidījums. Kanādas vairākuma brigāde vēlreiz bija uzdevumu augstumos. Pēc visai vienkāršas, bet ātras saspēles Šestjorkinu pārspēja Raiens Ņūdžents-Hopkinss, otros rezultativitātes punktus šajā mačā nopelnot Makdeividam un Pareiko.

Taču krieviem vajadzēja tikai minūti, lai vienus vārtus atgūtu. Jau visa turnīra garumā Kanādas vārtsargs Dārsijs Kempers nebija rādījis pārliecinošu spēli un arī šoreiz viņš nospēlēja neveiksmīgi izgājienā, tiekot galā ar pirmo metienu, bet pēc tam „Avangard” uzbrucējs Iļja Mikejevs jau iemeta gandrīz tukšos vārtos. Krievi līdz perioda beigām panāca arī neizšķirtu, kad Jevgeņijs Dadonovs ar piespēli no aizvārtes izkārtoja vārtu guvumu Barabanovam.

Trešajā periodā abu komandu vārtsargi joprojām nebija savu uzdevumu augstumos. Šestjorkins starp kājsargiem ielaida Kaila Turisa mesto ripu, Kempers nenoreaģēja uz Zaiceva metienu no asa leņķa (ripu gan pielaboja vārtu priekšā esošais Andronovs), Šestjorkins atbildēja ar no ķērājcimda izkritušu ripu, ko vārtos uzreiz iemeta Dibuā, bet 55. minūtē Kempers neatvairīja Aņisimova vienkāršu metienu no asa leņķa. Tas viss saglabāja spēlē līdzsvaru, pamatlaika beigas sagaidot ar neizšķirtu 4:4.

Papildlaikā Kanāda tika pie vairākuma, turklāt ilgāku spēlēja arī aizturētā soda laikā, bet īstajā vairākumā spēles likteni izšķīra Bufalo "Sabres" uzbrucējs Raiens O`Railijs, pieliekot nūju vārtu priekšā pēc teicamas Makdeivida piespēles.

Kanāda pusfinālā spēlēs pret Šveices un Somijas izlašu dueļa uzvarētāju, kurš taps skaidrs šovakar. Kanādas izlases pusfinālu sasniegusi ceturto gadu pēc kārtas, turklāt finālā spēlējusi visos trīs iepriekšējos turnīros. Savukārt Krievijas izlase ārpus pusfināla palikusi pirmoreiz kopš 2013. gada, un visos iepriekšējos turnīros Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadībā Krievijas izlase bija pratusi tikt pie medaļām, bet jaunajam galvenajam trenerim Iļja Vorobjovam, kurš šos pienākumus uzņēmās tikai neilgi pirms PČ sākuma, tas nav izdevies.

Krievija - Kanāda 4:5 (0:1, 2:1, 2:2, 0:1)

Vārti: 4:45 Paraiko (Makdeivids, Eberle) (vair.) 0:1, 31:51 Ņūdžents-Hopkinss (Makdeivids, Paraiko) 0:2, 32:53 Mikejevs (Aņisimovs, Zaicevs) 1:2, 37:32 Barabanovs (Dadonovs) 2:2, 47:11 Turiss (Švarcs) 2:3, 48:44 Andronovs (Zaicevs, Sošņikovs) 3:3, 52:36 Dibuā (Džosts) 3:4, 54:34 Aņisimovs (Grigorenko, Zaicevs) 4:4, 64:57 O`Railijs (Makdeivids, Ekblads) 4:5
Metieni: 30:41
Soda minūtes: 8:2
Vārtsargi: Iļja Šestjorkins - Dārsijs Kempers