Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Phjončhanas olimpiskās spēles ir noslēgušās

© Scanpix

Tradicionālā noslēguma ceremonijā šodien oficiāli pielikts punkts Phjončhanas olimpiskajām spēlēm un ziemas olimpisko spēļu stafete nodota Ķīnas galvaspilsētai Pekinai. Latvija olimpiskajās spēlēs izcīnīja vienu medaļu, bet valsts karogu noslēguma ceremonijā nesa ātrslidotājs Haralds Silovs.

Phjončhanas olimpiskās spēles kļuva par ceturtajām, kurās Latvijai izdevies izcīnīt kaut vienu medaļu. Pirmo godalgu neatkarīgās Latvijas vēsturē ziemas olimpiskajās spēlēs 2006. gadā ieguva kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis, bet šogad vienīgo medaļu sarūpēja Oskara Melbārža un Jāņa Strengas bobsleja divnieks, kas par 0,15 sekundēm apsteidza vācu pilotu Niko Valteru un čempioniem Džastinam Kripsam no Kanādas un Frančesko Frīdriham no Vācijas zaudēja 0,05 sekundes.

Par, iespējams, patīkamāko pārsteigumu parūpējās ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš 1500 metru distancē izcīnīja augsto ceturto vietu un tikai par 0,32 sekundēm atpalika no labāko trijnieka. Savā potenciāli cerīgākajā disciplīnā masu startā Haralds gan pārrēķinājās un apstājās jau pusfinālā. Ceturto vietu Phjončhanā ieguva arī Martins Dukurs, kuram tā gan bija liela vilšanās. Vietu zemāk bija viņa brālis Tomass Dukurs. Par medaļām pacīnīties neizdevās arī kamaniņu braukšanā, bet Andrejam Rastorgujevam biatlonā augstākā vieta bija iedzīšanā - 12.

Pateicoties veterānes Māritas Bjergenas zeltam 30 kilometros distanču slēpošanā, Norvēģija pašās pēdējās sacensībās olimpiskajās spēlēs izrāva uzvaru lielajā medaļu kopvērtējumā, Vāciju apsteidzot nevis uz zeltu, bet pat sudrabu rēķina. Bjergena ar piecām medaļām - divas zelta, viena sudraba un divas bronza - kļuva par medaļām bagātāko sportisti šajās olimpiskajās spēlēs, bet savā karjerā ir ieguvusi jau 15 medaļas, kas ir labākais rādītājs ziemas spēļu vēsturē. Ar astoņiem zeltiem viņa nu arī dala pirmo vietu titulētāko ziemas olimpiešu sarakstā.

Scanpix

Pa trim zeltiem Phjončhanā ieguva norvēģu distanču slēpotājs Juhanness Klēbu un franču biatlonists Martēns Furkads, bet par sensāciju parūpējās divus zeltus ieguvusī 22 gadus vecā čehiete Estere Ledecka, kura vispirms šokējoši triumfēja supergigantā kalnu slēpošanā un pēc tam uzvarēja arī paralēlajā milzu slalomā snovbordā.

2020. gada vasaras olimpiskās spēles notiks Tokijā, bet 2022. gada ziemas olimpiskās spēles uzņems Pekina.