Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Bobslejisti pieliek punktu ar Melbārža piekto vietu, Ķibermanis atgūst desmito

© Scanpix

Dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs noslēgusi Latvijas sportistu delegācija. Aizvadot ceturtos braucienus, savas vietas noskaidrojuši bobsleja četrinieki. Par Phjončhanas divkārtējo čempionu kļuva vācietis Frančesko Frīdrihs, bet viņa tautietis Niko Valters dalīja otro vietu ar mājinieku Junjongu Vonu. Latviešu ekipāžas ierindojās piektajā un desmitajā vietā.

Ceturtais brauciens


Pie starta ceturtajā braucienā tika tās 20 ekipāžas, kuras uzrādīja labākos laikus pēc trīs aizvadītiem braucieniem. Savā starpā izšķirošos braucienus par nomināli valsts otrās ekipāžas statusu aizvadīja amerikāņi. Braucienā Džastins Olsens pretendēja uz sava kamndas biedra apbraukšanu, trases gaitā nonākot priekšā. Tomēr līdz ar pēdējiem trases metiem vienas simtadļas pārsvaru summā izdevās izraut Nikam Kaninghemam, nepaliekot pēdējā vietā labāko 20 komandu skaitā.

Savu ceturto braucienu sabojāja britu ekipāža, kuru pilotē Lamins Dīns. Lielbritānijas četrinieks jau startā ietriecās apmalē, piedzīvojot zaudējumu pret sava tautieša Breda Hala komandu. Tādējādi Hals nodrošināja augstāko pozīciju no britu komandas pārstāvjiem.

Cīņa starp tautiešiem turpinājās arī vēlāk, kad par Kanādas otras labākās ekipāžas titulu cīnījās Niks Poloniato un Kristofers Springs. Pirmais no Kanādas pilotiem savu vietu nosargāja, bet Springs aizvadīja vāju braucienu, zaudējot ne tikai savam komandas biedram, bet arī Šveices un Krievijas olimpisko atlētu komandām.

Sajūsmināts par savu sniegumu bija Jāņa Miņina trenētais Polijas pilots Mateušs Lutijs, kurš summā pazaudēja vienu vietu, bet par nodrošināto 13 vietu neslēpa savu milzīgo prieku.

Oskars Ķibermanis, Jānis Jansons, Helvijs Lūsis un Matīss Miknis startu veica vislabāk abu sacensību dienu gaitā - 4.89. Finišu ceturtajā braucienā Ķibermanis sasniedza ar rezultātu 49.63 un summā tas sacensības ļāva noslēgt ar 3:17.41, kas ļāva apsteigt francūzi Kostergu, kurš savā mēģinājumā braucienu veica uz kritiena robežas. Līdz ar to Ķibermanis atgriezās labāko desmitniekā.

Neveiksmīgi četrinieku sacensības noslēdza Johanes Lohners, kurš jau startā pamatīgi saslīdēja, pārliecinoši zaudējot Benjaminam Maieram. Tādējādi summā Lohenrs jaunajam austrietim piekāpās 0.21 sekundi.

Visu sacensību laikā vislabāko savu starta laiku pēdējā braucienā uzrādīja Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga, sasniedzot starta laiku 4,85. Pēdējā atrādīšanā Melbārdim trasē izdevās filigrāna, veicot solīdu braucienu un uzrādot brauciena rezultātu 49.53. Summā Melbārža ekipāžai rezultāts 3:16.65.

Scanpix

Šveicietis Riko Peters startā zaudēja Latvijas komandai, bet trases otrajā pusē šveiciešu kamana slīdēja ļoti labi, kas ļāva Peteram atgūt pārsvaru pār Melbārdi un saglabāt cerību uz medaļu. Savukārt Džastins Kripss pēc starta rekorda uzstādīšanas nespēja noturēt līniju trasē, noslīdot zem Melbārža, kas latviešiem nodrošināja piekto vietu.

Lai nosargātu vismaz bronzu Niko Valteram bija nepieciešams drošs brauciens, bez rupjas kļūdas. Vācu pilots to arī paveica, nodrošinot sev vietu uz goda pjedestāla. Savukārt mājiniekiem dienvidkorejiešiem sudraba nosargāšanai bija nepieciešams labs brauciens. Trasē risinājās ļoti saspringta cīņā, bet tāpat kā divniekos, četriniekos divām ekipāžām uzrādot vienādu rezultātu. Tādējādi Junjongs Vons un Niko Valters uzrādot rezultātu 3:16.38, abām ekipāžām tiekot pie sudraba.

Frančesko Frīdrihs negaidītu pārsteigumu nesagādāja. Vācu ekipāža braucienā uzrādīja trešo labāko rezultātu aiz Petera un Melbārža, uzrādot laiku 49.54. Četru braucienu summā zelta medaļas tika izcīnītas ar kopējo rezultātu 3:15.85. Līdz ar to par olimpisko spēļu čempioniem četriniekos kļuva Frančesko Frīdrihs ar stūmējiem Kendiju Baueru, Martinu Grothopu un Torstenu Margisu.

Olimpiskās spēles Latvijas bobslejisti noslēdza ar Oskara Melbārža piekto vietu un Oskara Ķibermaņa desmito vietu.