Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Olimpiskais trilleris: Krievi izglābjas pēdējā minūtē un pagarinājumā iegūst zeltu

© Scanpix

Par Phjončhanas olimpisko spēļu čempioniem hokejā kļuvuši Olimpiskie sportisti no Krievijas, kuri dramatiskā finālā ar 4:3 pagarinājumā pieveica Vācijas izlasi. Krievi izglābās pamatlaika pēdējā minūtē, turklāt tobrīd atradās mazākumā. Uzvaras vārtus vairākumā guva Kirils Kaprizovs.

15. sekundē vairākumu nopelnījušie vācieši neizmantoja pirmo iespēju izvirzīties vadībā, bet turpinājumā bija jācīnās ar meistarīgo pretinieku uzbrukumu. Pēc metiena no distances pie atlēkušās ripas tika Sergejs Mozjakins, bet arī atkārtotais raidījums lidoja virsū vārtsargam. Pēc uzvarēta iemetiena šāva Iļja Kovaļčuks, bet ripa lidoja mērķim secen. Kirils Kaprizovs izmantoja zibenīgu pāreju no aizsardzības uzbrukumā, taču vēlreiz Olimpiskos sportistus no Krievijas pievīla realizācija.

Tāpat kā vairākumā, kad divu sekunžu laikā no vārtu priekšas izcelties nespēja nedz Kaprizovs, nedz Pāvels Dacjuks. Tomēr krieviem pirmās trešdaļas beigās izdevās izvirzīties vadībā - 0,5 sekundes pirms beigu sirēnas izcēlās aizsargs Vjačeslavs Voinovs, kurš panāca 1:0. Uzvarēta divcīņa aiz pretinieku vārtiem, pozicionāla vāciešu kļūda, pie ripas tika Ņikita Gusevs, kurš uzreiz piespēlēja Voinovam, un no NHL ar kaunu padzītais aizsargs no netraucētas pozīcijas meta spēcīgi un precīzi.

Pārtraukums Vācijas izlasei bija nācis par labu - otrajā trešdaļā uz ledus bija redzama krietni līdzīgāka cīņa. Ar veiksmīga rikošeta palīdzību ripa nonāca līdz krievu vārtu priekšai, bet Franka Mauera metienu no neērtā satvēriena atvairīja Vasīlijs Košečkins. Taču vārtsargs kļūdījās 30. minūtē, ļaujot vāciešiem panākt izlīdzinājumu - 1:1. Fēlikss Šics, kurš karjeras laikā pielaikojis arī Rīgas "Dinamo" kreklu, no vārtu līnijas palaida ripu pretinieku cietokšņa virzienā. Tā atsitās pret Košečkina biksēm, cimdu un brīnumainā kārtā atrada ceļu vārtos.

Tomēr sešas ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Olimpiskie sportisti no Krievijas atgriezās vadībā, gūstot tik ļoti svarīgos otros vārtus. Gusevs kreisajā malā ieturēja pauzi un meklēja partnerus, bet labu piespēli neieraudzīja un nolēma mest pats. Uzbrucējs trāpīja tuvajā devītniekā virs Denija aus den Birkena pleca un panāca 2:1. Tādējādi Gusevs ar desmit punktiem kļuva par Phjončhanas olimpisko spēļu rezultatīvāko hokejistu, apsteidzot 18 gadus veco līderi Eli Tolvanenu, kurš bija līderis līdz pat finālam.

Scanpix

Taču krievu prieki ilga nieka desmit sekundes - tieši tik izlīdzinājuma panākšanai bija nepieciešams Vācijas izlasei. Pārsteiguma autori ieguva ripu aiz vārtiem, tā nonāca līdz Dominikam Kahunam, kurš vārtu priekšā atradās lepnā vientulībā, un uzbrucējs lielisko izdevību nekavējoties izmantoja - 2:2. Vēl vairāk - trīs minūtes un 16 sekundes pirms beigām vācieši izvirzījās vadībā. 22 gadus vecais aizsargs Jonass Millers, kurš līdz šim pie punktiem nebija ticis un kurš aizvadīja pirmo turnīru Vācijas izlases rindās, pieslēdzās uzbrukumam un trāpīja tālajā stūrī - 3:2.

Olimpisko sportistu no Krievijas pozīcijas kļuva vēl sliktākas pēc Sergeja Kaļiņina noraidījuma. Tomēr Oļegs Znaroks jau mazākumā nomainīja vārtsargu pret vēl vienu laukuma spēlētāju, un, cīnoties pieci pret pieciem, krieviem izdevās panākt izlīdzinājumu. Burzmu vārtu priekšā izmantoja Gusevs, kurš no neērtā satvēriena trāpīja pa lēkājošu ripu, to raidot tuvajā stūrī - 3:3. Guseva trešais rezultativitātes punkts mačā lika zelta medaļu likteni izšķirt pagarinājumā.

Pirmā izcilā iespēja radās Olimpiskajiem sportistiem no Krievijas - Kovaļčuks izrāvās vienatnē pret vārtsargu un apspēlēja aus den Birkenu, tomēr neizdevās ripu uzcelt augstāk par kājsargu. Vēl labākas iespējas krieviem radās vairākumā, ko ar spēli ar augstu paceltu nūju sagādāja pieredzējušais Patriks Reimers. Ar piespēlēm pacietīgi tika meklēts labākais metiens, un tas tika atrasts - Gusevs no kreisās malas piespēlēja pāri visam laukumam, Kaprizovs meta bez ripas apturēšanas un nekļūdījās - 4:3.

Olimpiskie sportisti no Krievijas līksmoja par zeltu, un par fināla galvenajiem varoņiem kļuva Kaprizovs, kurš uzvaras vārtiem pievienoja trīs rezultatīvas piespēles, un Gusevs, kurš guva divus vārtus un divreiz piespēlēja. Savukārt Pāvels Dacjuks kļuvis par 28. trīs zeltu kluba biedru - viņa kontā tagad ir Stenlija kauss, kā arī pasaules un olimpiskā čempiona tituls.