Ostapenko sasniedz Maiami "Premier" astotdaļfinālu

© EPA/Scanpix

Pirmoreiz Maiami "Premier Mandatory" sērijas turnīra 4. kārtā jeb astotdaļfinālā iekļuva Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko (WTA 5.), kura savā otrajā mačā Floridā ar 6:2, 7:6(2) apspēlēja Brazīlijas pirmo numuru Beatrizu Hadadu Maju (WTA 64.).

Mačs sākās ar trīs breiku sēriju, divreiz izceļoties Latvijas tenisistei, kura spēcīgi spēlēja uzņemšanā un dominēja ļoti izteikti, bet savā pirmajā serves geimā zaudēja divu iemeslu dēļ - daži sasteigti uzbrukumi, un Hadada Maja izmantoja iespējas uzbrukt otrajai servei.

Ostapenko pēc neveiksmīgā pirmā serves geima seta turpinājumā ar savu servi zaudēja tikai divās izspēlēs, no kurām viena beidzās ar Latvijas tenisistes dubultkļūdu. Savukārt pašai setā izdevās trīs breiki, no kuriem trešais notika Brazīlijas tenisistes paviršības dēļ.

Hadadai Majai septītajā geimā bija 40:30 pārsvars un iespēja geimu pabeigt ar "smešu", tādā veidā rezultātā pievelkot līdz 3:4, taču viņa nospēlēja vieglprātīgi, un Ostapenko aizsniedzās līdz bumbiņai, vēlāk izspēli pabeidzot ar neatvairāmu "forehand" sitienu pa labo līniju.

Brazīlietei pēc tam milzīga dubultkļūda (bumbiņa piezemējās tuvu gala līnijai). Tūlīt sekoja breikbumbas izspēle, kurā Ostapenko ar spēcīgu sitienu dziļumā piespieda pretinieci kļūdīties un panāca 5:2 savā labā, pēc tam viegli izservējot setu.

Hadada Maja ar savu tenisu nespēja nopietni apdraudēt Ostapenko, kuras uzbrukumu aktivitātes centās ierobežot ar diagonālajiem sitieniem. Aļona uz to tādu tenisu regulāri spēja atbildēt gan ar aizsardzību, gan asiem pretuzbrukumiem. Ostapenko droši diktēja spēli un, atskaitot dažus neglītus posmus (pārsvarā 2. seta otrajā pusē), uz Kībiskeinas lēnā seguma nospēlēja sev netipiski pacietīgu tenisu.

Ostapenko 2. setā pirmo reizi pretinieci nobreikoja trešajā geimā, kad četras reizes teicami atsita Hadadas Majas serves. Pirmajā reizē neatvairāms uzbrukums, bet nākamajās trīs Brazīlijas tenisistei noorganizētas piespiestās kļūdas. Breiks ātri nostiprināts, esot vadībā ar 3:1.

Hadada Maja piektajā geimā no 0:30 labi saservēja, nepieļaujot vēl vairākas breikbumbas, bet Ostapenko pēc tam izcēlās ar savu nekvalitatīvāko geimu mačā, zaudējot koncentrēšanos, par ko viņai aizrādīja treneris Deivids Teilors. Aļonai sestajā geimā divi auti, viena dubultkļūda un breikbumbas izspēlē vāja otrā serve, kas tika sodīta, rezultātam kļūstot 3:3.

Ostapenko ātri saņēmās un izcēlās ar vieglu breiku, septītajā geimā pretiniecei atdodot tikai vienu punktu. Arī šoreiz pārsvaru nosargāt neizdevās, turklāt Hadada Maja atspēlējās uzreiz, astotajā geimā atbildot ar nupat Ostapenko parādīto gājienu ar tikai vienas izspēles zaudēšanu pretinieces serves geimā. Lieliska pirmā serve Hadadai Majai palīdzēja devītajā geimā atspēlēt breikbumbu un drīz pietuvoties uzvarai setā - 4:5. Aļonai pēc tam divreiz bija jāservē par palikšanu setā.

Viņa 10. geimā zaudēja tika vienu izspēli, tam notiekot ar dubultkļūdu, bet 12. geimā ar diviem autiem izsēja 40:15 pārsvaru, ļaujot Beatrizai tikt līdz "vienādi". Brazīlijas tenisiste arī gandrīz ieguva setbumbu. Viņa bumbiņu ļoti jaudīgi pa diagonāli atsita pēc Ostapenko otrās serves, taču Aļonai izdevās lieliska aizsardzības darbība, "izdzīvojot" garā izspēlē, kas beidzās ar sāncenses sitienu tīklā.

Taibreiks Ostapenko patīkamā gultnē ievirzījās pēc piektā punkta (3:2), kad Hadada Maja trāpīja dubultkļūdu. Vēl viena neprecīza otrā serve viņai bija astotā punkta izspēlē, pēc kuras Ostapenko ieguva četras mačbumbas. Viņa realizēja jau pirmo, to izdarot uzņemšanā, kad spēcīgs "backhand" sitiens pa līniju noorganizēja vieglu uzbrukuma pabeigšanu izgājienā pie tīkla.

Ostapenko svētdien pārtrauca četru zaudējumu sēriju pret kreilēm, kuras viņai nebija izdevies uzvarēt kopš septembra, kad Seulas "International" finālā ar 6:7(5), 6:1, 6:4 pieveikta šodienas pretiniece. Aļona ar vienu gadu vecāko Brazīlijas tenisisti divreiz sacentās arī junioru laikā un arī toreiz bija pārāka abos mačos, 2012. gadā divreiz uzvarot māla seguma turnīros.

Sezonu pieticīgi sākušajai Ostapenko Maiami ir tikai otrais turnīrs šogad ar gūtu vairāk par vienu uzvaru. Pirmais tāds turnīrs bija "Australian Open", kur viņa trešajā mačā zaudēja Anetei Kontaveitai. Maiami turnīra trešais mačs būs jau pirmdien pēc vietējā laika, kad gaidāma tikšanās ar čehieti Petru Kvitovu (#9). Mačs sāksies ne agrāk par plkst. 4:00 otrdienas naktī pēc Latvijas laika. Ostapenko ar tikšanu līdz astotdaļfinālam nopelnījusi 120 reitinga punktus.

Sports

Latvijas bobslejisti un skeletonisti turpina sagatavošanās posmu pirms gaidāmās sezonas. Šobrīd treniņnometne rit Rīgā, jaunuzceltajā vieglatlētikas manēžā "Daugava", kur tapusi bezledus starta estakāde ledus trašu sporta veidu pārstāvjiem. Šodien "Daugavas" vieglatlētikas manēžā bobslejisti un skeletonisti bija sarīkojuši estakādes svinīgo atklāšanu un atvērto treniņu, lai pirms ikgadējās pirmssezonas preses konferences sarīkotu mediju tikšanos ar sportistiem un treneriem.