Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Ātrslidotājs Silovs 1500 metros izcīna 4. vietu

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs lieliski 1500 metru distancē ātrslidošanā nostartēja Haralds Silovs. Viņš sacensībās izcīnīja ceturto vietu, paliekot aiz diviem Nīderlandes sportistiem un korejieša Min Seku Kima, kuram zaudēja slidojumā.

Galvenā Latvijas sporta līdzjutēju uzmanība noteikti bija Haraldam Silovam, kuram 1500 metru distance ir spēcīgākā no visām pārējām distancēm. Pasaules kausa kopvērtējumā viņš šajā distancē šosezon atrodas 16. pozīcijā, bet labākās sacensības aizvadīja Soltleiksitijā, uzrādot septīto labāko laiku. Pirms četriem gadiem Sočos Silovs 1500 metru distancē ierindojās 14 vietā, noteikti vēloties šo rezultātu uzlabot Phjončhanā. Viņam bija paredzēts startēt 15 pārī kopā ar mājinieku Min Seku Kimu.

Runājot par galvenajiem favorītiem, tad pasaules rekordists un visu Pasaules kausa sacensību uzvarētājs Denis Juskovs no Krievijas šajās olimpiskajās spēlēs nestartē. Līdz ar to starp galvenajiem medaļu pretendentiem varēja minēt Soču olimpisko spēļu vicečempionu Koenu Verveiju no Nīderlandes, Joiju Mantiju no ASV, Svēri Lundi Pedersenu no Norvēģijas, kurš ieguva bronzu 5000 metru distancē. Mazākas cerības šoreiz pašreizējam olimpiskajam čempionam no Polijas Zbigņevam Brodkam un bronzas medaļas ieguvējam Denijam Morisonam no Kanādas.

Sacensības atklāja Igaunijas ātrslidotājs Martens Līvs, kurš savā slidojumā bija viens. Bija skaidrs, ka pirmo slidojumu rezultāti nebūs konkurētspējīgi, lai kāds no sportistiem pacīnītos par vietu kaut labāko astotniekā. Ceturtajā slidojumā pārliecinoši labāko laiku uz to brīdi uzstādīja 22 gadus vecais Nīderlandes ātrslidotājs Patriks Roests, kura pārsvars pār tuvāko sekotāju bija 2.47 sekundes. Desmitajā slidojumā uzreiz pēc pārtraukuma uz starta stājās titulētais un pieredzējušais ASV ātrslidotājs Šani Deivis. Viņš distanci sāka ātri, bet spēka pēdējam aplim tomēr pietrūka, kas neļāva uzrādīt labāko laiku, no kura Deivis atpalika par 1.88 sekundes.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Nākamajā slidojumā olimpisko čempiona titulu devās aizstāvēt Zbigņevs Brodka, bet, kā jau varēja paredzēt, arī viņam neizdevās būt gana ātram, lai pat uz to brīdi uzstādītu laiku labāko trijniekā. Nākamais no augsta rezultāta pretendentiem startēja kanādietis Denijs Morisons 13. slidojumā. Viņam pirms pēdējā apļa vēl bija iespēja paspēkoties ar Roestu, bet beigās tomēr par pusotru sekundi sliktāks rezultāts. Līdz ar to arī bronzas medaļas ieguvējs savu vietu pirms četriem gadiem nespēja aizstāvēt. Roesta laiks beidzot tika pārspēts 14. slidojumā, kad ātrāks par viņu bija tautietis Kjelds Nuis - 1:44.01 minūtes.

Kārta 15. slidojumā bija pienākusi Haraldam Silovam, kuram nu bija jāsacenšas ar ātrajiem nīderlandiešiem neklātienē un trasē ar korejieti. Pēc pirmā apļa Silovam bija trešais laiks, bet pēc otrā jau atpalika no līdera vairāk nekā sekundi. Distances otrajā pusē Silovs neparādīja to labāko sniegumu trešajā aplī, bet ceturtajā saņēmās, beigās piekāpjoties arī mājiniekam, bet uzstādītais rezultāts tajā brīdī bija ceturtais labākais - 1:45.25 minūtes. Tā kā bija jāstartē tikai sešiem sportistiem, tad vieta labāko desmitniekā bija garantēta.

Nākamajā slidojumā startēja viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru, nīderlandietis Koens Verveijs. Otrajā aplī krita norvēģis Alans Dāls Johansons, bet Verveijs turpināja slidojumu vienatnē. Viņš pārsteidzoši spēja uzrādīt tikai astoto labāko laiku, kas Silovam ļāva saglabāt 4. pozīciju. Arī nākamā slidojuma dalībnieki nespēja iesaistīties cīņā par augstu vietu, kas Silovam garantēja vietu olimpiskajā sešiniekā.

Pēdējā slidojumā Džoijs Mantija un Svēre Lunde Pedersens bija gatavi cīņai par vietu uz goda pjedestāla. Abi distances pirmo apli sāka ne visai augstā tempā, vēl vairāk atpaliekot pēc otrā apļa. Pirms pēdējā apļa nelikās, ka Mantija vai Pedersens izkarotu vietu uz pjedestāla un to arī neizdarīja. Mantija uzstādīja tikai astoto laiku, bet Pedersens palika devītais.

Līdz ar to negaidītu uzvaru izcīnīja Kjelds Nuis no Nīderlandes, otrā vieta tikpat negaidīti Patriks Roests, bet trešā vieta mājiniekam Min Seku Kimam. Lielisks rezultāts arī Haraldam Silovam ar izcīnītu ceturto vietu. Latvieti no bronzas medaļas šķīra 0.32 sekundes.