Ostapenko sasniedz finālu prestižajā turnīrā Maiami

© SIPA USA/Scanpix

Pasaules piektā rakete Aļona Ostapenko ceturtdienas vakarā Maiami ar 7:6(1), 6:3 pieveica ranga 93. vietā esošo ASV tenisisti Danielu Kolinsu, kura ar setbumbu neizservēja pirmo setu, un iekļuva "Premier Mandatory" turnīra finālā. Ostapenko sestdien sacentīsies ar citu pagājušā gada "Grand Slam" čempioni, Ņujorkā uzvarējušo amerikānieti Slounu Stīvensu.

Gan pretinieces agresīvās spēles, gan savu kļūdu dēļ Ostapenko 1. setā serves geimos problēmu netrūka. Kolinsai vismaz viena breikbumba bija pirmajos trīs geimos pie Ostapenko serves. Aļona pirmajā geimā uzvarēja no 15:40, kopumā atspēlējot trīs breikbumbas, turklāt visas novērstas ar otro servi. Kolinsa pirmajā gadījumā bumbiņu pēc serves atsita tīklā, bet pārējās divas breikbumbas Aļona atspēlēja ar "backhand" sitieniem pa līniju. Vēl divas breikbumbas atspēlētas trešajā geimā, pēc kura pabeigšanas kortā bija pavadītas jau 20 minūtes.

Atspēlējusi piecas breikbumbas, Ostapenko izmantoja jau savu pirmo iespēju, kad ceturtajā geimā izcēlās ar "sauso" breiku. Viņa divreiz piespieda pretinieci iesist tīklā, vienu punktu saņēma ar Kolinsas autu un pēc tam pie 0:40 punktu geimam pielika ar "forehand" sitienu pa līniju - 3:1. Breiku nostiprināt neizdevās, jo Kolinsai arī trešajā uzņemšanas geimā bija breikbumba. Amerikānietei ar sesto mēģinājumu beidzot izdevās izmantot breika iespēju. Spēcīga pirmās serves atsišana noveda pie Ostapenko kļūdas. Uzvara pēc tam sestajā geimā ar savu servi Kolinsai ļāva panākt izlīdzinājumu 3:3.

Aļonas ceturtā servēšanas reize bija pirmā, kad Kolinsai nebija breikbumbu. Ostapenko devītajā geimā pat izcēlās ar "sauso" geimu. Uz brīdi uzlabotā spēle savas serves geimos sakrita ar posmu, kad uzņemšanā bija Aļonai neraksturīga pieticība - trīs geimi pēc kārtas bez lielas pretinieces apdraudēšanas.

Savukārt 11. geimā Aļona ar savu servi palika tukšā. Divreiz ar "backhand" iesists tīklā, pēc tam Kolinsai divi spēcīgi serves atsitieni, kā rezultātā ASV tenisiste tika pie iespējas servēt par uzvaru setā. Viņa no 0:30 tika līdz setbumbai, kuras izspēlē darbojās sasteigti un bumbiņu ietrieca tīklā no kreisās puses. Aļona tūlīt ieguva breikbumbu ar iespēju uzbrukt otrajai servei un sita pārāk spēcīgi, satricinot tīklu. Ostapenko pēc tam nospēlēja divas mierīgas un garas izspēles pēc kārtas, abas pabeidzot ar neatvairāmiem "forehand" uzbrukumiem un tādā veidā noorganizējot taibreika spēlēšanu.

Nupat setbumbu neizmantojusī Kolinsa vēl nebija nomierinājusies pēc lielās neveiksmes un nospēlēja ļoti nesakarīgu taibreiku, kas Ostapenko sākās ar 4-0 izrāvienu. Trīs no četriem punktiem iegūti ar pretinieces neprecīziem "forehand" uzbrukumiem. Ostapenko taibreikā vienīgo punktu zaudēja ar otro servi. Kad pie 5:1 bumbiņa pēc Latvijas tenisistes skāra tīklu un Kolinsai neaizsniedzami nokrita viņas laukuma pusē, Ostapenko ieguva piecas setbumbas pēc kārtas. Realizēta jau pirmā, ar eisu pieliekot punktu precīzi vienu stundu ilgušajam setam. Ostapenko šogad Maiami uzvarējusi visos piecos taibreikos.

Ostapenko saglabāja mieru, kamēr Kolinsai nosvērtības un precizitātes trūka arī 2. seta pirmajā geimā. Tas sākās ar Danielas dubultkļūdu un beidzās ar Ostapenko breiku, kas noformēts ar "forehand" sitienu gar labo līniju. Ostapenko viegli nostiprināja breiku, esot vadībā ar setu un 2:0.

Kolinsa arvien pārāk bieži darbojās sasteigti, tādam tenisam uzkrītoši regulāri viņas izpildījumā esot pēc 1. seta neizservēšanas. Tikmēr Ostapenko uz Kolinsas fona izskatījās kā pieredzējusi veterāne. Lai arī Kolinsa ir gandrīz četrus gadu vecāka, Aļonai daudz lielāka pieredze WTA turnīros - Ostapenko 11. reizi spēlēja pusfinālā, kamēr vēlu profesionālo karjeru sākušajai divkārtējai NCAA čempionei Kolinsai piektajā turnīrā bija tikai 13. mačs un pirmais pusfināls.

Aļonai piektajā geimā bija lieliska iespēja nodrošināt jau divu breiku pārsvaru, kad viņa ieguva divas breikbumbas (15:40). Ostapenko ļoti spēcīgi atsita pretinieces servi, un Kolinsa ar lielām grūtībām spēja bumbiņu dabūt pāri tīklam, kur Aļona kļūdījās ar "volley" sitienu, bumbiņu izgriežot autā. Otro breikbumbu Kolinsa atspēlēja, trāpot lielisku pirmo servi.

Ostapenko pēc tādām neveiksmēm nereti zaudē savā nākamajā serves geimā, bet šoreiz tas nenotika, un viņa tuvojās finālam - 4:2. Ostapenko par uzvaru mačā nebija jāservē, jo viņa devītajā geimā izcēlās ar vēl vienu breiku. Kolinsa mačbumbas izspēlē spēcīgi uzbruka, bet izgājiens pie tīkla cieta neveiksmi, jo Ostapenko izcēlās ar apvedošo sitienu.

Sports

Latvijas bobslejisti un skeletonisti turpina sagatavošanās posmu pirms gaidāmās sezonas. Šobrīd treniņnometne rit Rīgā, jaunuzceltajā vieglatlētikas manēžā "Daugava", kur tapusi bezledus starta estakāde ledus trašu sporta veidu pārstāvjiem. Šodien "Daugavas" vieglatlētikas manēžā bobslejisti un skeletonisti bija sarīkojuši estakādes svinīgo atklāšanu un atvērto treniņu, lai pirms ikgadējās pirmssezonas preses konferences sarīkotu mediju tikšanos ar sportistiem un treneriem.